Nagyot változik ma a világ Magyarországon

Privátbankár.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

Július 1-jén számos olyan változás lép életbe Magyarországon, amely érdemben befolyásolja életünket, pénzügyeinket.

Életbe lép a családvédelmi akcióterv több fontos intézkedése, lesz adócsökkentés, olcsóbb lesz a közjegyző és a kisiskolások ingyenesen vonatozhatnak egy hónapon át. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat – egy tucatnyit találtunk.

Babaváró hitel, hétüléses autó, csok-hitel és hitel-elengedés

Az elmúlt hetekben rengeteg cikkben foglalkoztunk a családvédelmi akciótervnek nevezett intézkedéscsomag aktualitásaival. A program több eleme ugyanis július 1-jén élesedik, a részletszabályokat pedig az utolsó pillanatig faragták.

1. Mától igényelhető a babaváró hitel – maximum 10 millió forintot vehetnek fel a házaspárok, ahol a feleség 18-40 év közötti. A hitel szabadon felhasználható bármire, és ha 5 éven belül gyermeke születik a párnak, akkor kamatmentes. Három gyermek születése esetén pedig a hitel támogatássá alakul, magyarán a teljes tartozást elengedi az állam. Az igénylés menetéről itt írtunk, a témáról szóló cikkeink itt találhatóak.

2. Mától igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Ennek keretében a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

3. Mától igényelhető a csok hitel használt lakás vásárlására is. Ez állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú hitel, két gyermek vállalása esetén 10, három gyermek vállalása esetén 15 millió forint a maximálisan felvehető összeg. Július 1-jétől a 35 milliós értékhatárt is eltörlik használt lakások esetén, tehát ennél drágább használt ingatlan vásárlásához is lehet csok-hitelt igényelni.

4. Mától igényelhető a megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés. 2018 óta a harmadik gyermek után kérhetik a családok, hogy meglévő jelzáloghitelükből 1 millió forintot engedjenek el. Ez most jelentősen változik: mától már a második gyermek után is igénybe lehet venni a kedvezményt. A harmadik gyermek után pedig már 4 millióval lehet csökkenteni a jelzáloghitelt. (A témával az Mfor.hu kiemelten foglalkozott.)

Elindult a falusi CSOK is

5. Ma indul a falusi CSOK – ennek lényege, hogy az eddig is meglévő CSOK mostantól tanyák, valamint 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fős lélekszám alatti településen lévő használt lakások és házak vásárlásához, felújításához is elérhető. Összege a “normál” csokkal egyezik meg, tehát – 3 gyermekesek esetében – akár 10 millió forint is lehet. A részletekről itt írtunk.

Fontos adóváltozások: szocho, reklámadó

6. A munkáltatók ugyan nagyon erősen lobbiztak és reménykedtek, hogy 2019-ben már januártól csökkenjen a szocho, hogy jobban bírják a béremeléseket, de a kormány ebben nem volt rugalmas – július 1-jétől viszont a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. Ez egy hatéves bérmegállapodás egyik állomása, és ha minden jól megy, nem az utolsó: ha a reálkeresetek alakulása megfelelő lesz a következő időszakban is, akkor további 2 százalékponttal mérséklődhet a közteher mértéke. A részletekről itt írtunk.

7. Ami viszont év közben kisebb meglepetést okozott: mától felfüggesztik a reklámadót – egész pontosan az adó mértéke 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig az adóalap 0%-a lesz. Mindez alig pár nappal azután, hogy az Európai Bíróság kimondta: a Bizottság álláspontjával szemben nem sérti a magyar reklámadó az állami támogatásról szóló közösségi szabályokat. Hogy a Bíróság ítéletének ismeretében a kormány még 2022 vége előtt visszaállítja-e a reklámadót, arról egyelőre nincs hír.

Új világ kezdődött a magyar vállalatfinanszírozásban is

8. A Magyar Nezmeti Bank nagy fába vágja a fejszéjét: megpróbálják felpörgetni a Magyarországon igencsak gyéren teljesítő vállalati kötvények piacát. A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket – a részletekről itt olvashat többet.

Sokkal olcsóbb lett a közjegyző

9. Mától jelentősen csökkennek egyes közjegyzői díjak: elsősorban a nagycsaládosokat, a lakáshitelt felvevőket és a fiatal lakásvásárlókat érintő változások lesznek, amelyről a hazai sajtó a Privátbankár.hu cikke nyomán számolt be.

Árat emel a posta

10. Több postai szolgáltatás ára is megváltozik júliustól, ezek a belföldi és nemzetközi csomagok díjszabását is érintik. Bár a változás a küldeményforgalom jelentős részét a posta szerint nem érinti, a postacsomag drágább lesz. Itt írtunk a változásokról.

Közlekedés: mától egy hónapig ingyen vonatozhatnak az alsósok

11. A tanév végén minden alsós magyar diák kapott Kajla Útlevelet. Ennek használatával 2019. július 1. és július 31. között a gyerekek díjmenetesen vonatozhatnak a MÁV és a GYSEV belföldi vonatain. Részletek itt.

A Volán a 324-es és 325-ös, valamint a 677-es vonalon történő változásokról adott hírt, de lesz változás a Budapest és Veszprém megye közötti, a Dabas térségi, a Budapest-adonyi és a ceglédi közlekedésben is. Budapesten pedig a H8-as HÉV jár módosított menetrend szerint mától.

Egy hozzászólás “Nagyot változik ma a világ Magyarországon” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    Ez érinti a hazai lakosság 2%-át!
    Bravo…

Itt lehet hozzászólni !