Felhívás Csepel lakosságához

Tisztelt Csepeliek!

Az elmúlt hetekben hazánkban is mutattak ki koronavírusos fertőzést, amely máris különleges intézkedések bevezetését tette szükségessé. A Kormány veszélyhelyzetet rendelt el.

Kérem, hogy a most következő hetekben mindenki fokozottan tartsa be a járvány megelőzéséhez szükséges viselkedési és tisztálkodási szabályokat, tartsa be és figyelje a koronavírus elleni védekezésért felelős, szakemberekből felállított Operatív Törzs felhívásait, intézkedéseit. Az interneten ezt a koronavirus.gov.hu oldalon lehet elérni. Az állami televíziók, rádiók szintén folyamatosan közlik a felhívásokat. Az ingyenes információs központi telefonszámok: 0680 277-455 és 0680 277-456. A különleges szabályok betartása most szó szerint életbevágóan fontos.

Csepelen az Operatív Törzs javaslatának megfelelően az állami és önkormányzati rendezvények, nyugdíjasok részvételével zajló rendezvények, klubok és foglalkozások kivétel nélkül elmaradnak, és elhalasztottak minden olyan iskolai, óvodai rendezvényt, amelyen nagy számban vehetnek részt gyermekek. Az állami és önkormányzati intézmények működésének felfüggesztéséről a Kormány dönthet, a megelőzés eszközei bármikor szigorodhatnak. Jelenleg zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos. Ugyanakkor javasoljuk, hogy lehetőség szerint a következő hetekre Önök is halasszák el az olyan csoportos vagy családi rendezvényeiket, amely ugyan ezt a számot nem éri el, de több ember szorul kis területre, egy légtérbe. Lényeges, hogy tartsák be a legalább 1 méteres távolságot a személyes kontaktus során minden lehetséges helyen, tartsanak legalább 2 méter távolságot az olyan személytől, aki köhög vagy tüsszög. Ismerőseinkkel most célszerű elhagyni a kézfogást, puszikat, családon belül különösen óvni kell az idősebbeket. Ők a legsérülékenyebbek a koronavírussal szemben.

Aki betegnek érzi magát, maradjon otthon. Kommunikáljon telefonon keresztül, bevásárláshoz kérjen segítséget. A hozzátartozók mától egyszerűen kiválthatják a családtagjuk, ismerősük gyógyszerét is. Most általánossá válhat a boltokon, gyógyszertárakon kívüli sorban állás: kérem ne türelmetlenkedjenek, ne noszogassák a sort, ha ilyennel találkoznak.

A koronavírus-járvány az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért a kormány a koronavirus.gov.hu oldalon közzétett csütörtök esti közleményében arra kérte őket, hogy fogadjanak meg néhány fontos tanácsot, amivel jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye.

  • Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést!
  • Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!
  • Gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel!
  • Kerüljék a puszit, az ölelést, és a kézfogást!
  • Szellőztessenek gyakran!
  • Egyenek sok gyümölcsöt, zöldséget és vitamindús ételeket és/vagy szedjenek C és D vitamint!
  • Ha tüneteik vannak (például láz, száraz köhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjenek a rendelőkbe, hanem telefonon hívják a háziorvosukat vagy az ügyeletet!

Minden szükséges információról, így a megelőzéssel kapcsolatos valamennyi teendőről részletesen a koronavirus.gov.hu oldalon olvashatnak.

Az is nagyon fontos, hogy őrizzék meg a nyugalmukat. Jelenleg nincs védőoltás vagy gyógyszer erre a vírusra, de a megelőzés és a támogató orvosi kezelés az esetek túlnyomóan nagy részében megfelelő és hatékony védelmet nyújt.

Az állampolgárok hivatalos tájékoztatását a nemzetközi szakmai szervezetek ajánlásai nyomán a szakemberekből álló Operatív Törzs szervezi és irányítja. Kérjük, hogy az általuk közzétett hivatalos információkat kövessék nyomon a koronavirus.gov.hu oldalon. Mindannyian igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a normális, hétköznapi élet helyreálljon.

Budapest, 2020. március 13.

 

Borbély Lénárd
Csepel polgármestere

2 hozzászólás “Felhívás Csepel lakosságához” bejegyzésre

  1. Cserjés Anukó szerint:

    Szeretném megkérdezni hogy a temetésekjelkapcsolatban milyen korlátozásokat vezetnek be.

Itt lehet hozzászólni !