A nap, amikor Csepelt bombázták

Csepel.info, Youtube

A szövetséges haderők 76 évvel ezelőtt, 1944. július 27-én indították a legsúlyosabb légicsapást Csepel ellen. A szőnyegbombázás délelőtt fél tízkor kezdődött. Bár egy órán át sem tartott, letarolta a Weiss Manfréd Rt.-t, megsemmisült a posztógyár, lángokban állt a kőolajtelep, égett a papírgyár, és számtalan lakóház vált a földdel egyenlővé.

A II. világháború során nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy az itt élőknek légitámadást kellett elszenvedniük. A csepeli bombázások következtében legkevesebb 250 fő vesztette életét és sokan megsérültek.

Tavaly a légicsapás 75. évfordulóján „Csepel 1944” címmel új tárlat nyílt az 1956-os Csepeli Büszkeségpontnál a Tamariska-domb alatti óvóhelyen. A kiállítások 2020. augusztus 1-én, szombaton délelőtt 10 és 16 óra között bármikor bejelentkezés nélkül, díjmentesen megtekinthetők, szeretettel várják az érdeklődőket. Belépés az óvóhely Fenyves úti bejáratánál. A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény és a Csepeli Városkép Kft. munkatársai több csepeli túlélővel is készítettek riportot a kerek évforduló alkalmából.

Forrás: Youtube

Egy hozzászólás “A nap, amikor Csepelt bombázták” bejegyzésre

  1. Lili Züllig szerint:

    Akkor háborúzott 20-30 ország és lehetett menni 80 másikba új Életet kezdeni.

    Ma 100 ország haborúzik és max 5 országban lehet békésen, politikamentesen élni. És a mai fiataloknak még nyugdíjuk sem lesz.

    Na melyik a szarabb helyzet?

Itt lehet hozzászólni !