Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonban

Koronavirus.gov.hu

Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Müller Cecília emlékeztetett arra: napok óta arra hívja fel a figyelmet, hogy a fenntartók felelősek az intézményekben a járvány továbbterjedésének meggátolásáért.

A munkatársai azon dolgoznak, hogy megszüntessék azokat a hiányosságokat, amelyek a fertőzés továbbterjedését okozhatják – tette hozzá.

Jelezte: személyesen fogja felkeresni a Pesti úti idősek otthonát, ahol a járványügyi intézkedések folyamatosak.

Elmondta azt is, a Pesti úti idősotthonon kívül a Rózsa utcai intézményben vannak még fertőzöttek, számuk egyelőre nem éri el a tízet. Ezen kívül egy-egy eset fordult elő más ilyen típusú intézményben, de ezek nem jelentenek járványos mérteket.

Az országos tisztifőorvos elmondta, Magyarországon 980 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, és az elmúlt 24 órában nyolc, krónikus betegségben szenvedő halt meg. Egyikük 48 éves volt, azonban ő is évek óta krónikus betegséggel küzdött – tette hozzá.

Kilencvenhatan gyógyultan távoztak a kórházakból, újabb öt embert tudtak levenni a lélegeztetőgépről, és ők már intenzív ellátásra sem szorulnak. Jelenleg 59 beteget kell lélegeztetni – ismertette.

A szakember kiemelte, a következő napokban a kormányhivatalon keresztül kétmillió sebészi maszkot és 300 ezer pár kesztyűt juttatnak el a bentlakásos idős otthonokba.

Müller Cecília a húsvét előtti nagytakarításhoz adva segítséget elmondta, a vírus a klórra érzékeny, tehát az e szerrel mosható felületeket érdemes hipós vízzel átmosni, letörölni. Az egyéb felületeket pedig vírusölő szerrel vagy kendővel érdemes lemosni. Az allergiások hordjanak maszkot takarításhoz, az ehhez használt szivacsot, törlőruhát a munka végeztével ki kell dobni.

Hozzátette, a mosható gyerekjátékokat is érdemes áttörölni, a plüss figurákat pedig mosógépben kimosni. A fürdőszobát és a mellékhelyiséget célszerű a szokásosnál alaposabban fertőtleníteni, és a kozmetikai eszközöket is érdemes áttörölni fertőtlenítős kendővel. A konyhában inkább szivacsot és kefét használjunk rongy helyett, a vágódeszkát használat után alaposan súroljuk át, és amennyire megoldható, inkább az üveg felületűeket használjuk.

Kérdésre válaszolva elmondta, az idős, krónikus betegségben szenvedő családtaggal együtt élő, de a munkahelyére is eljáró embereknek is érdemes néhány óvintézkedést tenniük. Mint mondta, hazaérkezve a bejáratnál a cipőt, felső ruházatot érdemes levenni, ezután lezuhanyozni és új ruhát felvenni, valamint a használati tárgyakat is elkülönítve ajánlott kezelni. Továbbá érdemes a házban és a lakásban is megtartani egymás között a személyes távolságot.

Müller Cecília nyomatékosította, nincs forgalomban és engedélyeztetve olyan gyorsteszt, amely otthoni használatra alkalmas. Ezeknek a teszteknek az értékeléséhez ugyanis szakmai tudás kell. Azt kérte, ha valakinek ilyet ajánlanak cégek vagy magánszemélyek, azt jelentsék a hatóságoknak.

Arra a kérdésre, hogy a külföldről vásárolt maszkok és védőeszközök minőségét vizsgálták-e, az országos tisztifőorvos elmondta, a különféle eszközök minőségéért alapesetben a gyártó vállalja a felelősséget, és a termék mellett ott kell lennie a minősítési bizonyítványnak is. Ha a terméken a “CE” jelölés látható, akkor az Európai Unió területére engedélyezett a behozataluk és minősítésük is megtörtént.

Kitért arra is a tisztifőorvos, hogy ez a húsvét más lesz, mint az eddigiek, de azt ajánlja, hogy az ünnep rítusát tartsuk meg, főzzük meg a szokásos ételeket, távol élő szeretteinkkel pedig telefonon és egyéb online eszközön tartsuk a kapcsolatot.

Forrás: MTI, Koronavirus.gov.hu

20 hozzászólás “Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonban” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Azért megkérdezem, Vigyori (meg Gy Németh) nem felelős az öt ember haláláért? Pilátusként mossa kezeit??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Qqriq szerint:

    A térkép szerint az idősotthon közvetlen szomszédságában található több orvosi rendelő, egy tüdőgondozó, egy művház, egy játszótér, kissé arrébb egy templom. Nem lehetséges, hogy egyszerűen a szél befújta az ablakon vírusokat?

  3. csak úgy szerint:

    Az otthon állapota, tényleg csak a választások után lett ilyen???

  4. Gary Ridgway szerint:

    Visszakérdezek:
    – esetleg a csepelit, ha eléri, akkor ki lesz felelős, közvetlenül?
    Ugye, hogy NEM a Polgármester!
    Qqriq!
    Minden idősek otthonában szűk 3 hete van kijárási/bejárási tilalom, tehát bentlakó is bevihette.
    Ez a vezetőséget persze nem mentesíti a felelősségre vonás alól!

  5. werthan szerint:

    Qqriq: Hát persze…
    Állandó orvosi ügyelet sem volt az otthonban!!!

  6. Gary Ridgway szerint:

    werthan!
    Akkor a NNI (ÁNTSZ) hogyan adott ki engedélyt? Mert kötelező!
    De neked is leírom, mint máshol is a sok informálatlannak, hogy a betegek ellátás MINDEN idősek otthonában a MAGYAR ÁLLAM feladata, érthetőbben az egészségügyé.

  7. Nagyapó szerint:

    A sorozatgyilkos fake newst ír. A Pesti úti idősotthon betegeinek ellátása a FENNTARTÓ FELELŐSSÉGE, nem a zállamé, nem a júnióé, nem az ENSZ-é, azaz a FŐVÁROSÉ.
    Ez alól a felelősség alól próbál kibújni a Karácsony-Gy Németh kettős!!
    Az eddigi 7 halott őket terheli!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Qqriq szerint:

    Nem kizárólag a fenntartóé a felelősség! Nem tartom kizártnak, hogy azok a hozzátartozók, akik bedugták az idős rokonukat az otthonba, aki most elhunyt a járvány következtében, majd nekiállnak a fenntartót perelni kártérítés reményében, miközben egy huncut fillérrel nem járultak hozzá a gondozáshoz és nem is látogatták az öreget.

    “A szociális törvény szerint az állami, önkormányzati fenntartó csupán a lakók nyugdíjának 80 százalékát kérheti el térítési díj címén. A hiányzó összeget korábban a hozzátartozók önkéntesen fizették be, míg a polgári törvénykönyv tavalyi módosítása már kötelezi őket erre. Ez az első évben többnyire működik is, ám azután hirtelen „megváltozik” a család szociális helyzete, és nem fizetnek – mondja Skultéti József, aki a rokoni érdeklődést az „iskolai szülőik” mintájára szervezett rendszeres hozzátartozói értekezlettel próbálja fenntartani. Bár az Orbán-kormány az Alaptörvénybe foglalta a szülőtartási kötelezettséget, melyre aztán rá is erősítettek egy 2013-as törvényben, a szülők nem perelnek. A fenntartók közül is kevesen próbálkoznak a jogi kényszerítéssel. Hódmezővásárhely önkormányzata 2013-ban próbapert indított, de jogerősen elvesztette.
    A perkedvet később az Alkotmánybíróság is visszavetette, miután kimondta, hogy havi 10 ezer forintnál több semmiképpen nem fizettethető a rokonnal. Ennél pedig az ügyvédi költség is magasabb – legyint Skultéti, aki ennél jóval nagyobb problémának tartja a megalázóan alacsony bérezés miatti 15–20 százalékos létszámhiányt.”
    https://magyarnarancs.hu/belpol/utolso-zugok-116725

  9. robi szerint:

    1. A szociális szférában dolgozók juttatása szánalmasan megalázó.
    2. Az ú. n. Ratkó-korban születettek hamarosan elindulnának az öregek otthonába – ha az ellátó rendszer országosan működne valahogy.
    3. Egy morálian szétesett országban nem meglepő, hogy azok, akiknek meg kellett volna teremteni az idősekről való gondoskodását, most rákennék egy balfékre.
    Az ország egyik fele ezt elhiszi, a másik meg nem.

    Békés húsvétot!

  10. pusssh szerint:

    1., 2., 3. is igaz. Ez mind az elmúlt egy-két évtized bűne.
    De most most van, és ezekkel a vádakkal momentán nem lépünk előre gyakorlatilag az azonnali védekezésben.
    Ki kell viszont mondani, mert lesz holnap és holnapután is, amikor ezek a problémák még itt lesznek velünk, a pillanatnyi védekezésnek pedig erre a holnapra kell koncentrálnia. Nem a vádakra, hanem a sürgős változtatásra. Amit ma tenni kell, annak ebbe a távlatibb irányba kell mutatnia, miközben azonnali hatékonysággal is bír.

  11. Tóth kati szerint:

    Kari geri csak a budipapír bexzerzéséért felel.A 41 tanácsadója tudja hol lehet kapni,mármint budipapírt.

  12. Gary Ridgway szerint:

    Kronológia:
    Április 3.: A Pesti úti idősek otthona öt lakóját kellett kórházba szállítani koronavírus-fertőzés gyanúja miatt. A tesztek mind az öt eseteben pozitívak lettek. Ezután újabb 13 fő került kórházba koronavírus-gyanús tünetekkel, mire a főváros saját forrásból (értsd: magánlaborban) 200 tesztet végzett el olyan a dolgozóktól és lakóktól levett mintákon, akik érintkeztek fertőzésgyanús esetekkel.
    Április 7.: A tisztifőorvos arról számolt be, hogy a Pesti úton 53 ápolt és 12 ápoló koronavírusos, de még nem teszteltek le mindenkit.
    Április 8.: Karácsony Gergely főpolgármester kérte a kormányt, hogy a tesztelés mielőbb kezdődjön meg az idősellátásban. Ugyanezen a napon a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban. A vizsgálat Karácsony Gergely beszámolója szerint azt állapította meg, hogy az intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek.
    Április 9.: Az operatív törzs bejelentette, hogy száznál is több fertőzött és öt halott van a Pesti úti otthonban. A fertőzöttek számáról Karácsony is csak a sajtótájékoztatóról értesült, noha a kormányülésen egy nappal korábban azt ígérték neki, hogy a főváros megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől. Müller Cecília tisztifőorvos kollégáival együtt járta be Pesti úti intézményt, ahol azt nyilatkozta, nem talált mindent megnyugtatónak a higiénével kapcsolatban. Az országos tisztifőorvossal tartott ugyanakkor Gy. Németh Erzsébet is, aki szerint több vizsgálatot is indított a kormány a fővárosi fenntartású intézményekben és ezek a vizsgálatok mindent rendben találtak.
    Április 10.: Péntek reggelre 151-re emelkedett a Pesti úti otthon fertőzöttjeinek száma és a hétre az elhunytaké. Az országos tisztifőorvosÍ bejelentette, hogy 126 fertőzöttet szállítottak el a Pesti úti otthonból a Korányi Kórházba, illetve oktatásra kötelezte az otthon dolgozóit, mert a fertőtlenítés kapcsán “problémákat tárt fel.”

  13. Qqriq szerint:

    Karácsony nem kért sürgős választ, nem adott határidőt a válaszadásra (például 8 napot vagy 15 napot) és feltehetően nem elsőbbséggel adta fel a leveleit. A városháza postázójában a kimenő levelek között napokat pihenhetett a küldemény, amíg a kézbesítő Józsi bácsi elbattyogott vele a postára. Aztán az is több nap, amíg a posta elvégzi a kézbesítést, főleg ha a hétvége is közbeesik. Ezután megérkezik a címzett hivatal iktatójába, ahol ismét napokat pihen.
    Március 20. péntek volt, aznap készült a levél, valószínűleg 25-én történt meg a postára adás, 30-án érkezett meg a címhelyre, és április 1-én kezdődött meg a feldolgozása.

  14. Horváth János szerint:

    Persze, és ha Teknőc Ernő vitte a levelet, akkor még ma is úton van.

  15. Gary Ridgway szerint:

    Az ELEKTRONIKUSAN elküldött levélre a válaszadás is ELEKTRONIKUSAN történt, tehát biztosan ott van, hogy ki és mit, mikor. Qqriq, ez buktavári, törődj bele!

  16. Qqriq szerint:

    Ahhoz, hogy egy szabvány postai borítékba egy A/4-es méretű papírlap beleférjen, a rövidebb oldala mentén háromszor szükséges átlapolni a hosszanti oldalát, ami két hajtást jelent. A főpolgi által írt levelek első oldalain jól láthatók a hajtásjelző segédvonalak, amelyek mentén az átlapolást szükséges elvégezni a helyes borítékolás megvalósítása érdekében. Az oldalak számozottak, a láblécen a feladó postai címe szerepel, emellett pecsétlenyomattal és kézi aláírással vannak ellátva. A címzett (Sára Botond kormánymegbízott) neve alatt postai cím szerepel, nem e-mail cím. A Karácsony által közzétett levelek tehát nem elektronikus levelek, hanem másodpéldányok, amelyek irattárazás céljából készültek.

  17. Nagyapó szerint:

    A „sorozatgyilkos” beszámolójának (szombat – 00:07) hitelességét csökkenti, hogy ezt az igazmondásáról „híres” 444 közölte. De még a 444 is közli az alábbiakat.
    A kronológia kiegészítése:
    Április 3.: Melyik magánlaborban ilyen rövid idő alatt? A Mikromikomed Lab átlagkapacitása napi 50 teszt! Viszont Müller Cecília, országos tisztifőorvos a csütörtöki koronainfón kiemelte, hogy a magánlaboratóriumokban végzett tesztekre nem tudnak garanciát vállalni!
    Az idősotthonokban ekkor már hetek óta érvényben volt a kijárási, felvételi és látogatási tilalom, amit az operatív törzs rendelt el országosan!!
    Április 7.: valamint, Müller Cecília bejelentette, hogy 53 ápoltnál és 12 ápolónál mutatták ki a fertőzést, leszűrik az egész otthont. Közben újabb intézkedések meghozatalára utasította a járványügyi hatóság az idősek otthonai fenntartóit. Ezek alapján minden intézményben egy személyt kell kijelölni, aki a koronavírus-fertőzések megelőzésével, és a járvány kezelésével foglalkozik. A fertőtlenítést fokozni kell, minden szobába alkoholos kézfertőtlenítőt kell kirakni
    Április 8.: Müller szerint egyes idősotthonokban sérült az egészségügyi ellátás, ezért az idősotthonokban kiemelt, kötelező ellenőrzés lesz. Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy az idősotthonok veszélyeztetettek, ezért fokozott az intézményfenntartók felelőssége, a hiányosságokat fel kell számolni.
    Karácsony miért a kormányt kérte a tesztelések indításában? Kérhette volna Jávor Benedek megbízottját Brüsszel intézkedésére.😀
    Április 9.:” A fertőzöttek számáról Karácsony is csak a sajtótájékoztatóról értesült,…” Ajánlom Vigyorinak az operatív törzs napi tájékoztatóját, ill. az internetet!!
    „Müller Cecília tisztifőorvos kollégáival együtt járta be Pesti úti intézményt, ahol azt nyilatkozta, nem talált mindent megnyugtatónak a higiénével kapcsolatban. Az országos tisztifőorvossal tartott ugyanakkor Gy. Németh Erzsébet is, aki szerint több vizsgálatot is indított a kormány a fővárosi fenntartású intézményekben és ezek a vizsgálatok mindent rendben találtak.” Gy. Németh Erzsébet az 5 percre lévő lakásáról csak a bejárás végére ért oda!
    Április 10.: Hét ember elhunyt, Vigyori és Gy. Németh nem felelős?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. Gary Ridgway szerint:

    Öreg!
    Nem nyert! 🙂
    Nem onnan van, buktad. A triplanyolcról meg nem lehet.
    Nézted ma Cecília nénit? Ő sem tud már semmit…
    Ennyit a történetről.

Itt lehet hozzászólni !