Ötvennél több egyéni mandátumban bízik a szocialista párt

Csepelen továbbra is dupla győzelemre számítanak

Népszabadság

Kevés egyéni mandátumot szerezhet az MSZP a tavaszi országgyűlési választásokon, s ezt a szocialisták is reálisan látják. Belső felmérésük szerint legfeljebb ötven egyéni körzet „húzható be”, ezeket kiemeltként is kezelik.

A legtöbb esély az MSZP szerint a budapesti kerületekben van, de a főváros mellett Miskolc és Szeged is favoritnak számít.

A magyar választási rendszer sajátossága, hogy vegyes utakon lehet parlamenti mandátumot szerezni. A 176 egyéni körzet mellett listás helyeket is osztanak: 152 a megyei, míg 58 az országos (úgynevezett kompenzációs) listákról. Ez utóbbiak akkor értékelődnek fel, ha az adott politikai alakulat esélyei az egyéni körzetekben csökkennek.

A 176 egyéni körzetben a választások első fordulójában csak akkor hirdetnek győztest, ha abszolút többséget szerez az egyik induló; ez esetben egyértelmű az adott körzet párthovatartozása. A magyar rendszer aránytalanságát mutatja például, hogy míg 1994-ben az MSZP listán csak a szavazatok 32,99 százalékát tudta elhódítani, addig az egyéni körzetekben ez a szám meghaladta a 84 százalékot is.

A szocialisták egyébként hagyományosan jól szerepelnek listán, az egyéni körzetekben már nehezebben szereznek abszolút többséget; erre egyébként elemzők szerint a Fidesz az elmúlt időszakban tudatosan készült és rá is erősített. 1998-ban például a 176 egyéni körzetben az első forduló után 113 helyen vezetett a szocialista jelölt, a Fidesz csak 47 körzetben végzett az első helyen. A kisgazdák visszalépései viszont megfordították az állást, így a jobboldal (benne a Fidesz, az FKGP és az MDF) öszszesen 129 mandátumot szerzett, a balliberális oldal (MSZP és SZDSZ) csak 56-ot.

Első körös tarolások négy évvel ezelőtt

Négy évvel ezelőtt 66 egyéni körzetben sikerült már az első fordulóban mandátumot szereznie a jelölteknek, a szocialisták 38 helyet, a Fidesz-KDNP szövetség tízzel kevesebbet szerzett. Mint ismert, a második forduló a baloldal győzelmét hozta: egyéniben 107-et „húztak be” a szocialisták és a szabad demokraták együtt, míg a jobboldali Fidesz-KDNP szövetség „csak” 68 egyéni körzetet tudott elhozni. Akkor az MSZP majdnem negyven körzetben már az első fordulóban megszerezte a parlamenti mandátumot. A támogatottsági arányokat jelzi, hogy a 38 helyből (hangsúlyozottan ezek csak a már első körben elhódított mandátumokra vonatkoznak) egy tucatot a fővárosban sikerült megszerezni. Az MSZP bázisát mutatja az is, hogy Borsod megyében már az első fordulóban nyolc helyet nyertek el abszolút többséggel, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig a megszerezhető nyolc körzetből hétben az MSZP-sek győztek. Ehhez kapcsolódik, hogy Somogyban épp fordítva történt: itt a hat helyből „csak” Lamperth Mónika és Kolber István tudott győzni egyéniben. Jól látható, hogy az MSZP Szabolcs megyében és Csongrádban is erős: utóbbi megyében Botka László és Ujhelyi István már az első fordulóban mandátumot nyert.

Kiemelt körzetek – kiemelt segítséggel

A Népszabadság információi szerint egy az MSZP-ben készített belső felmérés azt állítja: valamivel több mint ötven olyan egyéni körzet van, ahol reálisnak tekinthető a mandátumszerzés. Ezeket „kiemelt körzetekként” kezelik, bár hozzá kell tenni, hogy az elnevezést óvatosan használják, elkerülvén azt a félreértést, hogy a kiemelt körzeteken kívüli választókerületekről bárki is azt hihesse: ők kevesebb segítséget kapnak, mint 2006-ban.

A valóság ezzel szemben az, hogy „az alapszolgáltatási csomag” bővült a négy évvel ezelőttihez képest, és a kiemelt körzetek ezen az új, többlet-„szériafelszereltségen” fölül kapnak több, személyre szabott szolgáltatást. Az ötven kiemelt körzet listája annyiban nem homogén névsor, hogy nem pusztán a nyerési esély matematikája volt az elsődleges kiválasztási szempont, a szocialista „nagybölények”, illetve a baloldal megújulása szempontjából stratégiainak tekintett végvárak sem maradnak plusztámogatás nélkül – függetlenül a tavaszi esélyektől.

A kiemelt szolgáltatás egyébként nem feltétlenül többletforrást jelent. Arról van szó, hogy eddig komoly elvárás volt a pártban, hogy az egyéni körzetek alkalmazkodjanak a központi utasításokhoz, most viszont jóval nagyobb lesz a helyiek szabadsága, s ez különösen igaz az esélyes körzetekre. Minden egyéni jelölt megkapja a „kampánycsomagot”, vagyis: mindenki egyenlően részesül a megjelenési lehetőségből, a plakátokból, a szóróanyagokból. A kiemelt körzetekben azonban inkább személyre szabják majd ezeket, és várhatóan a párt vezetői is többet mutatkoznak az adott kerületben, erősítve a jelöltet.

A Népszabadság információi szerint a kiemelt körzetek emellett kiemelt stratégiai szolgáltatást is kapnak, ha igényelnek. Azokban a körzetekben, ahol nincsen a jelöltnek tanácsadói és kampánycsapata, választhatnak a felkínált cégekből. Ezeknek a tanácsadói csoportoknak a munkáját Gál J. Zoltán volt miniszterelnöki kabinetfőnök koordinálja. Úgy tudjuk, hogy Gál J. korábban már végig is járta mindegyik kiemelt körzetet, és kérdőívekkel felmérte, milyen „állapotban” vannak.

Az jól látható, hogy az MSZP egyfajta hármas bázisban gondolkodik hosszabb távon: Budapest-Szeged-Miskolc. Ennek egyik bizonyítéka például, hogy a korábban kiadott „távhőáfás” szóróanyaguknak is több mutációja volt: a fővárosban, Szegeden és Miskolcon is régióra szabottabb volt a reklámanyag. Tudni kell még, hogy több olyan körzet is kiemelt figyelmet kap, ahol nemcsak az országgyűlési, hanem az önkormányzati választáshoz is stratégiai érdeke fűződik a pártnak. Érdekesség, hogy a Fidesz is láthatóan kerüli a konfrontációt az erős szocialista jelöltekkel, ezért több helyen (például Szeged, Makó) a korábban kiválasztott jelölt helyett ismeretlen személyt indítanak.

Budapest még mindig sokat hozhat

Ahogyan a korábbi eredményekből is látszik: az MSZP a fővárosban továbbra is – legalábbis az országos támogatottsághoz képest – érdemi eredményekre számít. Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke a Népszabadságnak azt mondta: a fővárosi pártszervezet célja húsz egyéni mandátum elérése. Ezzel szemben lapunk úgy tudja, hogy egy novemberi belső felmérés szerint mindössze négy-öt olyan körzet van Budapesten, ahol szinte biztos a szocialista győzelem egyéniben, és tíz olyan további körzet van, ahol még hibahatáron belül vezet a Fidesz, vagyis javíthatók az arányok. A lap úgy tudja, hogy Tóth József (XIII. kerület), Mester László (XVIII. kerület), Molnár Gyula (XI. kerület) és Podolák György (XXI. kerület) tűnik egyelőre biztos befutónak.

A belső felmérések alapján azzal számolnak a budapesti szocialisták, hogy Csizmár Gábor és Kiss Péter, Arató Gergely, Simon Gábor, Burány Sándor, Hiller István, Avarkeszi Dezső és Szanyi Tibor is elhozhatja egyéni körzetét.

Ez pedig azt jelenti, hogy a szocialisták sem várják, hogy egyéniben szerez mandátumot például Hagyó Miklós (XII. kerület), Horváth Csaba (II. kerület), Budai Bernadett (IX. kerület), Steiner Pál (V.-XIII. kerület) vagy Bárándy Gergely (XIV. kerület).

Az újpalotai körzet (XV. kerület) sorsa egyelőre bizonytalan, itt ugyanis még azt sem lehet tudni, hogy ki száll versenybe. A polgármester Hajdú László ugyanis az országgyűlési és az önkormányzati választásokon is indulni akart, a helyiek viszont csak az egyik lehetőséget adták volna át neki. Jelen állás szerint Hajdú mindkettőről lemaradhat, a he lyiek ugyanis Hetyei Lászlót jelölték az országgyűlési választásokon indulónak – a kérdés azonban még nyitott. Az viszont biztosnak látszik, hogy a körzet mandátumesélyes egyéniben (függetlenül attól, hogy Hetyei László vagy Hajdú László indul), legalábbis a szocialisták számításai szerint.

Karsai tuti befutónak számít

Az ötven kiemelt körzetben tehát a legtöbb fővárosi, de esélyesnek számít több csongrádi, borsodi és szabolcsi kerület is. Némileg kilóg a sorból viszont például Karsai József battonyai polgármester, aki Békés megyében legutóbb alig két és fél ezer szavazattal kapott csak többet jobboldali ellenfelénél, mégis, most úgy tűnik, az egyik „tuti befutónak” számít egyéniben. Hozzá kell tenni mindazon által, hogy a Fidesz ezúttal új jelöltet indít vele szemben, egy harmincöt éves gazdálkodót, Simonka Györgyöt.

A szocialisták bíznak Botka László szegedi polgármester egyéni győzelmében is, ahogyan egyéni mandátumot remélnek Káli Sándor miskolci polgármestertől, Lamperth Mónika elnökhelyettestől, Gúr Nándor Borsod megyei elnöktől és Ujhelyi Istvántól, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárától is.

Az mindenesetre bonyolíthatja a helyzetet, hogy a választásokon érdemi szövetséges nélkül indulnak, vagyis a második forduló előtti esetleges visszaléptetések nem segíthetik az egyéni jelöltjeiket.

A 2006-os választások első fordulójában mandátumot nyert jelöltek

Arató Gergely – Budapest, X. ker.

Avarkeszi Dezső – Budapest, XXI. ker.

Botka László – Csongrád megye, 3. sz. (SZDSZ-támogatás) Burány Sándor – Budapest, XIX. ker.

Buzás Péter – Csongrád megye, 7. sz.

Csizmár Gábor – Budapest IV. ker.

Érsek Zsolt – Heves megye, 4. sz.

Faragó Péter – Borsod megye, 6. sz.

Farkas Imre – Jász-Nagykun-Szolnok megye, 5. sz.

Fedor Vilmos – Borsod megye, 1. sz. Godó Lajos – Heves megye, 5. sz.

Gyárfás Ildikó – Borsod megye, 7. sz.

Hajdú László – Budapest, XV. ker.

Hiller István – Budapest, XX. ker.

Juhász Ferenc – Szabolcs megye, 3. sz. (SZDSZ-támogatás) Káli Sándor – Borsod megye, 3. sz.

Keleti György – Komárom-Esztergom, 3. sz.

Kiss Péter – Budapest, IV. ker.

Kovács Tibor – Borsod megye, 12. sz. Lamperth Mónika – Somogy megye, 1. sz. (SZDSZ-támogatás) Mester László – Budapest, XVIII. ker.

Pál Tibor – Budapest, XX. ker.

Páva Zoltán – Baranya, 4. sz.

Podolák György – Budapest, XXI. ker.

Rózsa Endre – Jász-Nagykun-Szolnok megye, 6. sz.

Dr. Simon Gábor – Borsod megye, 2. sz.

Simon Gábor – Budapest, XVIII. ker. Schvarcz Tibor – Komárom-Esztergom, 1. sz.

Szili Katalin – Baranya, 2. sz.

Szirbik Imre – Csongrád megye, 5. sz.

Toller László – Baranya, 3. sz.

Tompa Sándor – Borsod megye, 4. sz.

Tóth István – Borsod megye, 5. sz. Tóth József – Budapest, XIII. ker.

Tukacs István – Szabolcs megye, 2. sz.

Ujhelyi István – Csongrád, 1. sz. (SZDSZ-támogatás)

Vojnik Mária – Szabolcs megye, 1. sz.

Warvasovszky Tihamér – Fejér megye, 1. sz.

(Népszabadság-gyűjtés)

Az előző országgyűlési választásokon megnyert egyéni körzetek aránya 1998: MSZP (54), Fidesz (90), FKGP (12), SZDSZ (2), MDF (17), Független (1) 2002: MSZP (78), Fidesz (76), SZDSZ (3), MDF (19) 2006: MSZP (98), Fidesz-KDNP (68), SZDSZ (3), MSZP-SZDSZ (6), Somogyért (1)

Forrás: Népszabadság

29 hozzászólás “Ötvennél több egyéni mandátumban bízik a szocialista párt” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    No, Csepelt húzzák ki sürgősen! Itt nem lesz egy mszp-s országgyűlési képviselő sem egyéniben! Dolgozom rajta, hogy listán se legyen! Hogyan is volt az a nevezetes kézfogás Gyurcsánnyal, még nem fagyott le a mosoly az arcunkról? Az nevet, aki utoljára nevet! Tetszettek már valami tisztes munka után nézni? Á, nem, meg tetszenek élni a képviselői nyugdíjból? Szép nyugdíjas éveket kívánok, tessenek sokat kirándulni Tóth Miskáékkal arra, amerre Ságvári járt, tetszik tudni az a 32 nevű terrorista, akit végül lelőttek a csendőrök, akiket meg 56 után fel tetszettek akasztatni!
    Az első fordulóban elsők tetszenének lenni? Nem jelent semmit, a második fordulóban visszalép a harmadik a második javára, ez így fer, kivéve ha Önök lennének a másodikok vagy harmadikok, az Önök támogatása sem a Fidesznek, sem a Jobbiknak nem kell!

  2. Iványi Gabi szerint:

    A Népszabadság már kezdi….Felidézik a régi időket…szocicumi…Nem lehetne, hogy az emeszpé a saját javára lépne vissza? Indítsák Demét..Ruttner örömére..dutyi-mutyi-jelölt..

  3. Gordon szerint:

    A szocik visszavonulnak a fellegvárakba, és azokat erősítik meg. Ez logikus lépés.

  4. én szerint:

    Ha egy nullával kevesebb lenne is sok!

  5. ... szerint:

    Csepelt elfelejthetik. Kár közpénzt pazarolniuk az itteni kampányukra.
    (De ha mégis tartanak kampányzárót Csepelen és zenekart hívnak, akkor legyen az Ismerős arcok. 🙂 )

  6. Vátesz szerint:

    Nehogy zártkörű legyen a kampányzárójuk, mert Bajnait is kézfogással szeretném búcsúztatni a hatalomtól!

  7. miska72 szerint:

    csepelen dupla mandátum? 🙂 🙂 🙂 🙂
    Elvtársak felkellene ébredni!
    Labdába nem fognak rúgni!

  8. Iványi Gabi szerint:

    Gordon:

    Nincs fellegvár…csak egy nemzet Salamoni bölcsessége jöhet most…elérkezett az idő!

  9. zed szerint:

    Csak a szürke kerületekben nem a baloldal győz 2010-ben! 😀

  10. Vátesz szerint:

    Zed! Az MSZP nem baloldal, az egy nagytőkés párt! Az MSZP sehol sem fog győzni Magyarországon, a mandátumokat meg már oszthatod a Fidesz és a Jobbik között, mert a te pártod jó ha listás mandátumot szerez!

  11. Iványi Gabi szerint:

    zed: szerepcserét szeretnél Vátesszel?:-)

  12. miska72 szerint:

    zed, akkor csepelt elqrták! 🙂 🙂 🙂 🙂

  13. vermes szerint:

    … !

    Igeeeen! Arra a koncertre mennék én is! 🙂

  14. Lilly szerint:

    Gulyás,te mész Deme és Zuschlag barátaid után,de ne veszekedjetek már most a priccsen. Lesz hely bőven,mert te olyan koszos görény vagy,hogy nem fogsz kilógni a sorból! Még mindig emberek között mászkálsz,használd ki. Lassan a te időd lejár.

  15. CsepeliXXI szerint:

    “Most megint rágjuk az éppen aktuális gumicsontot, amit történetesen Postabanknak hívnak. Szörnyülködünk -teljes joggal -, hogy 150-170 milliárd forintot ismét kivettek a zsebünkbol. De föl tudjuk egyáltalán mérni, a jó esetben havi százezer forintos éhbérünk mellett, hogy mekkora összegrol is van szó? Szinte biztos, hogy nem. A barbár tékozlás, a saját zsebre játszás mértékét, lehet hogy jobban megértjük, egy, az ügyletben szereplo példával. A Postabanknál ugyanis nemcsak az bun, hogy a mi adóforintunkból, a csillagok mai állása szerint, százhetvenmilliárd forintot tékozoltak el, raktak magánzsebekbe, bankkonszolidáció címén, hanem az is, hogy a Postabank tulajdonában volt egyéb vagyontárgyakat is kótyavetyére szánták. “Értékesítettek” például Budapesten, a belvárosban, egy tizenhétezer négyzetméteres nagyságú irodaházat, kebelbarátoknak, 30 forintos négyzetméterenkénti áron. Csak megjegyzem, még egy roskadozó, tanyasi vályogviskót is drágábban lehet eladni. Aztán, hogyhogy nem, ezt a példánkban szereplo épületet, az új tulajdonos gyorsan bérbe adta, havi ötmillió forintért, késobb pedig piaci áron értékesítette. Nyilvánvaló persze, hogy a teljes vételár nem ot gazdagította, a politikai “elit” csahosai, ahogy az már lenni szokott, tartották a markukat. S ez csak egy példa, miközben tudjuk, hogy a fosztogatásoknak se szeri, se száma. Jöhetnének már a huszonegyedik század Sobri Jóskái, Rózsa Sándorai. Hogy a kifosztott népnek igazságot, s példát szolgáltassanak. De ne hagyjuk még abba a példálózást. Összesítve, elúszott százmilliárdokat sorolok most. Csupán emlékeztetoül írom le egymás után a következmények nélkül maradt becstelen “üzleti tranzakciókat”. Tocsik-Szokai ügy, a Horn villa titka, olajszokítési ügyek, Nyírfa-dosszié-zsurki vodkagyár, Xénia-láz, vecsési számlagyár, Budapest Bank értékesítése nyolcezer forintos haszonnal, a CW-Bank eltunt száztízmilliárdja, a több mint négyszázmilliárd forintot fölemészto Hitelbank konszolidációja. A teljes bankrendszer konszolidálása, adósságkonszolidációval együtt, ötezer milliárd forintért, Agro-Bank, Konzum bank botrány, Budai Hengermalom, az Altus birodalom, belterületbe vont óbudai és sasadi földek, az MSZMP, a KISZ, a szakszervezet eltunt vagyona. A gyilkossággal is összekapcsolható London brókerház ügye, Kordax, Globex, Fotex, Caola, ÉGIS, Co-Nexus, Dunaferr, Buda-cash, a pesti zsinagóga felújítása körüli botrány, a Zemplényi ügy, Central hotel, Zefirusz, Hotel-Infó-Coral Beach, Conrad, Calimera, Aquapark, Aqua Blue, Ali Baba, Kime-net, Gresham, Paks, Hajdúszoboszló, fovárosi közmuvek privatizációja. Technomark-ügy, orosz államadósság, Szekeres Imre szállodája, Traubi botrány, Tribuszerné pilótajátéka. A Fidesz 12 fantomizált állami gazdasága mellett, tudunk a Medgyessy-féle állami gazdaságok “értékesítésérol, nevezetesen az abaúji Charolé, az alcsi-szigeteki részvénytársaság, a bácsalmási agráripari rt., az egyingi agrár rt., a mezohegyesi állami ménesbirtok rt., a komáromi, a szerencsi, a bólyi mezogazdasági rt., a Hód Mezogazda Rt. 71 555 hektárnyi területérol, 1 870 852 aranykorona értékben. … …az állami támogatásban részesített vállalkozókkal titoktartási nyilatkozatot írassanak alá, azaz, a kedvezményben részesülo vállalkozónak kézjegyével kell igazolni, hogy mennyi pénzt vesz fel, s mennyit oszt vissza az adományozóknak. Harminchárom vállalkozó neve szerepel az ügyiratban, közülük sorolok néhány kimagaslóan magas összeget átvevot, persze név nélkül. E szerint: Gyomaendrodön valaki 144 102 000 forintot kapott, Budapesten, a Méta utcában 228 236 500 forintot, szintén Budapesten, az Endrody Sándor utcában 102 500 000 forintot. Üllésen 120 millió forintot, Szentesen, a Klauzál utcában 297 500 000 forintot, Vásárosnaményban, a Veres Péter utcában 165 millió forintot. Ebesen 247 925 000 forintot és Surdon 211 685 500 forintot. A harminchárom vállalkozónak juttatott, vissza nem térítendo támogatások végösszege ötmilliárd forint közeli volt. Ha hiszik, ha nem, ez a rendszer olyan mélyen, a velejéig korrupt, élen a politikusokkal és a bankárokkal, amilyen még soha nem volt Hazánkban. Minden kormány idején készültek, készülnek ilyen listák. Így már talán értheto, hogy miért is üres az államkassza, hiszen, ha összeadnánk ezeket az összeget, a pénzt, amit a bankokból, meg a gazdaságból kiloptak, rábukkannánk a költségvetésbol hiányzó összegre. Az ilyen ügyekben persze, kormányváltások idején, soha nincs feljelentés. Egy-egy miniszterelnök tudomásul veszi, hogy az elodje idején hány és hány milliárdot loptak el a mi pénzünkbol. S ami a legnagyobb baj, mi is tudomásul vesszük. Ezek a szonyeg alá söpört tolvajlások, a száz- és százmilliárdok évtizedre elegendoek lennének a bérfejlesztésre. Ezekbol aztán tudatosan csinálnak ügyeket, a perifériális botrányokat, kiabálnak egy kicsit, kiabálnak, hogy te lakást vettél, te csaltál, akkor a másik tábor visszafelesel, hogy Orbánnál kisebbet csalt Magyar Bálint, de Orbánban bízunk. Aztán, amikor odáig fajul a dolog, hogy kiderülne, valakinek a kezéhez súlyos tízmilliárdok eltuntetése tapad, akkor az egész politikai “elit” zümmögo kórusa elhallgat. Nem hiszem, hogy az elmúlt évtizedekben bárki is hallott volna arról, hogy mekkora a korrupció a bankoknál. Hogy miért? Mert minden politikust onnan fizettek, a Kereskedelmi és Hitelbankból, a Hitelbankból, a Postabankból, a Budapest Bankból, az OTP-bol. És az egésznek a csúcsán ott áll a Magyar Fejlesztési Bank, amely száz százalékos állami tulajdonként azt a klientúrát fizeti ki százmilliárdokkal, amelyik éppen hatalmon van. Még mindég a bankoknál maradva, de tovább lépve az autópálya építésekig, ott is hasonlóan muködo rendszert találunk. A hazai autópálya építési rendszer ugyanis nem más, mint a magyar költségvetési pénzek legnagyobb megcsapolása, vállalkozási keretek között. Nyilvánvaló, hogy minden párt a saját embereit helyezi oda, akik aztán majd megint csak visszaosztanak. De azt is tudni kell, hogy az egyik legnagyobb bunt akkor követték el uraink, amikor- igazán hazaáruló módon- 1991-ben megszüntették a Közúti Építo Igazgatóságokat. Ezek azok a közútépíto igazgatóságok, amelyek korábban az utakat építették, értettek hozzá, eszközeik, szakembereik, kapcsolatrendszerük volt ehhez. Megszüntették ezeket, aztán megalakult a hazai Strabag, amit meg másoknak átadtak. Hangsúlyozom, nem eladták, hanem a külföldieknek átadták. Az autópálya építés nagyon jól jövedelmez a politikusoknak, nagyon sok milliárd forint jut el így, suba alatt, hozzájuk, hiszen a pénz egy része a hitel visszafizetésére használható fel, s a bankvezéreket is ugyanaz a csapat nevezi ki, ok határoznak arról is, hogy kik lesznek az igazgatótanács és a felügyelo bizottság tagjai. Ez egy ördögi kör. A mai rendszerben – ahol közel azonos erejuvé vált a maffia “A” és “B” csapata, tehát a Fideszes és a szocialista csapat- alkukkal eldöntik egymás között, hogy ez a testület továbbra is a Fideszé lesz, az o révükön ok húzzák le a sápot, emez meg a szocialistáké, ott meg ok nyerészkednek. Ezek a hatalmi egyensúlyok addig alakulgatnak, amíg a politikai “elit”, a látszólagos veszekedések közepette, azt nem mondja, hogy megosztoznak a gazdaság és a média területén. S ha megegyeztek, viszonylagos csönd lesz. De, amíg ez nem következik be, addig kígyót-békát kiabálnak egymásra, hogy az osztozkodás végén még nagyobb zsákmányt szerezhessenek meg. Még egyszer mondom, ez a jellemzo a Fideszre és a szocialista pártra is. Egyébként, egy-egy tranzakció esetén, nem kérnek, hanem, utasítanak. A pályáztatási pénzbol nem visszakérnek, nekik az “jár”. Amikor visszaosztásokról, meg saját kezu aláírásról beszélünk- a hozzám került anyagok alapján, mondom- látható, hogy egymástól sem félnek. De ebbol az is látszik, ha ezeket az anyagokat a látszólagos ellenérdekeltségu pártpolitikus kezébe adnánk, mondjuk a Fidesz oldalon- és nagyon sok tapasztalatunk van a fordítottjáról is-, akkor esze ágában sem lenne azt nyilvánosságra hozni, hanem próbálná megzsarolni vele az ellenfelet, azaz új, kedvezo pozíciót szerezni a dokumentumok által. Fenyegetve persze a másikat, mondván, ha nem teljesülnek zsaroló követelései, akkor ezt a “saját” újságjában nyilvánosságra hozza. De az biztos viszont, hogy nem a nyilvánossággal kezdené. Ilyen tehát a hazáért aggódó pártpolitikus gondolkodása. Mindent a hazáért, de csak szólamokban, minden a népért, de csak a választási hadjárat közepette. Egyébként meg a haza én vagyok, Magyarország én vagyok! Ez az o mentalitásuk. Nem tudom, a Haza polgárai tisztában vannak-e azzal, hogy uraik a szó valódi értelmében hazaárulók, és milliárdok fölött rendelkeznek, balkézrol, Hazánk kárára.”

  16. T.László szerint:

    Igazad van nagyon is csepeli XXI.! Miért hagyjuk és meddig tűrjük még? Meddig?

  17. holló 2 szerint:

    Csepeli xxi !!
    ez a cikk figyelemre méltó és csak gratulálni lehet. Valahogy a főnyalók most kussolnak !!!!!!!!!!!az igazság az kegyetlen tud lenni. Ezt a cikket a balos médiumokban kéne publikálni,hogy az a sok mosott-agyu ostoba balos rajongó, bele értve a sok nyugdijjast is,hátha felébrednének, és szavazatukkal nem akadájoznák kis HAZÁNK népének jobbsorsra fordulását…………

  18. Matula szerint:

    Hajrá simi!!!

  19. Gordon szerint:

    Budai Bernadett első őszinte mondata:

    “Budai Bernadett azt is elmondta: az MSZP-s gyűlöletkampány eredményeként nemcsak a verbális, hanem a fizikai erőszak is megjelent”

    http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1284305

    Végre bevallották, hogy MSZP-s gyűlöletkampány folyik az országban.

  20. nagyapó szerint:

    Kíváncsi lennék, hogy blőd, ződ, zed, csepeli,stb. mit mondanak a két csepeli szoci képviselő munkájáról? Mit tettek Csepelért?
    Más. Tetszetősek a jobbikosok tényfeltáró hozzászólásai, azonban hajaznak a szocik megszólalásaihoz, akik arra játszanak, hogy minden párt egyforma, mindenki lop, egyformák, ecce, ergo, ne menjenek el szavazni. Ezáltal a szocik és a kevés radikális nagyobb súllyal szerepelhet.
    Hajrá a 2/3-ért.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. ... szerint:

    Gordon: ez tényleg őszinte volt 😀

  22. Katara szerint:

    Idézet a Népszabadságból! Hát honnan máshonnan! Önreklámozás
    magasfokon. Igaz, hogy MSZP-s lett csepelen az országgyűlési kép-
    viselő, de már érezhető volt a változás szele, mert náhány százalékkal
    maradt csak le a jobboldali képviselőjelölt. Ezek után tavaly jött az
    Európai parlamenti választás. Ennek az erdményével miért nem
    dicsekednek?

    Holló 2:”Ezt a cikket a balos médiumokban kéne publikálni”. Sajnos ez
    lehetetlen. Le sem hoznák, mert ez annyira agresszív rájuk nézve. De
    ha le is közölnék, az MSZP szavazók többsége a felét sem értené a cikknek.
    Hosszú is és bonyolult is számukra.

    …:: Nekem a Meztelen fejbőr, vagy a Magozott cseresznye is jó lesz!

    De amíg eljönnek a választások, addig is jó lenne, ha csepel fejlődésével,
    vagy legalább szinten tartásával is foglalkoznának, nem csak a hazug
    kampányukkal.

  23. vermes szerint:

    Ernő, 1 éve még azt sem tudtad, ki az a Wass Albert. Vagy ha tudtad volna, akkor utáltad volna. Mert akkor volt a kommunista Che Guevara-korszakod.

    Kutyából nem lesz szalonna – buta bolsevik maradsz.

  24. ződ szerint:

    vermes! Mikor hallottam, hogy szobrot állítottak Neki, én is azt hittem a Flóri szobra vasból a szinesfém tolvajok miatt!

  25. vermes szerint:

    Wass Albert nagy magyar író volt. Mondjuk én nem sok könyvét tudtam elolvasni, mert elszomorított (és felidegesített), hogy a románok mit műveltek.

  26. ződ szerint:

    Vermes! Jellemző a trehányságomra, vagy az elmúlt rendszer oktatáspolitikájára, hogy negyvenéves történelem-irodalom szakos működésem alatt nem volt alkalmam találkozni a nevével!

  27. LB szerint:

    Katara!

    Forrást lennél szíves megadni?

Itt lehet hozzászólni !