Csepel-község háza

Vezér Endre, Mr. Gabee, Csepel.info

Az 1712-ben alapított Csepel (Csepelye) falut 1748-ban pecsétadományozással nyilvánította községgé az uralkodó, Mária Terézia királynő. A községnek ettől fogva volt jegyzője. Az 1838-as nagy árvíz által elpusztított faluban a jegyzői hivatal a kántortanító háza volt.

Az árvíz után, még abban az évben, 1838-ban Mathias Stulmiler bécsi mérnök megtervezte Csepel ma is ismert úthálózatát.

CS - I - C-a

A bemutatott térkép 1927-ben készült, viszonylag friss, de jól látszik rajta Csepel úthálózata és az utak elnevezése. Leginkább érdekes a „Fő út” és a „Templom tér”.

Az árvíz után a jegyző a Fő út 1-ben nyert elhelyezést. De ez a hivatal hamar kicsinek bizonyult. Ezt követően a Fő út 11-ben új községházat építettek. Ez egyúttal a jegyző lakása is volt. De amikor Weiss Manfréd és Berthold Csepelre telepítette a gyárat, a lakosság rohamosan növekedni kezdett. Az intézendő ügyek mennyisége annyira megnövekedett, hogy az intézők számának növekedésével már ez a községház is kicsinek bizonyult.

Ezért a község egy újabb, lényegesen nagyobb községház építését határozta el. 1897-ben elindult az építkezés. Scheffer Nándor kőműves vállalkozó és csapata építette fel az új épületet. Elkészülte után itt lakott Kaszap Kálmán jegyző. Képünk az új házat mutatja.

CSP-021a

Az új községház földúttal és csenevész fákkal

KÖZSÉGHÁZA-01

A következő képen – amely egy akkoriban divatosan színezett levelezőlap, már rendezett körülményeket láthatunk.

De 1935-re ezt a szép épületet is kinőtte a község. Az 1936-os költségvetésben elhatározták lebontását és helyére egy még nagyobb, korszerűbb új Községháza építését, amelyet 1937-ben adtak át rendeltelésének. Ez azért is fontos volt, mert közeledett 1938, Csepel újjáépítésének 100. évfordulója, a Csepeli Ünnepi hét.

Ezt a képet Vezér Béla fényképezte 1938.06.16-án a Csepeli Országzászló felavatási ünnepségén. Erről később fogok tudósítani.

Egyébként bővebben Csepeli helytörténeti honlapomon többet lehet találni.

A honlap címe : www.v39endre.hu

Egy hozzászólás “Csepel-község háza” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Csepel falu első említése oklevélben 1138.-ból való.
    1712-ben újratelepítés történt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !