Új napelemparkot adtak át

Csepel.hu

Átadták a Fővárosi Vízművek új napelemparkját a vállalat csepeli telephelyén. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az átadáson arról beszélt, a beruházással a kerület is gazdagodott.

 

A fővárosi önkormányzat támogatásával tavaly elindított Napelemes Energiatermelési Program részeként új napelemparkot adtak át a Fővárosi Vízművek csepeli telephelyén. Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója elmondta, a Fővárosi Vízművek üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásainak jelentős tétele a költségek 6-8 százalékát kitevő villamos energia, viszont a további fejlesztéseket követően a társaság energiaigényének 5%-át már napelem fogja megtermelni. Korábban a vállalat öt budapesti gépházánál és a békásmegyeri oktatási központjánál már telepítettek napelemeket. A most átadott napelempark 220 kilowatt energia-előállítási kapacitással rendelkezik.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a mintegy 900 millió forint értékben megvalósuló Napelemes Energiatermelési Program tovább folytatódik: a csepeli telephelyen újabb 277 kilowatt kapacitású napelempark készül, a ráckevei gépháznál 490 kilowatt kapacitású. A Fővárosi Vízművek másik vízbázisán, a Szentendrei-szigeten három ütemben összesen 2000 kilowatt energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül majd ki.
Borbély Lénárd, Csepel polgármestere szerint ezzel a beruházással nemcsak a Fővárosi Vízművek, hanem Csepel is gazdagodott. Beszélt arról is, hogy Budapest fejlődése a reneszánszát éli, ezzel együtt Csepel is fejlődik. Elmondta, Budapest egyre környezettudatosabb várossá válik, és a csepeli önkormányzatnál is kiemelt figyelmet kap az energiahatékonyság.
A csepeli napelem-park megvalósítását a tervezéstől az engedélyeztetésen át a telepítésig az ELMŰ-ÉMÁSZ vállalatcsoport tagja, a munkát közbeszerzésen elnyerő ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. végezte. A napelem-park által termelt villamos energia a Fővárosi Vízművek csepeli telepe és a Csepel-szigeti víztermelő kutak energiaszükségletének biztosításához járul hozzá, ezzel részben megújuló energiaforrásra alapozva a vízellátást.

Itt lehet hozzászólni !