Operatív Törzs: egy gócpont van, a Pesti úti Idősek Otthona

Origo

Korcsoportok alapján az idős korosztály a legveszélyeztetettebb a koronavírus-fertőzés kapcsán – hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A fertőzöttek 35 százaléka 70 évnél idősebb, de súlyozottan érintettek a 80 éven felüliek. A betegek 30 százaléka 50-69 év közötti, 23 százaléka 30-49, 10 százaléka 15-29, 2 százaléka pedig 14 év alatti. Kiderült az is, hogy tömegesen megszegték a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozást Szombathelyen.

A Dél-pesti centrumkórházban az iráni állampolgárok szabálysértő magatartása miatt csütörtökön 11 iráni állampolgár hagyja el az országot – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az egyikük megpróbált elszökni, ám a Terrorelhárítási Központ elfogta, és idegenrendészeti őrizetbe vette  – tette hozzá.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint szerdán Szombathelyen tömegesen szegték meg a kijárási korlátozást. Egy zöldhulladék-tároló felgyulladt, és rendkívül sokan, mintegy háromszáz autóval figyelték az eseményeket, ezzel a forgalmat is megbénították. Továbbra is kérik, hogy a kijárási korlátozást a legszigorúbban tartsák be – hangsúlyozta a rendőr alezredes.

Egyre kevesebb a hatósági házi karantén

Kitért arra is, újabb kórházakba szállítanak ki egyéni védőfelszereléseket, kiemelten oda, ahol a kórházparancsnokok az elmúlt időszakban hiányosságokat tapasztaltak. Eddig 226 esetben indított büntetőeljárást a rendőrség, ezek legnagyobb része rémhírterjesztés miatt történt.

Az elmúlt 24 órában Budapesten 440 esetben intézkedett a rendőrség, többségében elég volt a figyelmeztetés. Jelenleg 12 737 házi karantén van érvényben, ahogy látszik, ezek csökkenő tendenciát mutatnak – ismertette a legfrissebb adatokat Kiss Róbert.

Továbbra is Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött terület

1652 koronavírus-fertőzést regisztráltak eddig Magyarországon, és nyolc fővel nőtt az elhunytak száma. Örömmel mondhatom, hogy 199 gyógyult van, akik részben kórházakból térhettek haza, de többen otthonukban lábaltak ki a betegségből – közölte Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette: az összes fertőzött 35 százaléka a 75 éven felüliek közül kerül ki. Továbbra is Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött terület, az összes beteg mintegy 60 százaléka innen kerül ki.

Mint mondta, jelenleg hatvanan vannak lélegeztetőgépen, vagyis ők nemcsak intenzív terápiára szorulnak, hanem lélegeztetésre is szükségük van. Fontos a további felkészülés a kórházakban, amely biztosítja minden állampolgár számára a kórházi ellátást, akinek súlyosak a tünetei. A koronavirus.gov.hu oldalon látható, hogy megyénként hány szabad kórházi ágyra van szükség, ezeket az adatokat mindenki követheti – hívta fel a figyelmet Müller. A fertőzés terjedése egyelőre továbbra is fokozatos, nem robbant a betegség, nem tudjuk góchoz kötni, de ezt soha nem lehet kizárni – fogalmazott a tisztifőorvos.

Zajlanak az ellenőrzések az idősotthonokban

Az idősotthonokban az ellenőrzések megkezdődtek, várják a visszajelzéseket az eddigi eredményekről, amely alapján intézkedni fognak. Müller Cecília emlékeztetett, eddig két intézményben van nagyszámú megbetegedés, a Pesti úti és a Rózsa utcai idősek otthonában, a többi helyen jellemzően húsz alatt van a megbetegedések száma, ezek izolációval akár helyben is jól kezelhetők.

Müller Cecília közölte: pozitivitás, de jó közérzet esetén otthon lehet maradni, ez vonatkozik az idősotthonokra is. 48 óra különbséggel elkészített két negatív teszt esetén visszakerülhet a bentlakásos szociális intézetbe az ápolt – mondta el az országos tisztifőorvos, hozzátéve: akinek nem ismert a státusza, az is befogadható az idősotthonba, de gondoskodni kell az ő esetében a 14 napos elkülönítéséről.

Ha valaki nem koronavírus-fertőzés miatt került kórházba, akkor is tizennégy napos elkülönített megfigyelés szükséges, ez nyújt kellő biztonságot ahhoz, hogy ne adhassa át másnak a fertőzést 

– mondta el Müller.

Sikerült ellaposítani a járványgörbét

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, vizsgálják az orvosi felelősséget is a Pesti úti Idősek Otthonában, ám ez még nem zárult le. Egy járványügyi szakember mindig populációs szinten vizsgál, míg a klinikus az egyéni eseteket figyeli – jelezte Müller szintén sajtómegkeresésre. Hozzátette, a fertőződés minden korosztályt érinthet, olyanokat is elér, akiről eredetileg nem gondoltuk volna.

Az átlagos lappangási idő 5-6 nap, de a WHO biztonsági okokból írta ki a tizennégy napos karantént, ami alatt feltételezhető, hogy már nem jelenik meg a betegség.

A működtető személyétől függetlenül minden idősotthonban lesz ellenőrzés – jelentette ki a tisztifőorvos, majd elmondta: a textilből készült szájmaszkokat használat után azonnal le kell venni, ki kell mosni, és fertőtleníteni szükséges. Otthoni használat során négyóránként le kell cserélni.

Müller Cecília közölte: időben sikerült bevezetni a járványügyi korlátozó intézkedéseket, a legtöbben betartják a bevezetett intézkedéseket, illetve sikerült a járványügyi görbét ellaposítani, ezért van viszonylag kevés megbetegedés hazánkban.

Forrás: Origo

Nem volt főállású orvos a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban

Az Origo információi szerint március huszadikától kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában. Pont abban az időszakban, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, melyek a koronavírus-megbetegedés első tünetei. Az állandó orvosi felügyelet hiánya is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a megbetegedéseket, és tömeges lett a fertőzés az idősotthonban.

Hiába állítja Karácsony Gergely kitartóan, hogy volt orvosi ellátás az Pesti Úti Idősek Otthonában, a főpolgármester valójában csak a szavakkal játszik. Az intézménynek ugyan valóban van házi orvosi szerződése, de a házi orvosok nincsenek az intézményben. Azonban, ami ennél is fontosabb, hogy az idősotthonnak főállású orvosa március huszadikától egészen április közepéig nem volt.

Annak ellenére, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról. Lapunk információi szerint a márciusig alkalmazásban lévő főállású orvos március közepén munkahelyi ellentétek miatt kérte felmentését, amit pár nappal később – tekintettel a járványra – visszavont.

Sőt, egy munkatársa szerint a szakember a járványügyi helyzet miatt még azt is felajánlotta, hogy hétvégén önkéntesként is elvégzi korábbi feladatait, több orvos felvételét sürgette az adott járványügyi helyzet miatt, hiszen a személyes konfliktusok ellenére nem akarta cserbenhagyni az otthon lakóit. Az intézmény vezetése azonban március 20-tól nem tartott igényt a főállású orvos munkájára, annak ellenére, hogy a szerződése csak március 31-én járt le. A Pesti Úti Idősek Otthonába ezek után tehát nemhogy több orvos nem érkezett, hanem

az idősek főállású orvos nélkül maradtak pont abban az időszakban, amikor a járvány felütötte a fejét az intézményben.

Ezekben a napokban – már március közepén – mutatkoztak ugyanis először a vírusfertőzés tünetei több idős gondozottnál, mint például a magas láz, köhögés. Az első igazolt koronavírus-fertőzött egy mentálhigiénés ápoló volt, akinél március végén állapították meg az új típusú koronavírust, melyet azóta 212 főnél mutattak ki, az elhunytak száma pedig azóta 13 főre emelkedett az idősotthonban. Az intézmény és annak fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat ennek ellenére információink szerint nem pótolta azonnal a főállású orvost, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség. Az idősotthon vezetői köréből azt az információt kaptuk, hogy az igazgató még április hetedikén sem gondoskodott utánpótlásról, levélben hivatalosan is jelezte az orvoshiányt a fenntartó felé.

Értesüléseink szerint hiába próbált az idősotthon segítséget kérni több alkalommal a fenntartótól, a területért felelős főpolgármester-helyettest, Gy. Németh Erzsébetet mindössze egy alkalommal érték el telefonon, ám Müller Cecília országos tisztifőorvos látogatásáig a Főpolgármesteri Hivatal vezetéséből személyesen senki nem látogatta meg az idősotthont, hogy megnézze, mi történik az intézményben. A történtek tehát súlyos hiányosságokra világítanak rá, melyek elkerülésével talán megelőzhető lett volna a járvány drasztikus terjedése a lakók és dolgozók között. Az ügyben megkerestük az egykori főállású orvost, az illetékes kormányhivatalt és magát az idősotthont is. Amint megkaptuk válaszukat, cikkünket frissítjük.

Forrás: Origo

2 hozzászólás “Operatív Törzs: egy gócpont van, a Pesti úti Idősek Otthona” bejegyzésre

  1. abc123 szerint:

    Az origó ír valamit a FIDESZES vezetésű Borsodnádasdi ÁLLAMI fenntartású idősek otthonában és az egész településen történt tömeges koronavírus fertőzésekről?
    Hírzárlat van mert nem lehet rákenni az ellenzékre…

  2. Qqriq szerint:

    Tessék:
    https://www.origo.hu/itthon/20200415-vizsgalat-a-borsodnadasdi-idosotthonban.html

    Borsod megye amúgy is problémás, tudjuk jól miért, ilyen pár ezres lélekszámú kistelepüléseken nincsen jelen az állam, az állami tisztviselők messze elkerülik, legfeljebb csak a pénzt utalja rendszeresen az állam.

Itt lehet hozzászólni !