“Ebből egy házat is fel lehet építeni” – luxuskiadás vagy létszükséglet?

Stop.hu

A tűzoltóság csepeli épülete és környéke a Norc.hu-n

Tavaly összesen huszonhárom millió forintból újították fel a csepeli tűzőrség vizesblokkjait. A tűzoltóság szerint az ár reális, ennél olcsóbban senki nem végezte volna el a munkálatokat, és bár anyagi problémákkal küzdenek, a felújítást már nem lehetett tovább halogatni. A tűzoltók októberben tüntettek az őket érintő elvonások ellen, amelyek miatt laktanyáik állagmegóvása még nagyobb veszélybe kerül.

A Fővárosi Tűzoltóság hét tűzőrség vizesblokkjait újíttatta fel az elmúlt két évben. A munkálatok nettó 59 millió forintba kerültek, ebből csak a csepeli tűzőrség 23,6 millió forintot vitt el.

“Az a legbosszantóbb az egészben, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy ennyi összegből akár egy házat is fel lehet építeni, nem hogy egy 30 négyzetméteres blokkot” – panaszkodott a STOPnak egy bennfentes, aki pazar kiadásként aposztrofálta a csepeli felújítást.

Balogh Árpád, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság ingatlan-fenntartási osztályának vezetője a STOPnak cáfolta, hogy a 23,6 millió forintból mindössze 30 négyzetmétert újítottak volna fel, elmondása szerint összesen 160 négyzetméternyi terület – a földszinten 75, az emeleten 85 négyzetméter – kapott teljesen új formát. A földszinti és az emeleti zuhanyzókat és wc-ket egyaránt visszabontották faltól falig, új burkolat került fel, új szaniterek kerültek be, és a vezetékeket is kicserélték.

Kérdésünkre, hogy nem sokallták-e az összeget, az osztályvezető annyit mondott: véleménye szerint az ár az elvégzett munkához viszonyítva nem sok. Balogh Árpád hozzátette, a közbeszerzési eljárás során is az ár döntött, és ez a cég adta a legjobb ajánlatot a versenybe beszálló öt-hat vállalkozó közül.

Karbantartani nem tudtak, felújítani igen

Hogy az anyagi problémák ellenére miért vágtak bele egy ilyen projektbe, azt Balogh Árpád két tényezővel magyarázta. Egyrészt, mert a felújítás szükségszerűvé vált, két-három, de maximum öt év alatt teljesen tönkrement volna a berendezés. A másik ok, hogy annak köszönhetően, hogy a hét tűzőrséget egyben csináltatták meg, sokkal nagyobb kedvezményt kaptak, mintha külön-külön újíttatták volna fel őket.

A tűzoltóság tavaly októberben tüntetett az őket érintő elvonások miatt, a jövő évi költségvetésben ugyanis a kormány 1,8 milliárd forintnyi mínuszt irányzott elő számukra. A tűzoltók a demonstráció egyik érveként épületeik állagmegóvását, laktanyáik karbantartását hozták fel, amelyet az elvonás miatt nem tudnak elvégezni.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője a STOPnak elmondta, a kormány döntése miatt az éves pénzügyi keretük a tíz évvel ezelőtti szintre süllyedt vissza, a szükséges munkálatokat pedig már akkor sem volt lehetőségük megcsináltatni.

Forrás: Stop

8 hozzászólás ““Ebből egy házat is fel lehet építeni” – luxuskiadás vagy létszükséglet?” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Na mégegyszer utoljára valaki jóljárt! Jól ossza be, mert ennek a kurzusnak vége! Mindörökre!

  2. Gordon szerint:

    Tudok kivitelezőt, aki jóval olcsóbban megcsinálja.

  3. Iványi Gabi szerint:

    Érdemes lenne ennek a 7 tüzérség felújítási munkálatokat megszerzett kivitelező közbeszerzésének utána nézni!

  4. ... szerint:

    inkább tűzőrség 🙂

  5. Iványi Gabi szerint:

    hát ezzel mellé”lőttem”:-)

  6. nagyapó szerint:

    Kedves hozzászólók! Érdekes elírás Iványi Gabié, de elgondolkoztatott, hogy vannak, akik oltják a tüzet, és vannak, akik őrzik, és ezek egy szervezetben tömörülnek.
    A nagy felháborodás mellett, amit „pazar kiadásként” jellemez a bennfentes, érdemes lenne megnézni, miért kellett már felújítást végezni, és milyen munkát végeztek az eredetileg építő cégek.
    Egy főelzáró vízcsap. Csőtörés esetén a tűzoltók vízi mentési gyakorlatot végezhettek, mire elzárták. Egy db villamos főbiztosító (szakaszolás nélkül). A csatornák szakszerűtlen bekötése, stb.
    A részletesebb vizsgálódáshoz érdemes lenne elkérni a kivitelezőtől az építési naplót, abban minden benne van.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Gordon szerint:

    Ez talán idevág valamennyire:

    “Több autót tart üzemben a MÁV Zrt. és leányvállalatai, mint amennyi mozdony fut a síneken. (…) Információink szerint ugyanis 1200 közúti járművet használ a MÁV, melyek többsége szolgálati autó.”

    http://www.helyitema.hu/2010010526684/A_het_temaja/A_MAV_nem_hajlando_elarulni_mire_hasznalja_a_gepkocsikat.html

  8. hehehehe szerint:

    ez a putri nincs 20 éves, és máris ennyit kell rá költeni? a majori panelek jobban bírják? pedig azok 79 óta állnak…

Itt lehet hozzászólni !