Életmentő lehet

csepel.hu

Várakozáson felüli az érdeklődés a csepeli önkormányzat 65 év felettieknek meghirdetett, pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás elleni oltására.

Már többen kérték az ingyenes oltást, mint amire kerete volt az önkormányzatnak. Ezért a karanténszabályok miatt elmaradó fenyőfaosztás és a hagyományos szilveszteri koncert és tűzijáték forrásaiból is erre csoportosítanak át – mondta el Borbély Lénárd polgármester. „Az eddigi tízmillió forintos keretet további ötmillió forinttal toldottuk meg. A pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladást nem szabad összekeverni a koronavírussal. Ám a védőoltás segít abban, hogy akinek legyengül a szervezete – akár koronavírusos fertőzés, akár más betegség miatt – az ne fertőződjön felül, ne kapja el szövődményként ezt is. Az oltás tehát adott esetben életmentő lehet. A forrásbevonás most azt jelenti, hogy mindenki megkaphatja az oltást, aki eddig jelentkezett rá, és még azon felül lesz 200 adag a később jelentkezőknek” – mondta el Csepel polgármestere.

 

A tüdőgyulladások feléért felelős

A tüdőgyulladások több mint feléért a pneumococcus baktérium felelős. A betegség az esetek többségében influenzaszerű megbetegedések, felső légúti hurut szövődményeként jelenik meg. A baktérium a véráramba is bejuthat, akkor agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozhat. Ezek ellen véd a csepeli önkormányzat által biztosított oltás. Az ingyenes oltás eredetileg a 70 év felettieknek lett kiírva, ám a koronavírus-járvány előtt nem volt rá érdeklődés. Úgy tűnt, hogy 700 oltóadag szó szerint meg fog romlani. Ekkor csökkentette a csepeli önkormányzat 65 évre a korhatárt, és jött a koronavírus-járvány miatti, minden várakozást felülmúló érdeklődés – tudta meg a Csepel.hu.

 

Zajlik az oltások beadása

„A vakcina tavalyi bevezetése óta közel 1700 kérelem érkezett. Idén október eleje óta pedig közel 1000 oltóanyagot szállítottak ki a háziorvosokhoz” – tájékoztatta lapunkat Metz Tímea ágazatvezető. Kiemelte, az oltási program folyamatosan zajlik. A kérelmek beérkezése után a háziorvosok névre szóló listát kapnak arra vonatkozóan, hogy mely igénylők jogosultak az oltásra. „A vakcinák kiszállítása heti-kétheti rendszerességgel történik. Miután az oltások megérkeztek a rendelőkbe, az igénylőkkel a háziorvosok és aszszisztenseik veszik fel a kapcsolatot, egyeztetnek időpontot. Novemberben és decemberben még zajlik az oltások beadása. Akik az elkövetkező időszakban igényelnek vakcinát, azoknak hosszabb időt kell várniuk, mivel jelenleg az első körben/eddigiekben regisztráltak beoltása történik.”

Egy hozzászólás “Életmentő lehet” bejegyzésre

  1. Kajmádi Julianna szerint:

    Szeretném kérnii, hogy igénylő lapot lehessen letölteni, és elküldeni e-mail-ben, hogy otthonról lehessen intézni az igénylést. Köszönöm

Itt lehet hozzászólni !