Az első magyar népautó ötlete

Csepel.hu

A Weiss Manfréd Művek az 1920-as évek második felében fogott bele az autógyártásba.

Kis darabszámban készültek a személy- és teherautók, melyek fejlesztése mindenekelőtt a gyárban dolgozó Korbuly Károly és öccse, Korbuly János zseniális gépészmérnökökhöz kötődik. (László – Korbuly Károly fia – a csepeli repülőgépgyártás meghatározó egyénisége volt.) A ’30-as évektől a vállalat autógyártó kapacitásait mindinkább a katonai járművek előállítása kötötte le.

 

Az 1940-es években egy másik kiváló mérnök, Pentelényi János is már a vállalatnál dolgozott, autó- és repülőgépmotorok szerkesztése volt a fő feladata. A második világháborút követő években ő tervezte meg az első magyar népautót, a Pente 500- ast és annak továbbfejlesztett változatát, a Pente 600-as típust. Pentelényi igazi népautót konstruált: a kétütemű, 15 lóerős, körülbelül 500 kg súlyú, 4 személy szállítására alkalmas kisautó fenntartási költségei alacsonyak voltak, a próbakocsi kiváló menetteljesítményekkel rendelkezett, üzembiztosan rótta a kilométereket.

6 liter keverékkel megtett 100 kilométer távolságot. 1949-ben azonban létrejött a KGST, ami miatt a kocsi sorozatgyártása nem valósulhatott meg. A szocialista országok közül az autógyártás más államok privilégiuma lett, míg Magyarországnak az autóbusz- és a teherautó-gyártás feladata jutott. 1949-ben az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár Nemzeti Vállalat gépjármű- és motorrészlegét és a WM csepeli motorgyári részlegét a háborúban lebombázott Dunai Repülőgépgyár Rt. szigethalmi telephelyére költöztették: így jött létre a Csepel Autógyár Nemzeti Vállalat. Pentelényi az újonnan megalakult Csepel Autógyárba került, mint főkonstruktőr, irányítása alatt készültek a híres Csepel teherautók.

Pentelényi János neve a nemrégiben a Tamariska- domb alatt megnyílt, Csepel 1944 című kiállításon is visszaköszön, hiszen naplójában fontos feljegyzéseket találunk Budapest ostromáról. A tárlat megtekinthető október 5-én, szombaton és október 23-án, szerdán, 10 és 16 óra között. • MK

 

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !