Index: Gyurcsány megkavarta a pártot Kovács favorizálásval

Népszabadság: a vereségek sem rontották Mesterházy esélyeit

Index, Népszabadság

Mit húzat ma a bandával?

A megyei elnökök, majd az MSZP országos elnöksége ma dönt a szocialista kormányfő-jelölt személyéről. Kettős jelölés nem várható. Mesterházy Attila az esélyes, Kovács László hivatalosan nem kapott felkérést – írja a Népszabadság.

Egyetlen nap alatt felborult az eddig simának tűnő miniszterelnök-jelölés menete az MSZP-ben. Mesterházy Attila támogatottsága megcsappant, Kovács László mögött pedig hirtelen megerősödött a csapat. Gyurcsány Ferenc bekavart – számol be ugyanerről az Index.

A vereségek sem rontották Mesterházy esélyeit – a Népszabadság szerint nem várható, hogy a hétvégi időközi választásokon elszenvedett vereségek feszültségeket gerjesztenek az MSZP-n belül, hogy befolyásolják a miniszterelnök-jelölt kiválasztásának folyamatát. Simon Gábor, a párt választmányának elnöke erről lapunknak azt mondta: az eredményeket értékelni kell, de a helyén is kell kezelni azokat.

Így tehát a miniszterelnök-jelölt keresése változatlan esélyekkel és forgatókönyv alapján folyik az MSZP-ben. Ma délelőtt először a párt megyei elnökei tanácskoznak a jelöltről, kora délután az MSZP országos választási bizottsága ülésezik, majd öt órakor az országos elnökség határozatot hoz a kérdésben. A lapunk által megkérdezett megyei elnökök egyhangúan úgy nyilatkoztak: nem akarnak kettős jelölést, s bár néhányuk Kovács Lászlót is támogatná, többségük inkább Mesterházy Attila frakcióvezető ajánlása mellett van.

Az elnökség mai döntése után az országos választmány is állást foglal, s a két testület közösen ajánl majd miniszterelnök-jelöltet a december 12-i pártkongresszusnak. A választmány szombaton tart ülést, ahol elvben elfogadhatnak újabb jelöltet. Így történt ez annak idején Gyurcsány Ferenc esetében is, amikor az elnökség Kiss Pétert javasolta kormányfőnek, de a választmány végül Gyurcsányt is jelölte, s a kongresszus az utóbbinak szavazott bizalmat. Most azonban valószínűtlen, hogy a választmány nem fogadja el az elnökség ajánlását.

Simon Gábor választmányi elnök szerint olyan jelöltet kell találni, aki a párt többségének támogatását bírja.

Lapunk megkereste Kovács László leköszönő uniós biztost, akit többen kormányfő-jelöltnek várnak. Kovács azonban kérdésünkre azt mondta: korábban egyértelművé tette, hogy ha az MSZP illetékes fóruma felkéri, szívesen vállal olyan szerepet, amivel érdemi befolyást tud gyakorolni a kampányra és a választási eredményre. “Felkérést nem kaptam, így nem volt mire válaszolnom. Az elmúlt néhány nap nyilatkozatai és a hírek alapján úgy látom, hogy a kérdés el is dőlt. Az MSZP vezetői ismernek, tudják, milyen teljesítményt várhatnak tőlem. Nekik kell eldönteniük, hogy igényt tartanak-e rá. Nem akarok még egyszer olyan méltatlan helyzetbe kerülni, mint nemrég az uniósbiztos-jelölés során. Nem az 1998-as vereség és a 2002-es győzelem közötti pártelnöki teljesítményem a döntő, hanem az, hogy a jelenlegi helyzetben milyen jelölt tudja a legtöbb szavazatot biztosítani a pártnak” – fogalmazott lapunknak Kovács László.

Szeged szocialista polgármestere, Botka László kitöltötte a Népszabadság online verziójának totókérdéseit. Ebben többek között beszélt arról: hazudott-e valaha a választóinak, próbálták-e már megvesztegetni, illetve mi Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester három legjobb tulajdonsága. A videointerjú-sorozat új darabját a NOL.hu, illetve a NOLTV.hu oldalon lehet megtekinteni.

Forrás: Népszabadság

Gyurcsány megkavarta a pártot Kovács favorizálásval

Az Index információi szerint a végén akár három jelölt versenyévé is válhat az utóbbi hetekben már lefutottként elkönyvelt miniszterelnök-jelölt jelölési procedúra a szocialista táborban.

A jelölések hivatalos fórumokon való megtárgyalása előtt egy nappal bomlott fel hirtelen a frakcióvezető, Mesterházy Attila körül kialakult konszenzus. A párt számos prominense varázsütésre hétfőn már úgy látta, hogy Mesterházy személyisége nem lenne elég meggyőző ahhoz, hogy a párt a 2010-es választáson visszahozzon valamit a megrendült támogatói bizalomból. Az új konszenzusos felfedezett a régi pártelnök, a Brüsszelből visszatért Kovács László.

A Hírszerző értesülése szerint a fordulatot Gyurcsány Ferenc és Hagyó Miklós alkalmi szövetsége indította el. Az ex miniszterelnök által dominált megyék és a főváros hétfőre Kovács támogatói közé soroltak. Úgy tudjuk, hogy újabban a hazatérő EU-biztosba veti bizalmát az országos elnökség tagjai közül Ficsor Ádám, egykori titokminiszter és Molnár Csaba, jelenlegi kancelláriaminiszter is.

Kovács közismert támogatójának számít a testületben Szekeres Imre honvédelmi miniszer is, aki az elmúlt napokban még az EU-biztos cseles köztársasági elnöki megválasztásának ötletét propagálta a pártban.

A miniszterelnök-jelölés ügyét első körben a megyei elnökök plénuma tárgyalja meg. A kedd délelőtt kialakított állásfoglalást a délután az elnökség is meghányja-veti. Az elnökségben (OVB) meghozott döntés kerül az országos választmány elé, amely végleges javaslatot tesz a december 12-i kongresszusnak.

Ha kedden nem sikerül Kovács vagy Mesterházy között dönteni, akkor a szombati választmányi ülésre kettős jelöléssel is előállhat a testület. De a bizonytalanságban elképzelhető, hogy a szocialista platform még Szili Katalin nevét bedobja majd. Forrásaink szerint viszont Mesterházy esélyei minimálisra csökkennek, ha kedden nem sikerül megszereznie a listavezetői és a miniszterelnök-jelölti megbízatást.

Forrás: Index

9 hozzászólás “Index: Gyurcsány megkavarta a pártot Kovács favorizálásval” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Hosszútávon az MSZP-nek egy esélye van, minden leszerepelt, a médiában emlegetett, azaz ismert politikusát LE KELL CSERÉLNIE, mert egyébként a választók nem hisznek abban, hogy bármi is megváltozna az MSZP házatáján. Ha nem teszik, Uraim Önök egy döglött párt korifeusaivá fognak válni, mivel Önöknek gazdasági érdekeik vannak, pontosabban Önök maguk is egyben a saját klientúrájuk, nem lesz más választásuk mint a politikából lesüllyedve a szürke, majd fekete zónába, maffiakapcsolatokon keresztül megszerezni a fennmaradásukhoz szükséges üzleteket, megrendeléseket. Ne legyenek kétségeik, ebben az esetben hamarosan a börtönben fogják találni magukat, s az üzletmenetet a bent szokásos árúk forgalmazásával folytathatják. Kérdezzék meg Gyurcsánytól, igazam van-e, biztos nem dicsekedett el, miért távozott még a pártelnöki székből is. Minden országgyűlési képviselő tudja, de abban nagykoalíció van, hogy senki sem beszél róla. Csókoltatom a teljes magyarországi (szándékosan nem magyart írok) politikai elitet. Vátesz.
    Csepeli MSZP-sek is olvassák a csepelinfót, ezért a szokásosat is kérdezem:
    Kedves Polgármester úr, milyen tanácsokat adott Glatz Ferenc és Medgyessy Péter, mint a Stratégiai Tanácsadó Testület tagjai, és mennyiért? Én és a többi csepeli polgár is kíváncsi, mire tetszenek költeni a közpénzt. Hány csatát vívott Csepel, hogy Önnek stratégiai tanácsokra volt szüksége, s az említett urak történész és közgazda képesítéssel bizonyára a Hadvezérek Nemzetközi Szövetsége legfényesebb csillagai.
    Csak azt ne tessék mondani, hogy szóban adtak tanácsot, hogy mit, azt már el tetszett felejteni. Talán valami olyat, Miska átutaltattad már a tiszteletdíjunkat? Tetszik tudni ugye, Medgyessy már adott tanácsot Kocsis Istvánnak, a paksi atomerőmű vezetőjének, s amikor ki akarták kérni az iratokat, Kocsis úr azt mondta, hogy a tanácsokat szóban kapta. Bravó!

  2. vermes szerint:

    T. Admin!

    Kérdezem, hogy a kommentalok.hu meddig szerepel még a “Linkek” között?
    Vagy a csepel.info azonosul a következő cikkel, melyben Ernő úr delejeset zsidózik? Vagy a többi cigányellenes cikkel értenek egyet? Nem tudom, hogy korábbi érvük, miszerint “csepeli illetőségű a honlap”, megállja-e még a helyét, miután Szálasi képet közölt a honlapgazda, alatta “Kitartás” felirattal?
    A honlap gyakorlatilag a kurucinfóra alapul, ami nem hiszem, hogy a csepelinfo házatáján elfogadható.
    Várom válaszukat!

    Üdv

    vermes

    http://kommentalok.hu/news.php?readmore=1333

  3. admin szerint:

    Eddig. Levettük. Mint helyi oldal szerepelt, Ernőnek ugyanis mindig sok helyi híre, képe volt.

    Ha egy oldal a linkek között van, az eddig sem azt jelentette, hogy egyetértünk annak tartalmával.

  4. Demeter J szerint:

    Mesterházy a szocialistáknál a jövő embere lehet. Az ő politikai pályafutásán egy vereség semmit nem csorbít. Az elmult 8 év baklövéseinél legfeljebb a második-harmadik vonalban állt.
    A várható biztos vereség ellenére, nem mondhat nemet, mert 4 év múlva, egy esetleges kedvezőbb esély mellett emlékeztetnék a házonbelűli riválisai a visszalépésére.
    Ő most a saját politikai jövőjébe fektet be.
    Későbbi személyes karrierjéhez elengedhetetlen, hogy a politikai bukásért felelősőktől, a lejáratódott, hiteltelen személyektől egytől egyig megszabaduljon.

  5. Kovács Ernő szerint:

    vermes: Látom itt is azt csinálod, mint az Indexen! Egy mocskos kis spicli vagy! A Csepel.info meg statisztál hozzá!

  6. demokrata szerint:

    Köszönöm én is, hogy az említett honlap lekerült a linkajánlóról! Ernő, szégyeld magad!

  7. zed szerint:

    Ernő ejtve van! Ejtő Ernő! 🙂

  8. vermes szerint:

    T. Admin!

    Köszönöm a bölcs döntést!

Itt lehet hozzászólni !