Folyamatosan szépülnek meg a MÁV állomásai

Az utasok által érzékelhetően és látványosan újulnak meg a legforgalmasabb állomások az „50 megújuló állomás” programnak köszönhetően.

A MÁV kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Ennek érdekében idén elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő felújítási program „50 megújuló állomás” elnevezéssel. A felújítási program keretében több fővárosi és vidéki állomáson végez koncentrált felújítási munkálatokat és komfortnövelő beavatkozásokat annak érdekében, hogy az utasokat letisztult, kulturált állomási környezet fogadja.

Az idei évben a Keleti pályaudvaron, a miskolci Tiszai pályaudvaron, Kecskeméten, és Újszászon is befejeződtek az utaskomfortot növelő nagyobb karbantartási munkálatok, decemberre pedig elkészültek a Déli pályaudvar, Zánkafürdő, Sárvár, Vecsés, Monor, Pilis, Zugló, Kőbánya-Kispest és Kőbánya alsó idénre tervezett felújítási munkálatai is.

A 2019-es programban kiemelt helyet foglalt el a Keleti pályaudvar rendbetétele: újraaszfaltozták a peronokat a csarnok egész területén, új, modern, LED-es utastájékoztató kijelzőfalat telepítettek, korszerűsítették a térvilágítást, lebontották a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat. A visszajelzések alapján letisztultabb, komfortosabb lett a Keleti, az elvégzett munkálatok pedig jelentős mértékben javították a Keleti pályaudvarra érkező és onnan induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát.

Az évente másfél milliónál is több utast kiszolgáló és naponta átlagosan kétszáz-kétszázötven személyszállító vonatot fogadó Zuglóban a nagy igénybevétel miatt szükséges karbantartások jelentősen javították a megállóhely összképét, színvonalát. A perontető alatti peronrész teljes hosszában új díszburkolatot kapott. Elvégezték a perontetők karbantartási munkálatait, a tisztítás, korrózióvédelem és festés mellett megszüntették a beázást, és megszépült a felvételi épület homlokzata is. Lecserélték a tájékoztató táblákat, új padokat és hulladékgyűjtő edényeket helyeznek el.

Az évente közel félmilliós utasforgalmat lebonyolító Kőbánya alsón a felvételi épület, a perontető, a peronburkolat és a lépcső karbantartása valósult meg idén. Az épület homlokzatának felülettisztítása, a perontető tartópilléreinek megerősítése és az utastájékoztatási piktogramok megújítása is befejeződött.  A nyílászárók és a kőburkolat cseréje 2020 elején várható.

Kőbánya-Kispest állomáson évente több mint 3,1 millió utas fordul meg, ezért az állomás elővárosi viszonylatban is kiemelt jelentőségű. Az állomásépület és a gyalogos felüljáró teljes körű és komplex rekonstrukciójára, egy új akadálymentes gyalogos felüljáró tervezésére közbeszerzést indított a vasúttársaság. A tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, a tervezési munkák 2020 januárjában elkezdődnek. A nagyberuházás megkezdéséig megújul a váróterem, a pénztár és a mosdó is. Biztonsági kamerarendszert, új peronbútorokat (padokat, szemetes edényeket) is telepítenek, emellett a gyalogos felüljárón a burkolatokat és a világítótesteket is javítják. Az állomás karbantartása előreláthatólag 2020 első negyedében fejeződik be.

Idén decemberben a Déli pályaudvaron az utasbiztonsági szempontból kiemelten fontos peronszinti mellvédfal helyreállítás első műszaki ütemének munkái elkészültek, illetve korszerűsítették a vágányok végén található kijelzőket. 2020 első negyedévében az utasok által használt területek álmennyezetének felújítása tovább folytatódik és egyidejűleg a lámpák cseréjét is elvégzik a metró- és peronszinten is.

Forrás: iho.hu

Itt lehet hozzászólni !