Rendkívüli hírek: Két koronavírusos beteg van Magyarországon

Mandiner

Két Magyarországon tanuló iráni diáknál mutatták ki a vírus jelenlétét.

Megvan az első fertőzött, sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora este a közösségi oldalán, miután részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztérium épületében.

Figyelem: elindult a koronavirus.gov.hu oldal, amelyen a magyar kormány az összes fontosabb információt közli a COVID-19 vírussal kapcsolatban. Emellett egy hivatalos oldalt is indított Facebookon a kormány. Ez a Koronavírus hivalatos néven érhető el.

A miniszterelnök hozzátette, hogy két külföldi, egészen pontosan iráni állampolgárról van szó, akik Magyarországon tanulnak. Elmondta azt is, hogy egyelőre tünetmentesek, de kimutatták bennük a vírus jelenlétét ezért a Szent László Kórházban kijelölt karanténba szállították őket.

Forrás: Mandiner

Amit a koronavírusról és terjedéséről jelenleg tudunk

Infostart

Minden eddigi vírusnál gyorsabban terjed az új koronavírus, ami Magyarországon is előbb-utóbb megjelenik – közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára, aki szerint nem lehet párhuzamot vonni az influenza és a mostani fertőzés között.

Magyarországon még nem diagnosztizáltak koronavírussal fertőzött beteget, azt ugyanakkor nem lehet megmondani, hogy a vírus megjelent-e már az országban – fogalmazott Jakab Ferenc virológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

“Lehet, hogy tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel ott lappang valahol. Diagnosztizált esetünk egyelőre nincs, ez szerencse, azt gondolom. Csodálkoznék, ha Magyarországon nem jelenne meg, mint egy dartstáblán, úgy körbelőttek minket. Hogy milyen gyorsan, arányban tudjuk lokalizálni, a járványt elkerülni, az már egy másik kérdés.”

A Pécsi Tudományegyetem tanára a fertőzésveszély csökkentésének lehetőségeiről is beszélt.

“Ha alapvető higiénés szabályok betartunk, eszméletlenül sokat tettünk magunkért és másokért.

Kézmosás naponta többször, szappannal, szabályosan, étkezés előtt mindig, utána kézfertőtlenítés. Nem tüsszögünk a levegőbe, a tenyerünkbe, mert utána kezet fogunk a másikkal, megfogjuk a kilincset, a poharat. Ha nincs nálunk zsebkendő, tanuljuk meg: bele kell tüsszentenünk a könyökhajlatunkba! Most egy kicsi ideig nem kell mindenkivel kezet fogni, nem kell minden második embernek puszit adni az utcán. És elérhetjük az úti célunkat gyalog is, ha korábban elindulunk.”

Ilyen az “élet” egy 4,4 millió fős kínai nagyvárosban

A sebészeti szájmaszkok nem védenek meg a fertőzéstől – tette hozzá a szakember.

“Ez a műtőben is használatos szájmaszk arra jó, hogy ha valakire rájön egy hirtelen köhögési, tüsszentési roham, akkor ott, rögtön a szája előtt megakadályozza, hogy a nyálcseppecskék szétszóródjanak a környezetben;

sebészi szájmaszkot az viseljen, aki mást akar megóvni a fertőzéstől!

Munkavédelmi boltokban pedig elvileg lehet kapni olyan maszkokat, ami sokkal jobb, mint a sebészi szájmaszk.”

Mikor lesz oltóanyag?

Gyorsteszttel nem mutatható ki a koronavírus – jelentette ki a virológus.

“Jelen pillanatban a legegyértelműbb módon ezt a vírust molekuláris biológiai módon lehet kimutatni, ami egy laboratóriumi körülmények között elvégzendő vizsgálat, időtartama másfél-két óra.”

Az oltóanyag megalkotása egy hosszú, többlépcsős folyamat – mutatott rá Jakab Ferenc virológus, aki szerint

leghamarabb másfél év múlva lesz hozzáférhető a koronavírus elleni védőoltás.

Közben azért egyre több információjuk van a kutatóknak; a 2002-2003-as SARS-vírushoz 80 százalékban hasonlít az új koronavírus felépítése, de az új vírus jóval könnyebben tud kapcsolódni a sejtekhez.

“A fél világ most ezt kutatja, a világ másik fele meg minden mást. Nemrég került napvilágra például, hogy egy újfajta kapcsolódási mechanizmussal kötődik a sejtekhez, 200-szoros hatákonysággal a SARS-éhoz képest, vagyis gyorsabban terjed. Azt kell mondanom, hogy nem súlyosabb vagy veszélyesebb, csak könnyebben terjed.”

Amit csak remélni lehet

A Pécsi Tudományegyetem tanára aláhúzta, nem lehet párhuzamot vonni az influenza és az új koronavírus között.

“Mindenki szokta mondani, hogy milyen sokan meghalnak influenzában, és ez így is van, de ha szigorúan számokat nézzük és a halálozási arányokat, akkor

0,1-0,4 százalék között mozoghat az influenza halálozási aránya, e vírus esetében viszont 2-2,5.”

Szerinte remélni lehet, de biztosan tudni nem, hogy a melegedés megállítja a koronavírus terjedését.

“Összesen hét koronavírust ismerünk, ezek közül négy relatíve enyhe tünetekkel betegíti meg az embert. Három esetben súlyos tünetek jelentkezhetnek, a SARS, a MERS és a mostani koronavírus esetében. Most nézzük meg! A SARS gyűlölte a meleget, a MERS gyönyörűen terjedt a meleg időben, az arab országokban folyamatosan fertőz. Viszont a mostani vírus a SARS-hoz jobban hasonlít, de biztosat jelenleg senki nem tud.”

Azt sem tudni, meddig lesz jelen az új koronavírus, hogy végleg kipusztul-e, vagy ciklikusan előjön, esetleg hosszabb távon megmarad, folyamatosan fertőzve.

Alább meghallgathatja, megtekintheti a teljes beszélgetést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Forrás: Infostart

10 hozzászólás “Rendkívüli hírek: Két koronavírusos beteg van Magyarországon” bejegyzésre

  1. Volt már ilyen szerint:

    Irán kultúrája a sumérrel egy időben kezdődött, az egyik legrégebbi a világon. Ceausescu nem szakította volna meg az iráni látogatását, nem végezték volna ki otthon! A koronavírus elterjedt Iránban, az egészségügyi miniszterhelyettes és az egyik alelnök is megkapta! Lehet hogy átterjed más diktátorokra is! 😉

  2. Gary Ridgway szerint:

    Ábel, Balogh, Noé trió!
    Attól, hogy moderálgattok, még mindig arra akarok rávilágítani, hogy döcög a gépezet. Nem ezt a kommunikációs szintet várják el az emberek, tehát egy kicsivel több alázatot, egymásért vagyunk, sőt ti értünk.
    Amennyiben a “hivatalos” fészbúk (reg nélkül is olvasható) nem törölgeti az enyémhez hasonló hozzászólásokat, akkor ezzel a helyi fingnyi bloggal vagy mivel mit remegtek itt? Tehát jó lenne, ha nem kellene 21. nicket beírni, a 12345. IP címet generálni, stb… Mert ugye ti nem cenzúráztok a jelszó.

  3. Qqriq szerint:

    Mit keresnek itt a Soros által pénzelt fertőző migráncsok? Nem tartják be az egészségügyi vészhelyzet miatt hozott szigorú utasításokat és ezek akarnak az egészségügyben dolgozni?! Ahelyett hogy egy zárt szobában kuksolt volna, inkább a bulinegyedben tombolt. Azonnal kiutasítani mindet!!! Már csak az hiányzik, hogy az országért keményen dolgozó kisemberek is elkapják ezt a nyavalyát…

  4. Gary Ridgway szerint:

    Már törölve?
    Nem vágom, hogy a tartalom ezennel miért vágta le a biztosítékot? Semminél nem volt több kérdés és tartalom, mint a Favebook oldalán a témának.
    Nagyapó besokallt, ezt személyesnek tekintem!
    Így is működik a cenzúra? Ok nélkül?
    Értem…

  5. Gary Ridgway szerint:

    Qqriq!
    Fizetnek a magyar egyetemnek, hivatalos diákvízummal vannak itt, de nem jó helyen kérdezed. 🙂

  6. Attila szerint:

    Irán fizet, ha fizet azok a diákok biztos nem. Magyar meg izgul hogy bejut-e.

  7. Qqriq szerint:

    Az állami fenntartású egyetemeken elsősorban a MAGYAR hallgatókat kellene előnyben részesíteni, hiszen ők értékesebbek a MAGYAR társadalom számára, mint az idegenek, ezért álláspontom szerint szükség volna keretszámok megállapítására, nemzetiségi kvótákra, azaz a hazai népesség nemzetiségi összetételéhez arányítva plafonszámokat meghatározni az egyetemekre felvehető külföldi illetve nemzetiségi gyökerű hallgatók vonatkozásában. Az lenne a kívánatos, ha például a csepeli szegény munkáscsaládokból felvételiző diákokat nem túrnák ki a Soros és társai által támogatott, más földrészekről érkező és eltérő kultúrákból származó jövevények. A gyógyszerészet egy különösen fontos szakterület: ma már több patika van az országban, mint kocsma. Nekünk nem olyan “szakemberek” kellenek, akik elősegítik a járványok terjedését, hanem olyan Béres Józsefhez hasonló lelkiismeretes kutatók, akik a különféle kórságok ellenszereit keresik.

  8. admin szerint:

    Ezek nem ingyenes szakok, a hallgatók vagy az országaik tandíjat fizetnek. Ez Magyarországnak és az egyetemeknek is komoly bevétel, valójában segíti a magyarországi egyetemi képzést.

  9. Gary Ridgway szerint:

    Qqriq!
    Olyanon rezegsz tegnap óta, ami jelen van az egyetemeken, közel 45 éve!
    Gondolom, ha finnek lettek volna, akkor csendben lennél. Egyszerűen rasszista vagy, ennyi, mert az amcsi és az equadori lányokon nem rezegsz.

  10. pusssh szerint:

    Qqriqnek elemi reflex a numerus clausus… proletár kiadásban.

Itt lehet hozzászólni !