Csapdahelyzetben van a Momentum, az LMP és a Jobbik

csepel.hu

Miközben a Momentum meglepetést tudott okozni a májusi európai uniós választáson, és a vártnál jóval nagyobb támogatást kapott, a pártnak alig vannak olyan politikusai, akik képviselők szeretnének lenni.

Országos hírek szerint ennek tudható be, hogy a legtöbb helyen gond nélkül elfogadtak a valós politikai súlyuknál jóval kevesebb pozíciót, valamint az MSZP és a DK fővárosi dominanciáját.

A pártnak ezzel együtt sok olyan szavazója van, akik az LMP-ből és a Jobbikból épp úgy kiábrándultak, mint az MSZP-ből és a DK-ból. Ők a „se Gyurcsány-, se Orbán- szavazók”, akik nem fogadják el az olyan jelölteket sem, akik itt, Csepelen az MSZP és a DK színeiben indulnak. A Momentum ezeket a szavazókat veszítheti el akár véglegesen is, miközben – egyelőre – nincs emberük ahhoz, hogy teljes összefogás nélkül, az LMP-vel, a Jobbikkal, végső esetben önállóan induljanak. Bár a külön indulás nem valószínű, akkor nem kellene felvállalni a 2010 előtti vezetőket, sőt, a szavazók átfordulásával ki is szoríthatnák őket. Cserében viszont fideszes árulónak nevezné őket a régi baloldal. Súlyosabb helyzetben van az LMP és a Jobbik. A két párt gyakorlatilag összeomlott a tavaszi választáson. Az „összefogásban” azért vesznek részt, hogy néhány pozíciót, egzisztenciát még öt évre megtarthassanak. A Jobbik cserében Soroksáron és Ózdon polgármester-jelöltet is állíthat. Ennek tudható be, hogy amikor Pákozdi József csepeli képviselő jelezte, hogy a Szenteczky Jánossal és Horváth Gyulával fémjelzett MSZP– DK elfogadhatatlan, azonnal leváltották a tárgyalódelegációból. Az tehát, hogy a Jobbik beáll majd a választási koalícióba, elég valószínű. Még úgy is, hogy ezzel a párt csepeli frakciója és önkormányzati képviselete is megszűnhet. Az LMP helyi szervezete szabadon dönt a koalícióról. Vesztenivalójuk inkább akkor van, ha nem önállóan indulnak. Elég jelöltjük viszont nekik sincs, őket is leárulóznák, ráadásul a párt megszűnés előtti lelkiállapotban van.

 

Akik mindenképpen nyernek

Az őszi választás biztos győztesei ellenzéki oldalon Budapest legnagyobb részén a régi MSZP-s és DK-s vezetők lesznek. Ők a kompenzációs listáról mindenképpen bejutnak az önkormányzat testületébe és bizottságaiba. Bár a „NER lebontásáról” beszélnek, választások után mindig részt vesznek a bizottságokban, azok vezetésében. Az önkormányzatok működtetésében ugyanis mind a kormányzó pártoknak, mind az ellenzéknek vannak feladatai. A demokrácia szabályai szerint a választási eredményeknek megfelelően kell helyeket felajánlani. Amennyiben az ellenzék nyer, ígéretük szerint minden fejlesztést megpróbálnak megakadályozni, amit a kormány Budapestre tervez. Az ellenzéki kerületekben kapnak tanácsadói pozíciókat pártok segítői, onnan megy pénz a baloldali médiába és cégekbe, és Budapestről építenék fel a Gyurcsány Ferenc–Dobrev Klára kettős 2022-es országgyűlési kampányát. Az LMP és a Jobbik hamarosan eltűnik, az MSZP-s képviselőket elszívják a DK-ba – legalábbis ezek a folyamatok látszódnak most. Csepelen hasonlóan lesz, azok fognak minden körülmények között jól kijönni a választási küzdelemből, akikhez a 2010 előtti korrupciós ügyek, sikkasztások és egyéb bűnügyek kapcsolódnak.

TK

csepel.hu

5 hozzászólás “Csapdahelyzetben van a Momentum, az LMP és a Jobbik” bejegyzésre

  1. bagoly szerint:

    Szarból nem lehet várat építeni !

  2. Dagobert bácsi szerint:

    Én inkább arra lennék kíváncsi, Borbély indítja-e Nagyapót képviselőjelöltként! Meg persze a fideszes jelöltekre! Meddig várjunk a jelöltek közzétételére?

  3. PU szerint:

    Dagobert! Mit izgatod magad? Messze még az október.
    Az ellenzéki jelöltek nem érdekelnek? Én például azokat sem ismerem.
    A Fidesz mellesleg ráér. Nagyon nem sürgős nekik. Egyébként is tök mindegy, kiket indítanak.

  4. Dagobert bácsi szerint:

    Kíváncsi vagyok, Jobban miért hallgatott el? Ezek szerint Bercsik nem lesz alpolgármester! Nagyapó változatlanul, de ritkán írogat, viszont mérgesen cenzúráz. Ezek szerint ő meg nem lesz képviselőjelölt!

  5. Dagobert bácsi szerint:

    Annak aki a képen baloldalon és középen álló hölgyek közül választotta a polgármesterjelöltet, lehet hogy politikai szempontjai vannak, de ízlése nincs! 😛

Itt lehet hozzászólni !