30-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon

Itt vannak az új kormányrendeletek

Koronavirus.gov.hu, Origo

A reggeli adatok óta Magyarországon újabb 5 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 30-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak, van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött megés van olyan is, akit a kontaktkutatás során már korábban azonosítottak.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Magyarországon eddig30 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván,közülük 9 iráni, 1 brit, és 20 magyar állampolgár.

Itt vannak az új kormányrendeletek

A kormány újabb rendkívüli intézkedéseket hozott a koronavírus miatt. Ítélkezési szünet jön, a polgármesterek pedig maguk dönthetnek a bölcsődei és óvodai bezárásokról – olvasható a szombaton megjelent Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák, tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. A szombat délután megjelent Magyar Közlönyben újabb rendkívüli intézkedések olvashatóak az immár világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-járvány megelőzésére. Kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket.

Ítélkezési szünet: a miniszterelnök aláírásával ellátott kormányrendeletben az olvasható, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünetet rendeltek el.

A polgármesterek döntehetnek az óvodai bezárásokról: a kormány feloldotta az eddgi tilalmat, és innentől a települések vezetői rendkívüli szünetet rendelhetnek el. Erről tájékoztatási kötelességgel bírnak az illetekés miniszter felé.

Elmaradnak a szűrővizsgálatok: “a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül.” – olvasható Kásler Miklós, EMMI-minisztere nevével fémjelzett kormányhatározatban.

Az egészségügyi szakdolgozók továbbképzése 2021. december 31-ig távoktatás formájában történhet. A vonatkozó kormányhatározat rendelkezik a miniszterelnök által tegnap este bejelentett munkacsoportok felállításáról is. E szerint 10 ilyen szervezet alakul meg a koronavírus hatásainak csökkentése érdekében.

A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket,új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Az egyik kormányhatározat pedig a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny elhalasztásáról, és az ezzel kapcsolatos feladatokról rendelkezik.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !