Csepelen is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Csepel.info

Egy csepeli olvasónk fotózta a fenti szúnyogot csütörtök reggel, ám különös mintázata miatt utánanézett, hogy mi lehet. Nagyon-nagyon úgy tűnik, hogy ez valóban az egyik újonnan megjelent, és veszélyes szúnyogfaj egyik példánya. 

Az ázsiai tigrisszúnyog Magyarországon nem őshonos. A probléma elsősorban a déli és nyugati országrészeket érinti – írták öt éve az Origón. A helyzet azóta ennyit változott. Ez a faj napközben is támad, főleg emberek vérét szívja, és több veszélyes trópusi-szubtrópusi betegséget is terjeszt. Az alábbiakban az Origo öt évvel ezelőtti cikkét idézzük.

Az ázsiai tigrisszúnyog a leginvazívabbnak tartott szúnyogfajok egyike. Eredetileg Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos, de a legtöbb kontinensre, köztük Európába is eljutott. Az elterjedésben a használt gumiabroncsokat szállító hajóknak nagy szerepe volt, ugyanis a szúnyogok még Ázsiában petéket raktak a gumiabroncsok belsejében felgyülemlő esővízbe.A szerencsebambusz népszerűsége is segítette a vérszívó rovarok terjedését, mivel a növények iszapja kiváló fejlődési lehetőséget biztosított a petéknek. Inváziójukat nagyban segíti, hogy kiválóan képesek alkalmazkodni az élőhelyüktől eltérő éghajlati viszonyokhoz.

A tigrisszúnyog több betegséget is terjeszt, ezek közül a legismertebbek a chikungunya-láz, a dengue-láz és a sárgaláz. Nevét jellegzetes csíkjairól kapta.

A tigrisszúnyog Európában legelőször Albániában bukkant fel 1979-ben.1990-ben Olaszországban is észlelték, azóta pedig húsz másik európai országból (különösen a mediterrán államokból) érkeztek jelentések a rovarok felbukkanásáról. Magyarország környékén Szlovákiában, Szerbiában és Romániában észlelték. Az első példányokat 2012 szeptemberében azonosították Bukarestben, majd 2013 júliusában és augusztusában tizennégy megfigyelőállomáson gyűjtöttek be kifejlett példányokat a román fővárosban és környékén, de azonosították a szúnyogot egy belvárosi kertben is – számolt be a román Cantacuzino Járványtani Intézet négy munkatársa egy tavalyi mikrobiológiai konferencián.

Több tanulmány is kimutatta az utóbbi években, hogy az éghajlatváltozás miatt a meleg, párás környezetet kedvelő tigrisszúnyogok egyre inkább elterjednek Európa-szerte. A legpesszimistább előrejelzések szerint 2030-2050 között a legtöbb európai államban alkalmasak lesznek az életkörülmények a veszélyes vérszívó számára:

Forrás: Origo

Egy hozzászólás “Csepelen is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog” bejegyzésre

  1. Dórika szerint:

    Én már tavaly nyáron is találkoztam vele itt Csepelen

Itt lehet hozzászólni !