Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ

Máris megtartotta virtuális szűzbeszédét Vitézy Dávid

888, Infostart

Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Gulyás Gergely kiemelte: Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város. A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs irányításával jön létre és működik a BFK. A névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták, ezt köszönik neki, korrekt partneri gesztus volt – közölte. Elmondta, Fürjes Balázs az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérte fel, aki a felkérést elfogadta.

Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Fürjes Balázs arról beszélt, hogy Vitézy Dávid remek igazolás, nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat. Vitézy Dávid kompetens vezető, tudását Karácsony Gergely is nagyra tartja, nem véletlenül kérte fel a BKK vezetésére – fűzte hozzá.

Vétek lenne kihagyni őt a budapesti munkából. Ezért kerestem meg azzal, hogy ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként. A fővárosiak nyernek azzal, hogy Vitézy Dávid elfogadta a felkérést

– mondta el Fürjes Balázs, hangsúlyozva: Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és városvezetéstől, nem háborút.

Mint fogalmazott, Vitézy Dávid, akit minden oldal elfogad, akinek szakértelmét mindenki elismeri, hasznos szereplő lesz a fővárossal közös munkában. Vitézy Dávid a létrejövő Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hamarosan megkezdi a munkát. Az állami cég tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja. A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre.

A BFK feladata a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása.

A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben. A BFK létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.

Máris megtartotta virtuális szűzbeszédét Vitézy Dávid

Nem a politikai vitákban szeretne részt venni, végképp nem újakat generálni, hanem azon dolgozni, hogy Budapest jobb hely legyen – így vallott közösségi oldalán új feladatköréről a Budapest Fejlesztési Központ vezetője.

“Minden eddiginél ambiciózusabbnak kell lennünk” – írja Vitézy Dávid a Facebookon a Budapest Fejlesztési Központ új vezetőjeként.

Mint leszögezi, minden olyan tömegközlekedési rendszert, amely az agglomerációból való ingázást szolgálja, az állam működtet, és óriási a potenciál ezen szolgáltatások fejlesztésében, hisz ma a budapesti dugókat adó forgalom jelentős része az elővárosokból érkezik. Az elővárosi tömegközlekedés fejlesztése tehát nem csak az agglomerációból ingázók, hanem a budapestiek számára is elemi érdek.

Szerinte sok-sok év munkájával akár meg is duplázható a vonattal ingázók száma, ezzel autók tízezreitől és az általuk okozott szennyezéstől szabadítható meg a főváros. A vasútfejlesztés révén a sokszor már évtizedek óta vágányokkal feleslegesen elfoglalt területek fejlesztésével Budapest értékes új közterületekkel, zöldfelületekkel gazdagodhat.

  • A Portfolio összefoglalója szerint egyebek mellett a következők Vitézy Dávid hangsúlyai:
  • a fejpályaudvarok fejlesztése,
  • a Dunán átívelő új vasúti összeköttetés előkészítése, a Körvasút fejlesztése,
  • a Liszt Ferenc repülőtér 2-es és leendő 3-as termináljának bekapcsolása a vasúti hálózatba
  • a H6/H7 (ráckevei és csepeli) vonalak meghosszabbítása a Kálvin térre és távlatban összekapcsolásuk a szentendrei H5-ös hévvel a föld alatt,
  • új P+R parkolók építését,

Figyelmeztet: a döntés és a beruházás közt akár 7-10 év is eltelhet.

Forrás: 888, Infostart

 

13 hozzászólás “Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ” bejegyzésre

  1. concept szerint:

    A Lénárd nem 7-10évet ígért…:(

  2. Betke szerint:

    Biztos kibrusztolja, hogy az atlétikai stadion megépitésével egyidejűleg felújításra kerüljön a h7 hév is, persze légkondival együtt😉 vagy nem………. Ha már a kerületi önkori szavazott a pálya megépitésére!

  3. Kanos Morgan szerint:

    Az indexen olvasható a teljes interjú, ez is benne van a csepeli HÉV-vel kapcsolatban: “le kell cserélnünk az 50 éves szerelvényeit”.
    Betke, az új szerelvények biztos légkondisok lesznek.

  4. Gyula szerint:

    Esetleg, ha lesz új HÉV, ugyanúgy tele lesz műszaki hibával, mint az Alstom szara, meg a rohadó padlólemezes “új” ruszki metrókocsik? 🙂
    Netán olyat vesznek, ami már hibátlan, első blikkre? 😉

  5. Betke szerint:

    Kinek mi a véleménye a BFK létrejöttéről, aminek vezére az a Vitézy, akit Tarlós rövid úton eltávolitott a Bkk éléről?

  6. Csepeli Kérdező szerint:

    Kanos Morgan,

    Az, hogy új szerelvény ékrezik, nem jelenti automatikusan sajnos azt, hogy klímás is lesz.
    Csak azt ÍGÉRIK, hogy új lesz. 🙁

  7. Tóth kati szerint:

    Szerintem ma már semmilyen járművet nem gyártanak légkondi nélkül.A légkondik is környzetszennyezők.Mi lesz így a Klímavészhelyzettel?

  8. Gyula szerint:

    Katika!
    A villanyótók is azok és mégis gyártják, nem?
    Tudod, Mátrai erőmű, lignit, 30% hatásfok, Lőrinc, megvannak? 😉

  9. Nagyapó szerint:

    A hőerőművek hatásfoka ~30 %, a benzinmotoré ugyancsak, a dízelmotoré 40 %, az atomerőmű 35 %. A szélpark kapacitásának ~20 %-án működik. A naperőmű kihasználási tényezője 21%.
    A lőrinci erőmű gázturbinás.
    De nem ez a fontos, hanem a költség, amibe 1 kW energia kerül.
    A többi szoci hazugság, mert vagy nem ismerik azt, amiről beszélnek, vagy tudják és direkt hazudnak. L. Bangóné és a miskolci kórház!
    A CO2 semlegesség pedig egy nagy blöff!😉

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Gyula szerint:

    Jajj, Fater…
    A Lörinciben lévő erőmű, 1kW villanyt nem termel, Csepellel, Litérrel, Százhalombattával együtt, de még Gönyüt sem látom a térképen. Földgázzal egyszerűen nem éri meg. Olcsóbb még az import is, ezért nem épül Paks 2, mert soha nem térül meg.

  11. Tóth kati szerint:

    A nagy környezetvédő németek bezárták az atomerőműveiket a klíma védelem nevében,Majd rájöttek,hogy ez így nem ok,Több települést letaroltak,hofy szénbányákat nyithassanak a helyükön.Okos döntés volt.A széntüzelés baromi környezetvédő.Okos ez a nyugag,csak mi vagxunk mucsaiak.

  12. Gyula szerint:

    Nos, kedves kati!
    Ebben egyet érthetünk, végre… 😉
    Ebből kiindulva, az elektromos autók is környezetszennyezők, mert adjuk még hozzá a LiIon akkumulátorok igencsak környezetszennyező hatását! Mert, ugye, mégsem egy telefon, laptop, szerszámgép akkuról beszélünk?

  13. pussh szerint:

    Igen, az elektromos autók nagyobb szennyezést jelentenek, mint a vén csatrogány dízelek. Csak az erről szóló tanulmányok és cikkek alig hozzáférhetők. Mellesleg a telefon, laptop és egyéb apró kütyük akkujából irdalan mennyiség van. Litiumért pedig éppúgy lehet háborúzni, mint az olajért.
    A nagy környezetvédelem is üzlet és pénzügyi háború. Az elektromos autó/roller is az, meg az olajbiznisz is. A legnagyobb szennyezők a legájtatosabb környezetvédők. És azt kérik, hogy furdaljon a lelkiismert minket, közönséges polgárokat, azért, hogy nemcsak belélegezzűk a gyilkaikat, hanem kilégzést is merünk végezni.

Itt lehet hozzászólni !