A telepi cigányok kiközösítik azokat, akik ki akarnak emelkedni

„Nem vesszük észre, hogy a legutolsó pillanatban vagyunk”

MTI, Mno.hu

Kiközösítik maguk közül a kiemelkedni akarókat, nincs összetartás közöttük, nem hisznek a kitörésben, gyakori náluk az uzsora – sorolja az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatása, amelynek eredményét kedden ismertették Budapesten.

Nincs közösségi összetartás, szolidaritás a szegregált telepeken élő cigányok között, nem hisznek helyzetük jobbra fordulásában, és a társadalmi előítélet, a célzott programok hiánya is nehezíti a problémák megoldását – állapította meg a kutatás, amelynek eredményét kedden ismertették Budapesten.

A tavaly és idén végzett kutatás négy megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Somogy – 14 településén, 16 cigánytelepen zajlott.

Nincs összetartás a telepen belül

Az eredményekből az derült ki: csak a szegénység és a kirekesztettség miatti sorsközösség tartja össze az elszigetelt telepeken élő romákat, s kiközösítik azokat, akik ki akarnak emelkedni közülük. A kutatást vezető Solt Ágnes szociológus azt mondta: felszíni indulatkeltések zajlanak a problémát megoldó programok helyett, s „nem vesszük észre, hogy a legutolsó pillanatban vagyunk”.

Az eredmények szerint nagy mértékben nőtt a romák és nem romák közötti mindennapos feszültség, és újabb problémák generálódtak azokon a településeken, amelyeken megjelent a – bíróság által jogerősen feloszlatott – Magyar Gárda, míg máshol ugyanolyan maradt a viszony, mint amilyen korábban volt: jellemző a békés együttélés, stabilizálódott a viszony, elfogadják egymást – tette hozzá a szakember.

Solt Ágnes közlése szerint a romák úgy beszélnek a cigánytelepről, mintha az közösség volna, de a 120 mélyinterjú azt mutatja, hogy ezeken a helyeken a külső támadások, például a Magyar Gárda felvonulása vagy egyéb fenyegetettség kivételével – a legszűkebb családon túl – nincs valódi összetartás.

Nem hisznek a kitörésben

Az egyik alapproblémának azt nevezte: a romák nem hiszik el, hogy maguk alakíthatják a sorsukat és van lehetőség kitörni a jelenlegi helyzetükből, és ezt a tézist a gyenge politikai érdekérvényesítés, az esetleges programok nem kellő hatékonysága is erősíti.

Tájékoztatása szerint a zárt közösségekben élő romák között öt olyan problémaforrás mutatható ki, ami az egész közösség életét befolyásolja: az alkohol, a gyerekek miatti összeveszés, az irigység, az uzsora és a pletyka.

Solt Ágnes kitért arra, hogy a telepeken élő cigány embereknek nincs időbeosztásuk, az eseményeket vagy időpontokat a segélyezés dátumához kötik. Rendszeresség csak az alkalmi munkákhoz vagy a gyerekek iskoláztatásához kapcsolódva jelenik meg.

Nincs tudatos nevelés

A szociológus közölte: a romák között a gyermeknevelésben kevés tudatos elv van, az az álláspont, hogy „nőjenek fel, az élet megtanítja majd őket”. Megjegyezte, hogy ezekben a közösségekben sok a gyerek, ezért is nehéz a tudatos nevelés. A családok kis helyen összezsúfolva élnek, a gyerekek a legtöbb időt az utcán töltik.

Mint hozzátette, e családok számára a megélhetés nehéz, ennek oka a munkalehetőség hiánya, s az, hogy aluliskolázottak, jellemző, hogy segélyekből élnek.

Gyakori az uzsora, ami a 14 településből 12 helyen erőteljesen van jelen. A felmérés szerint a „kamatos pénzt” többnyire alkoholizmus, betegség vagy pénzbírság kifizetése miatt veszik fel, főleg a közösséghez tartozó, jobb módúvá vált emberektől.

A szociológus azt mondta, hogy a pozitív diszkrimináció és a roma közösségek „állandó sopánkodása” ellenérzéseket váltott ki a nem romákból, s ezt az esetleges visszaélések tovább erősítik. A kutató szerint a zárt közösségekben élő romák élethelyzetének javítására politikai akarat és célzott program kell, erősíteni kell a szolidaritást, az érdekérvényesítési lehetőségeket, továbbá elérhető minőségi oktatásra és munkalehetőségre van szükség.

Csak a vagyon elleni cselekedet bűn

Solt Ágnes a kutatás alapján rámutatott arra is, hogy a telepen élő cigányok kizárólag a vagyon elleni cselekedeteket tekintik bűnnek, az erőszakot a problémák megoldásának tartják. Azokra a közösségi tagokra „néznek fel”, akik különböző javakra tettek szert. Egyfajta példakép az is, aki iskolázott, bár ez bűntudatot vált ki belőlük, ugyanis saját sorsukkal szembesülnek – tette hozzá a szociológus.

Cigányintegráció: immár az elitek is pánikolnak

Forrás: MTI, Mno.hu

16 hozzászólás “A telepi cigányok kiközösítik azokat, akik ki akarnak emelkedni” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Azt mindenki tudja, hogy kiközösítik. Ezért nehéz annak aki ki akar emelkedni. Se ide se oda nem tartozik.

    Persze azért nem lehetetlen. Sokan megcsinálták. Akarat és kitartás kérdése.

  2. bendegúz szerint:

    Nem hisznek a kitörésben? Persze, mert a betörés jövedelmezőbb!

  3. Aureus szerint:

    És a cigányvajdák felelőssége???

  4. nem jani szerint:

    Aureus: Amikor a cigányvajdát is megkéselik, akkor már kicsit elfajultak a dolgok…

    Kiközösítéshez: Apáméknál dolgozott egy cigó kubikus és amikor Győrben melóztak a belvárosban, az arra járó cigók a srácot leköpködték, mert dolgozik. Ha faterék nem állnak mellé lehet lett volna olyan, aki meg is veri!!

  5. vermes szerint:

    Akkor én csak egy kávét kérek…

  6. vermes szerint:

    “Egy kutató szerint Magyarországon ma hadjárat folyik a romák ellen”
    168ora.hu

    A kutatót Bass Lászlónak hívják.

    Ki ez a f*sz? Hol él ez???

    A jogvédőket és a hülye szociológusokat azonnal leköltöztetni Borsodba! Terepszemlére!!! Ott élni!

  7. unkasz szerint:

    Mi mást vártál a 168 órától?

  8. Papi szerint:

    Vermes!
    Azért ennyire ne bűntesd magad! A 168-tól a sátán is menekül!
    Nem tudtad? 🙂

  9. Huba szerint:

    Megyek hagymát pucolni, hátha könnybe lábad a szemem…..

  10. vermes szerint:

    Unkasz!

    Mondjuk, hogy megszűnik… 🙂

  11. Micimackó szerint:

    ezek a cigányok elég cikis kérdés…senki nem mer hozzányúlni mert 99% hogy belebukik…amíg nem termelődik ki cigány értelmiség, aki példát mutathat, és mutat is nem csak lop, addig csak toporgunk . Másik meg cigánygyerekeket elvenni az alkalmatlan szülőktöl, lehet ez drasztikus , de sztem sajnos szükséges..

  12. Aureus szerint:

    nemjani – ez mikor volt, hogy még a vajdát is megkéselték??? Nem hallottam róla..

    Egyébként meg tiszta röhej hogy náluk is ott a szűk réteg aki milliomos kastélyban él, aztán ott van a tömegnyomor.

  13. czanti szerint:

    Röviden és tömören rögzíteni kellene a többségi társadalom elfogadott /elvárt/ normáit , aminek “teljesítése” az integráció-, a felzárkózás feltétele. Ilyeneket pl. szorgalom-, fegyelem -, tanulás-,megbízhatóság-,törvény tisztelet , felelőség tudat, stb.Ezt – mint az én gyermekkoromban a tízparancsolatot – minden gyerekkel /és felnőttel/ meg kell tanítani. Legalább tudják meg miért nem kapnak munkát -, miért közösítik ki a “normáknak meg nem felelőket”. Nem azért mert a kisebbséghez tartozik , hanem azért amilyenek – általában- az idetartozók. Fontos tennivalónak tartom még a felelőtlen szaporodás meggátolását is , ne legyen érdem a sok gyerek ott ahol nem volt rendezett a lakhatás -, a munkahely.

  14. Gordon szerint:

    Mindenki annyi gyereket szül, amennyit akar. Magyarul: annyi utódhoz van joga, amennyit csak akar. Inkább származástól függetlenül támogatni kell a nagycsaládokat, a családtámogatási rendszeren belül pedig kifejzetten a 3 gyermekes modellre kell koncentrálni (tehát: a 3 gyerekkel rendelkezőknek a többihez képest valamiféle plusz egyéb támogatási forrást és rendszert biztosítani).

    “Legalább tudják meg miért nem kapnak munkát -, miért közösítik ki a “normáknak meg nem felelőket”. Nem azért mert a kisebbséghez tartozik , hanem azért amilyenek – általában- az idetartozók.”

    Most megtudták… jól megfogalmaztad, mi az hogy származáshoz kötött előítélet és kirekesztés (pl.: a munkalehetőségből).

    “hanem azért amilyenek – általában- az idetartozók”.

    Ezzel a kijelentéseddel tökéletesen leírtad azt a gondolkodásmódot, amit mondjuk a munkaerőpiacról, vagy az oktatási rendszerből gyökerestől kell eltüntetni. Az egyén megítélésének alapja maga az egyén, és nem az “általában odatartozók”.

  15. Huba szerint:

    Gordon!
    A Te felfogásod szerint pár év mulva a cigók követelni fogják a rasszista himnusz átírását. Isten áld meg a magyart………..

  16. nem jani szerint:

    Aureus: Ercsi környékén van egy banda, akik nem igazán vették figyelembe a vajda “intelmeit” és ezt tudomására is hozták!:)

Itt lehet hozzászólni !