Szentkirályi Alexandra a PS-nek: reményeink szerint hamarosan feloldhatjuk a vásárlási idősávot

Pesti Srácok

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt kérdeztük többek között a vásárlási idősáv feloldásának lehetőségéről, a vendéglátóegységekben dolgozók maszkhasználatáról és arról is, mi most a legfontosabb a járványügyi védekezésben.

A kormányszóvivő reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vásárlási idősávot hamarosan feloldhatják.

Tervezi-e a kormány a 9-12 óra közötti vásárlási idősáv feloldását vagy annak rövidítését, hiszen sok idős embert látni a BKK járatain nemcsak hétköznap délelőtt, de hétköznap délután is és ott az utazás során érintkezhetnek fiatalokkal, más emberekkel? 
A koronavírus-járvány miatt számos intézkedést hozott a kormány a magyar emberek egészségének védelme érdekében, különösen ami a 65 év felettieket illeti. Ahogyan Európa számos országában, külön idősávot – hazánkban 9 és 12 óra között – alakítottunk ki az idősek számára, hogy minél inkább csökkenteni tudjuk a kontaktusok számát.

Az élelmiszerboltokon, drogériákon, gyógyszertárakon, piacokon kívül egyébként nincs ilyen korlátozás, ezeket korlátozás nélkül mindenki látogathatja. Igaz ez tehát az éttermekre, vendéglátó helyekre is, figyelemmel a higiénés szabályok, valamint az egyes asztalok közötti védőtávolság betartására.

Reméljük, hogy hamarosan elérünk oda, hogy már ezeket a korlátozásokat is feloldhatjuk, de addig mindenki türelmét kérjük. 
A tömegközlekedéssel kapcsolatban a kormány elrendelte a maszk vagy az arcot eltakaró kendő, illetve sál viselését, valamint a tömegközlekedési eszközökön a túlzsúfoltság elkerülése érdekében az egész országban a személyautók parkolását is ingyenessé tette.

Többször hallottunk már olyan konfliktusról, amely piacokon vagy közértekben történt, azért, mert megkérdeztek egy-egy vásárlót, hogy hány éves. Összeszólalkozások és sértődések. Felmerülhet-e már annak lehetősége, hogy akár csak a hétvége vonatkozásában eltöröljék ezt az idősávot, mivel nemcsak a feszültségek nőnek több helyen, hanem a családok hétvégi vásárlását is sokszor megnehezíti a korlátozás?

Fontos megjegyezni, hogy az önkormányzatok az előbb említetteken túl is rendelkezhetnek arról, hogy a fenntartásukban lévő piacokon módosítsanak a fenti idősávon, természetesen úgy, hogy a három órás időtartam megmaradjon.

Péntektől már a kávézók és éttermek belső terei is kinyithatnak. A héten láttunk olyan vendéglátó egységet, ahol a pincéren sem volt maszk, pedig úgy tudjuk, nekik kötelező. Vannak ellenőrzések arra vonatkozóan, hogy betartják-e a szabályokat a szolgáltatók? 

A kormányrendelet értelmében a szájat és orrot eltakaró eszköz használata a vendéglátó helyeken az ott dolgozók számára kötelező. A szabályok betartása pedig az üzemeltető felelőssége. A járvány terjedését köszönhetően a gyors kormányzati intézkedéseknek sikerült megakadályozni, de ez nem sikerült volna a magyar emberek együttműködése nélkül. Reméljük a jövőben is mindenki betartja a szabályokat mindannyiunk egészsége és biztonsága érdekében.

Forrás: Pesti Srácok

Egy hozzászólás “Szentkirályi Alexandra a PS-nek: reményeink szerint hamarosan feloldhatjuk a vásárlási idősávot” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Szép párosítás…
    Az egyik beszédhibás, a másikról meg ne is beszéljünk. 🙂
    A régi név ciki volt a gádzsinak? :-)))

Itt lehet hozzászólni !