“Csepelen felpezsdült az élet, erre vevők a kerületben élők”

Forrás: Magyar Hírlap

Puzsér Róbert és Berki Krisztián bearanyozta az ellenzéki főpolgármester-jelölti bandát, utóbbi egyébként hoszteszlányokkal az oldalán akart a csepeli strandon aláírásokat gyűjteni– mondta lapunknak Borbély Lénárd polgármester

A Momentum erkölcsi aggályai mindaddig tartottak, amíg nem kaptak plusz egy képviselőjelölti helyet Csepelen. Ennyit az egyenes gerincről – mondta lapunknak Borbély Lénárd fideszes polgármester, a párt helyi jelöltje az ellenzéki összefogás kapcsán. Beszélt arról is, szoros küzdelemre számít, de folytatná az eddigi munkát.

 

– Gőzerővel készül az ellenzék az őszi önkormányzati választásra, ám recseg-ropog a teljes összefogás terve. Csepelen például szinte napról napra változik a helyzet. Mit hallott, végleges a megegyezésük?

 

– Ez hosszú történet. Csepel mindig is úgy volt elkönyvelve, mint a szocialisták fellegvára, de mára az MSZP elveszítette az itt élők bizalmát. Ehhez rengeteg ügy járult hozzá, például, hogy 1994 és 2010 között egy helyben toporgott a kerület, ám ennél súlyosabb volt, hogy amikor kilenc éve átvettük, tízmilliárdos vagyonveszteséggel és négymilliárdos adóssággal a csőd szélén állt. Sok korrupciós üggyel is terhelt az említett időszak, Szenteczky János (a fővárosi MSZP elnökségi tagja) nevéhez köthetőek a lakásmutyik, de a legszörnyűbb az a kettős gyilkosság, amelyben az MSZP csepeli frakcióvezető-helyettesét a párt helyi alelnökének felbujtására gyilkolták meg. Ebből a helyieknek elege lett. Mostanra viszont, ahogy az országban mindenhol, a szocialisták megpróbálják azt eljátszani, hogy beállnak egy „civil” jelölt mögé, aki viszont a legkevésbé sem az. Itt, Csepelen az első polgármesterjelöltjüknek, Takács Mónikának két feltétele volt, hogy Szenteczky Jánost és a DK-s Horváth Gyulát tartsák tőle távol. Ám mivel egy esetleges győzelem esetén ők akarják irányítani Csepelt, ezért nem álltak félre, Takács Mónikát pedig leváltották. Helyette most Erdősi Éva indul, akit életemben nem láttam, nem is tudtam a létezéséről. Annyi azóta kiderült, hogy Karácsony Gergely kampánycsapatában volt korábban valamilyen szerepe, illetve huszonötezer forintos órabéren segít rászoruló devizahiteles családoknak.

 

– Erdősi Éva mögé végül beállt mára a Momentum is, az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik mellett. Ám kezdetben még nemet mondott Fekete-Győr pártja az összefogásra. Mi változott?

 

– Csak kezdetben. Azt mondták, erkölcsi aggályaik vannak, konkrétan Szenteczky János miatt, így a támogatásuk feltétele az volt, hogy a szocialista politikus kerüljön le a kerületi jelölti listáról. Az erkölcsi aggályuk azonban mindaddig tartott, amíg nem kaptak plusz egy képviselőjelölti helyet. Ennyit az egyenes gerincről. Továbbá kiderült az is, hogy a Jobbik mégsem csatlakozott a közös polgármesterjelöltjük jelöléséhez, de a logó mégis ott van a kiadványokon.

 

– Az összefogásról sok szó esik, ám arról, mi történne, ha kerületet is kéne vezetnie egy ilyen jelöltnek, már nem. Meg lehet felelni ennyiféle érdeknek?

 

– Ha ez véletlenül megtörténne itt, Csepelen, nem a megválasztott „civil” jelölt irányítana, hanem Szenteczky János. Róla minden itt élő tudja, milyen motivációk mentén dolgozik. Egyébként ez a metódus nagyjából országosan igaz, ahol közös jelölt indul, ott győzelem esetén a baloldal venné át az irányítást.

 

– Egy önkormányzati választáson komoly szempont egy-egy indulónál a helyi ismertség. Erdősi Éváról mit lehet tudni?

 

– Bárhogyan hívhatnánk, sajnos nem a személye a lényeg. Szokták mondani, hogy Karácsony Gergely jelöltje, aki viszont nem tudja hol van Csepel. Ez elszomorító. Fontos az is, hogy egy helyi önkormányzat akkor tud fejlődni, ha az adott kormánnyal olajozott az együttműködése. Csepel mostani vezetésének ebből a szempontból kiválóak az adottságai, ez a kerületnek sok segítséget jelent. A választásnak emiatt is emelt fővel megyek neki, bármelyik budapesti önkormányzattal szívesen összemérném az elmúlt évek fejlődésének mértékét. Jelenleg – úgy, hogy korántsem teljes a lista – száztizenkét pontot tudok megjelölni Csepelen, ahol az elmúlt években fejlesztés zajlott. Visszatérve Erdősi Évára, úgy aposztrofálja magát, mint a devizahitelesek megmentője. Azt viszont nem szokta mondani, hogy huszonötezer forint az óradíja. Illetve találtunk egy olyan honlapot az interneten, amely a devizahitellel kapcsolatos tanácsadók feketelistáját gyűjti, ezen pedig szerepel egy Erdősi Éva nevű nő, akit senkinek nem ajánlanak. Nem tudom, ugyanarról a személyről van-e szó, de a név és a foglalkozás egyezik.

 

– Ez a metódus, ami Csepelen az ellenzék soraiban zajlik, országosan is igaz. Mennyire tud ez a taktika szimpatikus lenni?

 

– Nyilván semennyire. Ezek a pártok nem tudnak együttműködni, mert az MSZP nem szereti a Jobbikot és az LMP-t, és fordítva, mindenhol személyi ellentétek vannak. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egységet kovácsoljanak. Egy kerületet úgy lehet vezetni, ha van egy erős polgármester, aki mögött erős többség áll. Az elmúlt években mi egy irányba haladtunk a kormánnyal és a fővárossal együttműködésben. Ha itt, Csepelen átveszi az ellenzék a vezetést, egyrészt maguknak fognak bázist építeni, ahonnan országos politikai ügyeket irányítanak, másrészt kifizetőhelynek használják majd a kerületet.

 

– Hogyan áll most a kerületi költségvetés?

 

– Minden évet magabiztos tartalékkal kezdünk, az elmúlt időszakban pedig tizenkétmilliárd forint értékben hajtottunk végre fejlesztéseket. Előttünk áll még sok minden, például a csillagtelepi városrehabilitáció vagy a napközis tábor újjáépítése. Utóbbit a szocialisták lakóparknak akarták értékesíteni, ez egy stigmatikus ügy volt.

 

– A forrásokkal kapcsolatban pár napja a főpolgármester azt nyilatkozta, újragondolná a forrásmegosztást a kerületek és a főváros között, és Budapestnek nagyobb arányt biztosítana. Hallott erről?

 

– Konkrét tervről nem tudok, túl kell lennünk a választáson. A fővárosi forrásmegosztás egyébként már változott az elmúlt években is, aminek alapvetően a BKV-finanszírozás az oka. Látni kell, hogy a társaságot óriási adóssággal vette át annak idején a mostani városvezetés, amit végül a kormány konszolidált. Lehet a forrásmegosztást újragondolni, mivel a tömegközlekedés fejlesztése összbudapesti érdek. Persze minden kerületnek az a fontos, hogy ebből az összegből minél több jusson hozzá, így ez számomra is elsődleges szempont.

 

– Mire számít az őszi választáson, szoros lesz az eredmény Csepelen?

 

– Ez egy többségében baloldali kerület. Ugyanakkor rengeteg tisztességes baloldali ember él itt, és bár nem gondolom lefutott meccsnek a végeredményt, ők is tapasztalhatták, hogy minőségi változás történt az elmúlt években. Személyesen járom a házakat, sok kerületi lakossal beszélgetek, akiktől pozitív visszajelzéseket kapok. A kerületben felpezsdült az élet, a kultúra és a sport területén is nagy változás állt be, erre pedig vevők a kerületben élők.

 

– Nem csak Csepelről, Budapestről is azt mondják, hogy inkább balliberális szemléletűek a lakosai. Ennek ellenére Tarlós István már a harmadik ciklusára készül.

 

– Kétélű a helyzet. Budapesten világosan látják az emberek, hogy Tarlós jó vezető, és Budapest érdeke számára az első, nem véletlen, hogy számtalan konfliktusa is adódik a kormánnyal amellett, hogy jól tudnak együttműködni. Ezek azért nem általános nézetbeli eltérésekből adódnak, hanem a fővárosi érdekek mentén zajlanak. Ezzel szemben az ellenzéknek van egy teljesen alkalmatlan főpolgármester-jelöltje, azaz már nem is egy. Puzsér Róbert és Berki Krisztián bearanyozta ezt a bandát, utóbbi egyébként hoszteszlányokkal az oldalán akart a csepeli strandon aláírásokat gyűjteni. De nem lógnak ki Karácsony Gergely mellől, hiszen ha megnézzük, Budapest legsikertelenebb kerülete Zugló, nemsokára fizetésképtelenné válik, nem fejlesztett, pedig elnyert pályázati pénzeket. A másik probléma, hogy nem tud egységet kovácsolni és együttműködni a magyar kormánnyal.

 

– Mit ígér azoknak, akik önre szavaznak?

 

– Szeretném folytatni a munkát, ami rengeteg dolgot jelent, például a csepeli HÉV fejlesztését, az új dunai hidat, a kerület úthálózatának öt éven belüli, teljes aszfaltozását, az egészségügyi intézmények felújításának folytatását, az iskolák felújítását, a városrehabilitációs projektek, panelfelújítások folytatását. Ezen kívül a Csepelt érintő fővárosi projekteket is támogatom. Csepelnek szüksége van a gerincút befejezésére, a Corvin-csomópont kétszintessé alakítására és a kerületi rendőrség, mentőszolgálat további kiemelt segítésére. A Csepelen élő nyugdíjasok segítése továbbra is kiemelt szempont, de a parkolást, a P+R parkolók építését is szeretnénk a korábbinál jobban támogatni a következő öt évben.

 

Forrás: Magyar Hírlap

5 hozzászólás ““Csepelen felpezsdült az élet, erre vevők a kerületben élők”” bejegyzésre

  1. csak úgy szerint:

    Ezek nem BL szavai, szerintem Ábel fogalmazta meg.

    Hol van a korábban beígért 35 pont teljesítése? Újból bekerültek a listába?!

  2. Nagyapó szerint:

    pl, csak úgy! Ez nagyon vékony! Mit mondanak a kihívók? Párbajozni fognak Tarlóssal és a kormánnyal Csepelért? Vagy van egyéb ötletük? Talán ügyvédi segítséget adnak? Ne már!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Horváth János szerint:

    Polgármester Úr!
    Már megint ivott?

  4. Potter szerint:

    ” Mit ígér azoknak, akik önre szavaznak?”

    Hát izé, sok mindent. Ígéretekkel tele a padlás!

    Például Tarlós Pista ezeket ígérte mielőtt megválasztották és mielőtt újrázott, na ebből SEMMI nem valósult meg!

    https://ibb.co/QfDDVDZ

Itt lehet hozzászólni !