Derűs hangulatban állt a bíróság elé a soroksári futónő feltételezett gyilkosa

Pesti Srácok

Eredménytelen lett a soroksári futónő hat évvel ezelőtti meggyilkolása miatt indított büntetőeljárásban a hétfőre kitűzött előkészítő ülés, amelyen a gyilkossággal és az áldozat megerőszakolásával, illetve kifosztásával vádolt R. Szilveszter nem nyilatkozott a bíróságon, és bűnösségét sem ismerte el.

A férfi öt évig tartó, számos verziót felállító nyomozás után, a genetikai mintája miatt került képbe, és egy másik bűncselekmény miatt rá kiszabott büntetését töltötte, amikor meggyanúsították Gyurik Krisztina megölésével. A nyomozók a sopronkőhidai börtönben R. Szilveszter letétben hagyott tárgyai között találták meg az áldozat mobiltelefonját. Az ügyben az előkészítő ülés után büntetőper kezdődik a Fővárosi Törvényszéken, a bizonyítási szakasz első tárgyalását januárra tűzte ki a bíróság. R. Szilveszter hétfőn derűs hangulatban érkezett a Fővárosi Törvényszékre, és mosolyogva távozott onnan.

Nem tett vallomást, ugyanakkor bűnösségét sem ismerte el a hétfő előkészítő ülésen a Fővárosi Törvényszéken az a férfi, akit azzal vádol az ügyészség, hogy hat esztendeje megölte, megerőszakolta és kifosztotta Gyurik Krisztinát, amikor a nő szokásához híven futni indult soroksári lakóhelye közelében. A negyvenes éveiben járó R. Szilveszter csak a személyi körülményeiről volt hajlandó nyilatkozni a bíróságon, ebből kiderült, hogy végzettsége asztalos, családja nincs, és többször volt már büntetve kisebb súlyú bűncselekményekért, például betörésekért, garázdaságért. Mivel az előkészítő ülés sikertelen maradt – a vádlott nem ismerte be tettét – az ügyben indított büntetőper januárban a bizonyítási szakasszal folytatódik, amelyben várhatóan először a tanúkat hallgatják majd meg.

ELLENTMONDÁSOSNAK TARTJA A VÉDELEM AZ ORVOSSZAKÉRTŐI JELENTÉSEKET

R. Szilveszter hétfőn derűs hangulatban érkezett a Fővárosi Törvényszékre, és mosolyogva távozott onnan. A terhelt a nyomozáskor tett tanúvallomásában annyit ismert el, hogy járt a gyilkosság helyszínén, látta, hogy egy ismeretlen férfi erőszakoskodott az áldozattal, akivel ő összeverekedett, ekkor került a genetikai mintája tetthelyre, a támadó pedig elmenekült onnan.

R. Szilveszter védője, Lichy József az előkészítő ülés után jó felfogó képességű emberként jellemezte védencét, aki a véleménye szerint később részletesen nyilatkozni fog szerepéről.

SZABÁLYTALANSÁGOK A NYOMOZÁSBAN?

A védő felhívta a figyelmet, hogy a bizonyítékok között szereplő DNS-minták összegyűjtésekor szabálytalanságok történhettek, szerinte ez magyarázhatja meg azt, hogy a tizenhét mintavételi tasakban tizennyolc minta található, amelyre magyarázatot kell adnia az illetékeseknek. Lichy József a nyomozás adatai alapján úgy vélekedett, hogy az ügyben eddig nyilatkozó hat orvosszakértő jelentései között is ellentmondások vannak, amelyeket ugyancsak tisztázni kell.

A DNS-vizsgálatokból levont következtetések egyértelműek, ugyanakkor R. Szilveszter bűnösségét igazolja az is, hogy nála találták meg az áldozat mobiltelefonját is – vélekedett a PestiSrácok.hu kérdésére az egykori büntetőbíró, a jelenleg a sértetti család képviseletét ellátó Surdy Miklós, aki egyetértett azzal az ügyészi indítvánnyal, hogy a vádlottra életfogytig tartó fegyházat szabjon ki a Fővárosi Törvényszék. R. Szilvesztert aljas indokból elkövetett emberöléssel, szexuális erőszakkal és kifosztással vádolja a Fővárosi Főügyészség.

ÖT ÉV NYOMOZÁS UTÁN KERÜLT A KÉPBE R. SZILVESZTER

Ismert, R. Szilveszter öt évig tartó nyomozás után került a képbe a soroksári gyilkosság ügyében, miután egy szakértői jelentés szerint a DNS-mintája megegyezik a bűncselekmény helyszínén találtakkal. A vizsgálatban számos verzió látott napvilágot, ezek között volt olyan is, amely több elkövetőt, egy idősebb, és egy fiatalabb elkövetőt feltételezett.

A rendőrök az egyébként házasságban élt Gyurik Krisztina esetleges titkos viszonyától kezdve számos lehetséges forgatókönyvet megvizsgáltak, a nő életét egészen a gyermekkoráig visszakövették, így keresve lehetséges indítékot, illetve tettest, de mindegyik vakvágánynak bizonyult.

A nyomozók ezerötszáz genetikai mintát elemeztettek, csaknem négyszáz tanút hallgattak meg, de nem jutottak előrébb.  hatóság ötmilliós nyomravezetői díja mellett a XXIII. kerületi önkormányzat is hasonló, egymillió forintos felajánlást tett, de ez sem vezetett eredményre. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ tavaly szeptemberben jelezte a rendőrségnek, hogy van egy olyan DNS-találatuk, amely egyezik R. Szilveszterével, aki a gyermekkorát a helyszín közelében töltötte, és a telefonja adatai szerint a gyilkosság előtti napokban a közelben járt.

A férfit nem kellett keresni, mert a szabadságvesztését töltötte a sopronkőhidai börtönben, ahol a letétbe helyezett tárgyak között megtalálták az áldozat mobilját is. Később, egy zárkaellenőrzéskor egy gyűrött papírfecnire bukkantak, amelyen a sértett neve, és a gyilkosság időpontja szerepelt. R. Szilveszter büntetőpere januárban kezdődik a Fővárosi Törvényszéken.

Forrás: Pesti Srácok

Itt lehet hozzászólni !