Menekülnek Karácsony Gergelyék az egyenes válaszadás elől

Csütörtök délután három óráig kérte a kormány Budapest baloldali főpolgármesterének és a kerületi polgármestereknek a véleményét arról, Budapesten fennmaradjanak-e a korlátozások vagy a fővárosban is fokozatosan indítsák újra az életet. Karácsony Gergely hetek óta nem válaszol a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos kérdésekre.

A válaszokból kiderül: a főpolgármesterhez hasonlóan a baloldali polgármesterek többsége is mellébeszél, közülük csak a XIII. kerületi MSZP-s polgármester, Tóth József válaszolt egyértelműen. A fideszes polgármesterek határozott választ adtak.

Miután Karácsony Gergely először egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a fővárost érintő, járványügyi szigorítás-enyhítés kérdésében, majd később mellébeszélt, semmilyen konkrétumot nem volt hajlandó mondani, a kormány a fővárosi polgármesterekhez fordult. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben kérte ki a főpolgármester és a budapesti városvezetők véleményét arról, a kijárási korlátozások fenntartását szeretnék vagy a fővárosi élet fokozatos újraindítását.

Karácsony után a baloldali polgármesterek többsége sem adott egyértelmű választ

Mint ismert, a kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, majd március 27-én a járvány terjedése miatt kijárási korlátozást rendelt el. A javuló számoknak köszönhetően vidéken megkezdődhetett az élet és a gazdaság fokozatos újraindítása, azonban Budapesten és Pest megyében érvényben maradtak a járványügyi rendelkezések.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy Pest megye a többi megyével azonos szabályok alá esik majd, mivel a megye koronavírus-fertőzöttségi adatai közelebb állnak a többi megyéhez, mint Budapesthez. Budapestről a polgármesterek válaszainak értékelése után hoznak majd döntést. A baloldali polgármesterek azonban Karácsonyhoz hasonlóan menekülnek a felelősség elől.

Ami eddig tudható, hogy

  • Kiss László, óbudai polgármester, a DK újdonsült elnökségi tagja szinte teljesen lemásolta Karácsony döntésképtelenségét. Semmilyen felelősséget nem vállalva a kormányra hárítja a döntést. “A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik” – írja, miközben a valóságban mindenki számára ismert a budapesti fertőzöttek száma.
  • Baranyi Krisztina, ferencvárosi  baloldali polgármester is megpróbált kibújni a válasz alól, arra hivatkozva, hogy nincsenek információi.
  • Hasonló érvekkel próbált kibújni a válasz alól Soproni Tamás, momentumos terézvárosi polgármester is.
  • Déri Tibor, momentumos újpesti polgármester furcsa válaszában azt írta, hogy egyértelmű a döntés, majd mégis úgy folytatta, hogy nem tud dönteni, mert nincs elég adata a kerületéről
  • A DK-s polgármesterek (Kiss László, Niedermüller Péter, László Imre, Cserdiné Németh Angéla és Szaniszló Sándor) közös nyilatkozatban írták, hogy a döntés kizárólag a kormány felelőssége, és elutasították, hogy tőlük kérnek javaslatot. Ez azért furcsa, mert korábban éppen Karácsony Gergely követelte, hogy Budapestről a budapesti vezetőkkel egyeztetve döntsenek. Most, hogy a kormány megadta erre a lehetőséget, kibújtak a válasz alól.
  • A baloldali polgármesterek közül csak Tóth József, Angyalföld MSZP-s polgármestere adott egyértelmű választ, ő levelében arról tájékoztatta a kormányt, hogy a fokozatos újranyitás híve;
  • A fideszes polgármesterek egyértelmű választ adtak: Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti vezetője és Kovács Péter, a XV. kerület fideszes polgármestere is a fokozatos újraindítást javasolta, ahogy Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester is.

Karácsonynak megint nincs határozott véleménye

Komoly bizonytalanságot szült, hogy a főpolgármester folyamatosan változtatta véleményét a fővárost érintő járványügyi kérdésekben, majd az utóbbi hetekben már egyáltalán nem mer véleményt mondani.

Pár hete Karácsony még a szigorítások fenntartását támogatta: például akkor még helyeselte az arc kötelező eltakarásával kapcsolatos előírást. Közösségi oldalán egyenesen úgy fogalmazott, hogy  “sajnos, még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsünk a korlátozó intézkedéseken.”

Pár nappal később megváltoztatta véleményét: Orbán Viktornak írt levelében már büntetéshez hasonlította ezeket az intézkedéseket. Soraiból arra lehet következtetni, hogy pár nappal korábbi állásfoglalásával ellentétben mégsem tartja szükségeseknek a korlátozások fenntartását.

Azóta pedig egyszerre próbál az intézkedések fenntartása és az élet újraindítása mellett is érvelni, nehogy számon lehessen kérni rajta bármilyen véleményt.

Forrás: Origo

8 hozzászólás “Menekülnek Karácsony Gergelyék az egyenes válaszadás elől” bejegyzésre

  1. Marika szerint:

    A K. anyádat te K***ög, meg azoknak is akik ezt megválasztották ide bu*ipest élére !!!!

  2. Sullivan szerint:

    Maruka, elõjött a fideszes-kereszténykultúra magácskábol? A cikk jo nagy kamu. Inkább a fideszes nagykövettel kéne foglalkozni, tudja, amelyik pedofil botrányba keveredett! 🙂 Na de bégess még. 🙂

  3. Qqriq szerint:

    Nem értem, miféle adatokat várnak Karácsonyék azokon kívül, amik eddig is nyilvánosak voltak. Látható, hogy kik azok, akiknek gyurcsányi mondja meg mit csináljanak. Gyurcsányi óvatoskodik, mert egy rossz döntésből a későbbiekben nem származik politikai haszon. Nem lehet azzal jönni, hogy “bezzeg mi megmondtuk”.

  4. Gary Ridgway szerint:

    Qqriq!
    Gyere, mesélj, mit mondanak neked azok a számok? Mennyivel vagy okosabb tőlük? A Budapestre odaírt szám annyira relatív, hogy semmilyen informatív értéke nincs, hogy hol és mennyi… Úgy területi – kerületi eloszlásban. Na erre várnak egyenes választ. Csepelen tudod, hogy mi van? Te sem, na akkor érted már? 🙂

  5. Gary Ridgway szerint:

    Ha már az egyenes válasz…
    Borbély Lénárd hogyan döntött, Csepelt (Budapest, XXI. kerület) illetően?
    Költői…

  6. Qqriq szerint:

    A pestlőrinci polgármester jelentette a legelső elhunytat, órákkal a hivatalos közlést megelőzően. Tóth József is valószínűleg képben van, ezért tudott egyértelmű választ adni. Ugyanis az egészségügyi alapellátók, a háziorvosok -a személyes adatok mellőzésével- forródróton közlik a helyi önkormányzattal a legfrissebb információikat. A koronavírus gyanús betegeket mindig utánkövetik, elméletileg nem fordulhat olyan elő, hogy igazoltan pozitív esetről ne értesüljön a háziorvos.

  7. Nagyapó szerint:

    Sorozatgyilkos! Nem tud olvasni, vagy nem érti?
    “A fideszes polgármesterek egyértelmű választ adtak: Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti vezetője és Kovács Péter, a XV. kerület fideszes polgármestere is a fokozatos újraindítást javasolta, ahogy Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester is.”
    Különben Vigyori, vagy 5 főpolgármester-helyettese, vagy 40 tanácsadója egyike felhívhatná a Koronavírus Sajtóközpontot, ahol tájékoztatást adnak – a azután teljes felhatalmazás birtokában – dönthetne!
    Ja, de nekik – a mi pénzünkért – még a bilit is alájuk kellene tolni?😀

    Orbán megbeszélte az operatív törzs tagjaival a teendőket, de még ezután, szombaton, meghallgatja a téma szakembereit, majd dönt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Gary Ridgway szerint:

    Öreg!
    Sehol nem olvastam a nyilatkozatát! 🙂
    Linkelj egyet, ha tudsz…

Itt lehet hozzászólni !