Orbán Viktor: Most a legerősebb fegyver az önuralom

Eddig nagy siker, hogy a fertőzés ütemét sikerült lassítani – mondta a kormányfő. Időt nyertünk, de az igazi teszt előttünk van – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Hetente döntünk arról, hogy fenntartjuk, vagy szigorítjuk a kijárási korlátozást. Azon az állásponton vagyok, hogy legyen egy országos fegyelem, a polgármestereknek pedig helyben meghagyjuk a lehetőséget az esetleges enyhítésekre – jelentette ki a miniszterelnök. 

Miután most a csoportos megbetegedések felől haladunk a tömeges megbetegedés irányába, ezért vártunk ki, hogy hátha szigorúbb döntéseket kell hozni.  A szívem szerint vártam volna a mai napig, de mivel ma már ünnep van, ezért dönteni kellett – tette hozzá, megjegyezve: a budapesti idősotthonokban történtek indokolták is ezt az óvatosságot. A miniszterelnök a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonára utalt minden bizonnyal, ahol már 151 fertőzöttet találtak, és már 7 lakó meghalt.

Ezért kaptak nagyobb döntési hatáskört a polgármesterek

Orbán Viktor szólt arról is, hogy országszerte nagyon különféle helyzet van, ezért nem is lehet egy nagy központi döntést hozni. Éppen ezért adtunk nagyobb döntési kört ebben a helyzetben a polgármestereknek – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy sok településen nincs is jelen még a betegség, éppen ezért sokféle igény van jelen egyszerre. Legyen egy általános országos fegyelem, és helyben döntsenek a polgármesterek. A mostani helyzetben a legerősebb fegyver az önuralom – mondta a kormányfő. Ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik. Az idősek esetében különösen fontos, hogy ez működjön.

Ausztriára figyelünk

Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már “kifelé kandikálnak”, ő viszont Magyarországon még nem látja “a fényt az alagút végén”. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy nagy méretű laboratóriumunk: Ausztria – fogalmazott Orbán Viktor. Figyeljük, hogy ott hogy alakul a helyzet, mik a hatásai az egyes intézkedéseknek. Külön szakértői csoporttal figyeltetem a helyzetet Dél-Németországban és Ausztriában. Ha ezeket értékeltük, csak utána szabad döntéseket hozni – hangsúlyozta a kormányfő. Pénteken is folytatódó kórházlátogatásairól azt mondta: az ösztöne azt súgja, hogy el kell mennie és tájékozódnia kell a kórházakban.

Több kórházban is voltam az elmúlt napokban, és még több intézménybe el fogok menni. Minderre lehet nincs szükség, de a józan eszem és az ösztönöm azt mondja, hogy ez kell – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy két katonatiszttel egyeztetik a látogatásokat, és mérik fel a helyzetet. Amikor tömeges lesz a fertőzés, akkor 7500-8000 intenzív ágy kellhet és lélegeztetőgép, valamint működtetni tudó személyzet is kell ehhez.  Normális békeidőben olyan 2000 körül van a lélegezetőgépek száma – ismertette a kormányfő. Megjegyezte azt is, hogy a tömeges fertőzések időszakát eddig “senki nem úszta meg”.

Úgy értékelt: a védekezést annyiban tekinti sikeresnek eddig, hogy lassították a járvány terjedését, és ezzel időt nyertek, de “a nagy megpróbáltatás, az igazi teszt az előttünk van”.
A húsvétról, a családi összejövetelek elmaradásáról szólva Orbán Viktor azt mondta: meg kell próbálni elfogadni, hogy ez a húsvét más lesz, mint amilyenek a húsvétok lenni szoktak.

Egy idősotthont sem tud működtetni az ellenzék

A miniszterelnök megjegyezte, hogy az ellenzék esetében a járvány idején is a kormány megbuktatása a cél, viszont még egy idősotthont sem képesek működtetni. Azt javasolta nekik, hogy ott “gyakorlatozzanak”, ahol felelősségük van, például polgármesterként. A baloldal a válságok során mindig a megszorításhoz nyúlt. 2010-ben, amikor mi kaptunk felhatalmazást a válságkezelésre, mi más irányba indultunk el. A gondolkodásunk középpontjában a munkahelyteremtés állt, és ez most sincs másként. Annyi munkahelyet fogunk teremteni, amennyit a vírus tönkretesz – húzta alá a miniszterelnök. Az elmúlt években felszámoltuk a pénzügyi függésünket, és aki tudott, dolgozott. Úgy kell a rövid távú nehézségeken túllendülni, hogy az eredeti céljaink ne kerüljenek veszélybe – tette hozzá. Biztos vagyok benne, hogy ez a terv működni fog, és meg fogja oldani a bajokat, és a magyar gazdaság újra növekedési pályára áll. Orbán Viktor arról is beszélt,  hogyha a bankokat úgy terheljük meg, hogy nem lesz pénzük, akkor súlyos gondok keletkezhetnek a gazdaságban.  A terhek kimérésével óvatosnak kell lenni – tette hozzá.

Közös teherviselés

Orbán Viktor azt mondta, hogy jobb tárgyalni, és utána döntést hozni. 2011-ben is egy európai válság volt, amikor szintén mindenki részt vállalt a válság kezeléséből.  Most is mindenkinek valamit vállalnia kell a helyzet kezelésében, éppen ezért fontos volt, hogy a pártok is tettek bele a közösbe.  Ha mindenki vállal valamit, akkor annak meg lesz az eredménye – tette hozzá. Felidézte, hogy korábban is megérte a bank- és multiadót bevezetni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországnak esélye van arra, hogy jól jöjjünk ki ebből. Meggyőződésem, hogy aki most eladósodik, és magas költségvetési hiányt csinál, az néhány hónap múlva “fel lesz akasztva”.  Aki sérülékeny helyzetbe kerül, az kiszolgáltatott helyzetbe kerül – tette hozzá. A pénzügyi védelmi képességeinket nem szabad úgy meggyengíteni, hogy a spekulációk ellen ne tudjunk védekezni – mondta Orbán Viktor. Ilyen körülmények között sem szabad 3 százalék felé menni a költségvetési hiány tekintetében – zárta a beszélgetést.

Forrás: Origo

Egy hozzászólás “Orbán Viktor: Most a legerősebb fegyver az önuralom” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Azért nagy májer ám a Főnök!
    Nem tudta – merte begyűrni az Önkorikat és milyen jól kijött belőle?
    – lehet KariGerizni, ezt a terhet is ledobta
    – lehet a népszerűtlen intézkedéseket a Polgikra hagyni, nehogy őt terhelje
    Igaz, ehhez “tökös” Polgik is kellettek! 😉

Itt lehet hozzászólni !