„Istenem, egy hajó!” – Pánik és sikolyok – Ezt rögzítette a Viking feketedoboza a Hableány letarolásakor

Blikk

Döbbenetes párbeszédeket rögzítettek a Viking fedélzeti műszerei, amelyek elképzelhetetlen pánikról és kétségbeesésről tanúskodnak.

A Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza mindent rögzített, ami a 28 halálos áldozatot követelő tömegkatasztrófa pillanataiban történt. A hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját.Elsőként egy kétségbeesett nő kiabálását lehet hallani, aki istenhez fohászkodik. Mint kiderült, hamarabb észlelte a bajt, mint az ukrán kapitány, aki csak később fogta fel, mi történt.  

Az úgynevezett Voyage Data Recorder (VDR) rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is. A felvételeken angolul, németül és oroszul hallhatóak a kétségbeesett mondatok.

A kétórás hanganyag a baleset pillanatait is tartalmazza. A Viking kapitányának, Jurij C.-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, azaz előzési szándékáról nem értesítette a Hableányt.

Közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor kiabálás hallatszik. Egy női hang kétségbeesve sikítja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!” 

Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!”Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!” Ezután erősödik fel a hajó menetzaja, vagyis a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Egy perccel és néhány másodperccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!” 

Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja: „Felborult egy hajó!”

Kiderült az is, hogy a Viking radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.

Peren kívüli egyezkedés

Dr. Magyar György a Hableányt üzemeltető céggel peren kívüli egyezségről tárgyal. – Nem vitatják, hogy dolgozójukat, P. János (†53) matrózt munkavégzés közben érte halálos kimenetelű baleset. Megfogalmaztuk a család igényét, hamarosan sor kerülhet a megállapodásra – árulta el az ügyvéd.

– A munkáltatónak objektív felelőssége van az üzemi balesetért, vagyis mindenképpen felelős. Természetesen a károkozás általános szabályai szerint, aki másnak jogellenesen kárt okoz, az köteles a kárt megtéríteni. Ennek alapján a kifizetésre kerülő összeget jelen esetben a tömegkatasztrófa okozójára, vagyis a Viking Sigyn üzemeltetőjére fogjuk továbbhárítani – mondta dr. Sógor Zsolt, a Hableány üzemeltetőjének ügyvédje.

Forrás: Blikk

Itt lehet hozzászólni !