H1N1: miért kell az oltás?

Tények, Origo

Az eddigi halálozási adatok szerint az erős immunrendszerrel rendelkező fiatalokra és felnőttekre komoly fenyegetést jelent az új típusú influenza. Az [origo]-nak nyilatkozó immunológusok szerint a meglepő adatok oka, hogy az újinfluenza erős védekező reakciót vált ki az erősebb szervezetekből, ami viszont megnöveli a szövődvények intenzitását.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy éppen a felnőtt, erejük teljében lévő emberek közül szedi a legtöbb áldozatot az új típusú influenza, az A/H1N1 variáns (A/H1N1v). Még furcsább azonban, hogy éppen a szervezet túlságosan erős védekezése vezethet olyan állapot kialakulásához, amelyet már igen nehéz kezelni.

“Egyes fertőzöttekben az első napokban tüdőödéma és gyulladásos sejteknek a tüdőbe való nagyfokú beáramlása alakul ki a túlzott immunválasz miatt. A folyadékkal telt tüdő egyfelől elégtelen gázcserét, azaz légszomjat, fulladást eredményez, másfelől ideális táptalaj a különféle baktériumoknak, így az ödémát hamarosan bakteriális tüdőgyulladás követheti, ami sokszor halálos kimenetelű” – mondja dr. Kacskovics Imre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem immunológusa.

Ezt a túlzottan erős immunreakciót szaknyelven citokinviharnak nevezik, az immunrendszer működésében kulcsszerepet játszó molekulákra, a citokinekre utalva. “Kisebb gyerekekben az immunrendszer viszonylagos fejletlensége miatt még nem lép fel ennyire erős immunválasz, az idősebbek pedig már találkozhattak az újinfluenzához hasonló törzzsel – vérbankok utólagos elemzése alapján utoljára 1958-ban keringett hasonló vírus” – mondja a szakember.

A néhány nappal ezelőtt összesített floridai (USA) adatok markánsan alátámasztják a fentieket. E szerint a halálozások aránya a 4 évnél fiatalabb és a 65 év feletti korosztályban 0% volt, 5-24 év között 41%, 25-49 év között 27%, 50-64 év között pedig 11%. Ezzel összhangban állnak az augusztus végén közölt mexikói adatok: az elhunytak 61%-a a 15-50 év közötti korosztályból került ki. Az is tény, hogy a 65 év alatti korosztályok 15-20-szor nagyobb eséllyel fertőződnek meg.

Hogy kinél lép fel ilyen heves reakció, az előre megjósolhatatlan. Több tényezőből álló genetikai háttere van, és a betegség súlyosságát befolyásolják a túlzott kifáradás, a nem megfelelő táplálkozás, a társfertőzések és a közelmúltban lezajlott betegségek.

Ennek fényében különösen aggasztónak tűnik, hogy a legnagyobb arányban – 86 százalékban – a 18-39 év közöttiek utasítják el az oltást, ez derült ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, melyet az MTV A szólás szabadsága című műsorának megbízásából készítettek.

Miért terjed jobban az újinfluenza, mint a szezonális törzsek?

A citokinvihart, a túlzott immunválaszt a hirtelen megjelenő sok vírus okozza. Az újinfluenzával vagy ahhoz hasonló törzzsel ugyanis még nem találkoztunk (kivéve az idősebb korosztály egy részét), így semmiféle ellenanyag nincs a vérünkben ellene.

Ez a vírus gyorsan és nagy mennyiségben szaporodhat fel egy-egy szervezetben, és szokatlanul gyorsan terjedhet (utóbbira számos bizonyíték van már, lásd például a hazai csepeli járványt). A szezonális (“sima”) influenzánál nem ez a helyzet: ott szinte mindenkiben vannak olyan ellenanyagok, amelyek az előző évek hasonló vírusai ellen érhetnek valamit, ezért általában nincsenek ilyen heves reakciók, illetve lassabb a vírus terjedése.

Csak a védőoltás állíthatja meg

A feladat éppen ezért világos: a lakosság minél nagyobb részét kell beoltani, hogy fékezzük a vírus terjedését – mondja Erdei Anna immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője. A beoltott egyénben a betegség lényegesen kisebb eséllyel alakul ki, illetve sokkal enyhébb lefolyású. Ráadásul a megfertőződött személy sokkal kevésbé terjeszti a kórt, mivel sokkal kevesebb vírust ürít. Ez nagyon leszűkíti a vírus mozgásterét, és nem alakul ki nagy járvány.

Ehhez azonban a lakosság tömeges oltására lenne szükség, és rövid időn belül. A vírus nyári “lustálkodása” után ugyanis számos országban egyre emelkedik a fertőzések és megbetegedések száma. A napokban zajló ukrajnai kitörés kórokozójának azonosítása még folyamatban van.

A védőoltásnak nincs alternatívája: az úgynevezett immunerősítő szerek, vitaminok – bár fontosak lehetnek a jó általános állapot eléréséhez – nem védenek a betegségtől. Nem segítenek a homeopátiás szerek és a vegetáriánus étrend sem.

A lehetséges mellékhatások

A legtöbben – az ellenzők 27 százaléka – azzal indokolták az elutasítást A szólás szabadsága felmérésében, hogy jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint magától a betegségtől. “Az újinfluenza elleni vakcina gyártásakor is alkalmazott technológiát az 1960-as évek óta használják Magyarországon, és körülbelül 20 millió embert oltottak be a szezonális törzsek ellen készített védőoltással. Súlyos mellékhatások csak néhány esetben léptek fel, de ezekről utólag bebizonyosodott, hogy nem az oltóanyag okozta őket. A súlyos mellékhatások kockázata minimális” – mondja dr. Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója.

Az új típusú influenza elleni oltás tehát gyártástechnikailag nem számít “új védőoltásnak”: az elölt vírustörzs kivételével ugyanaz a vakcina, ugyanazokkal a kísérőanyagokkal, ugyanazzal a minőségbiztosítással, mint minden eddigi influenzavírus-törzsnél.

A legfontosabb tévhitek

A WHO által jóváhagyott védőoltások – köztük a hazai gyártmányú vakcina – nem tartalmaznak élő vírust. (Kivételt képez az Amerikai Egyesült Államokban 2003 óta gyermekek számára engedélyezett orr-spray vakcina, a FluMist, amely az újinfluenza vírusából is elkészült, és 2-től 9 éves gyermekeknek spriccelik be az orrnyálkahártyájára.) Az elölt vírust tartalmazó védőoltások közötti különbség abban van, hogy míg például a magyar vakcina egész elölt vírust tartalmaz, addig több külföldi vakcina csak a vírus egyes darabjait (hasított vírusokat). Az egész vírust tartalmazó vakcinák erősebb immunválaszt alakítanak ki, azaz hatékonyabbak, és ennek megfelelően kisebb mennyiségű vírus van az oltóanyagban, ami kevesebb mellékhatással jár (1-2 napig tartó lokális duzzanat és piros folt az oltás helyén, rossz közérzet, esetleg hőemelkedés, enyhe láz). A védettség kialakításához pedig egyetlen oltás elegendő, szemben számos úgynevezett alegység-vakcinával, amelyekből két oltás alakítja ki a védettséget – mondja Berencsi.

Megjelentek olyan híresztelések is, hogy a vakcinákban fémes higany van, ami idegrendszeri bénulásokat okozhat. Az igazság azonban az, hogy nem fémes, hanem szerves higany van bennük (tiomerzál), amelyet az enzimeink nem tudnak feldolgozni, így nem válhat ki fémes formában. A vakcina tisztaságát biztosító, évtizedek óta használt anyagot a vesék kiválasztják, és körülbelül egy hét alatt a vizelettel távozik – mondja Kacskovics Imre.

Ami a tojásban lévő fehérjéket illeti: való igaz, hogy a vakcina tartalmazhat ilyen anyagokat, hiszen tojás felhasználásával készül. Ezért azok, akik allergiások a tojásra, a tojásalbuminra, ne kapjanak ilyen védőoltást, illetve beszéljék meg a háziorvosukkal – mondja Berencsi György. Egyébként nem valószínű, hogy egy súlyos tojásallergiás ne tudna erről a betegségéről. Fontos megjegyezni, hogy ennek semmi köze a tejallergiához.

Kismamák és kisgyerekek oltása

A legtöbb ellentmondásos információ talán a várandós kismamák oltásával kapcsolatban jelent meg. Az ő szervezetük a szükséges módon le van gyengítve, nehogy immunrendszerük elpusztítsa a magzatot, amely az apai gének miatt félig “idegen testnek” számít – magyarázza Erdei Anna. A kismamák immunrendszere tehát úgynevezett szupresszált állapotban van, és ez különösen igaz a vírusok ellen fontos sejtes immunválaszra (például ezért fáznak meg gyakrabban). “Nem kérdés, hogy a második és harmadik trimeszterben oltani kell a kismamákat. Az oltás hatására létrejövő ellenanyagokból a magzat is kap a méhlepényen keresztül, és ezek megvédik a születés utáni első hónapokban is” – mondja Kacskovics. Ha a kismama a szülés után oltatja be magát, akkor ebből a magzat már nem nyer védettséget, mert az egyébként igen fontos szoptatással már nem tudja neki az anya átadni az influenza elleni antitesteket (ezek nem szívódnak fel a tejből a vérkeringésükbe).

A magzat fejlődése szempontjából kulcsfontosságú első trimeszterre (az első 12 hétre) nem történt felmérés sehol a világon, azaz nem folytak olyan klinikai vizsgálatok, ahol az első trimeszterben lévő kismamákat oltottak volna be influenza elleni vakcinával. Közvetett adatok azonban vannak, olyan kismamáktól, akik azelőtt oltatták be magukat, hogy tudomást szereztek volna az oltás időpontjában már meglévő terhességükről. Ezeket az eseteket vizsgálva semmi problémát nem találtak a magzatok fejlődésében az oltás miatt.

Ha valaki mégsem oltatja magát az első trimeszterben, akkor legalább a környezetét be kell oltani, mert így jóval kisebb eséllyel fertőződik meg.

A vakcinákat, köztük a magyar vakcinát tesztelték gyerekeken is. A gyerekek tehát ugyanazt a hatóanyagot kapják, csak kisebb dózisban, testtömeg-arányosan. Hároméves kor felett eddig is megvolt az engedély, hétfőn (november 2-án) pedig Székely Tamás egészségügyi miniszter bejelentette, hogy már egyéves kortól beadható az új influenzavírus elleni védőoltás. Az eredeti tervek szerint az engedély a 6 hónapos és 3 éves közötti gyerekekre vonatkozott volna, de végül az alsó határt felemelték. Az indok egyrészt az volt, hogy kevés egy év alatti gyereket tudtak bevonni a tesztelésbe, másrészt pedig voltak szakmai viták az allergiás reakciókról. Ritkán fordultak elő mellékhatások, és azok is enyhék voltak.

Mi várható?

Az Egészségügyi Minisztérium november 2-án kiadott jelentése szerint hazánkban még nincs járvány. Magyarországon járványról akkor beszélünk, ha heti 20 000 feletti influenzaszerű megbetegedést regisztrálnak. A környező, határainkkal szomszédos országokban azonban egyre gyorsabban terjed az új típusú influenza. A szakemberek szerint nem kérdéses, hogy “ebből már lesz valami”.

Még nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz a járvány, és mekkora lesz a halálozási arány. Ez alapvetően attól függ, hogy hány embert képes megfertőzni a vírus és bekövetkeznek-e olyan mutációk, amelyek a vírus szaporodását, fertőzőképességét és kórokozó képességét megnövelik. A járvány elkerülésére, illetve enyhe lefolyására a lakosság megfelelő mértékű átoltottsága jelenthet garanciát. Ezért a szakemberek és az egészségügyi hatóságok is arra kérik a magyar lakosságot, hogy minél többen oltassák be magukat, hiszen a védettség kialakulásához 10-14 napra van szükség. “A magyar vakcina bizonyítottan hatásos és biztonságos, a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyeztetési eljárás valamennyi követelményének megfelelt” – áll a minisztérium jelentésében.

Forrás: Origo

24 hozzászólás “H1N1: miért kell az oltás?” bejegyzésre

  1. bolemann lajos szerint:

    Szomorú, hogy ezt is átszövi az ostoba politika.
    Jól alszanak azok az orvosok, akik politikai motiváltságból lebeszélik pacienseiket az oltásról?
    Néhány cím széljobbról:

    -Ne oltasd be magad!
    -Szándékosan szabadította ránk a H1N1 vírusát a gyógyszermaffia
    -H1N1: halálos áldozat vagy hamis propaganda?
    -A sertésinfluenza oltással csempészik beléd a chippet?
    -Új vírus: a cionista Fidesz is pánikot kelt
    -Új vírus: egy újságírónő szerint népirtási kísérlet
    -Furfangos népirtás – cionista halálgyár a vírusok és oltóanyagok segítségével
    -A “malac influenza” körüli hisztéria – Szabadkőműves összeesküvés?

  2. Manitu szerint:

    Maradjunk a tényeknél: ez a rakás sz@r kormány azt javasolja, hogy a terhes anyák oltsák be magukat? Nóóórmális? Kampányolnak a vírussal de arra képtelenek, hogy az oltóanyag elérjen a patikákba? Bénák? Szeptember közepére ígérték a vakcinát, és november van? A háziorvosok maguk menjenek az oltóanyagért hűtőtáskával? Épeszűek?

  3. Manitu szerint:

    Lajos, a víros magyar története a béna kormány béna története. Mindent megígértek és mindent elb@sztak. Pont úgy, ahogy az egészségügyön kívül a gazdaságban, a bűnüldözésben és a többiben. Ezért nem szabad tolvaj gazembereket megválasztani. Legközelebb talán jobb lenne, ha otthon maradnál, és nem követnél el egy újabb hibát.

  4. bolemann lajos szerint:

    Beoltatod magad?

  5. Manitu szerint:

    Nem. Tizenöt éve nem voltam influenzás, feltételezem, hogy azért, mert könnyen legyőzte a szervezetem, és nem azért, mert egyszer se fertőződtem meg.

  6. bolemann lajos szerint:

    Akkor nem mindegy neked, hogy van-e vakcina vagy sem?
    Már megbocsájs, de azok höbörögnek a legtöbbet az oltóanyag miatt, akik nem is kérik.
    Kilóg egy kicsit a lóláb.

  7. Gordon szerint:

    Szerintem épeszű politikai erő nem foglal konkrétan állást ebben az egészségügyi kérdésben, ugyanis senki nem tudja, hogy pontosan milyen lefolyású lesz a járvány (vagy egyáltalán lesz-e komolyabb járvány).

  8. maminti szerint:

    És ezen még senki nem gondolkodott el?
    – Egy sima influenza pár hét alatt végigsöpör az országon, két-három hónap alatt az egész bolygón. “Sertésinfluenza” “járvány” van tavasz óta. :)))
    – Az ADU iskolában egy nap alatt mebfertőződött 120 gyerek, majd három nap alatt mind meggyógyult, és ez a 120 fertőzött, aki közben egy csomó emberrel találkozott, míg fertőzötten hazautazott, majd otthon a családjával egy fedél alatt lakott, nem tudott senkit továbbfertőzni, akik szintén továbbadták volna, és egy hét alatt Csepelen többezer embernek kellett volna megfertőződnie.
    – A főcímben szereplő 15 éves fiú több egyéb súlyos betegségben szenvedett, mikor megkapta a H1N1-et, amint azt tegnap a M1 hiradóból egy gyorsan elhadart mellékmondatból megtudtuk.
    GORDON! Mégegyszer mondom: TAVASZ ÓTA JÁRVÁNY VAN!!!!!!!! úGYHOGY TUDJUK, MILYEN “LEFOLYÁSÚ”:))))))))))))))

  9. Manitu szerint:

    Lajos, nekem egyáltalán nem mindegy, hogy azt látom, hogy egy egyszerű presztizsügyet sem tud megoldani ez a szánalmasan dilettáns kormány. Mi az, hogy nem tudják megoldani az oltóanyag kiszállítását, elosztását?

    Ha vészhelyzet lenne, lehet, hogy mi lennénk az egyetlen ország, ahol a politikusok kivételével mindenki elpusztulna. Ez a vezetés annyira nem hülye, hogy saját magának kárt okozzon, de nekünk minden nap kárt okoznak. Ezért kell mihamarabb megbukniuk!

  10. munkásököl szerint:

    “Még nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz a járvány, és mekkora lesz a halálozási arány. Ez alapvetően attól függ, hogy hány embert képes megfertőzni a vírus és bekövetkeznek-e olyan mutációk, amelyek a vírus szaporodását, fertőzőképességét és kórokozó képességét megnövelik. A járvány elkerülésére, illetve enyhe lefolyására a lakosság megfelelő mértékű átoltottsága jelenthet garanciát.”

    Nem vagyok, orvos, de sok hasonló témájú dokumentumfilmet néztem már az ismeretterjesztő csatornákon. Az ott látottak alapján szerintem ez ellentmondásos. Ugyanis minél többen vannak beoltva, annál nagyobb az esélye a mutációnak, s egy az oltóanyagra rezisztens új vírus kialakulásának. Aki a halálozási adatok alapján nem érzi magát a rizikócsoportba tartozónak, az szerintem jobban teszi, ha saját immunrendszerére bízza a vírus legyőzését. Így ugyan több a megbetegedés, de kisebb lesz a halálozási arány, és kisebb a kockázata egy rezisztens törzs kialakulásának. Mindazonáltal saját magának valószínűleg nem árt, aki beoltatja magát.

  11. Öreg halász szerint:

    A mutáció lehetősége annál nagyobb, minél több embert fertőz meg a vírus. Az oltás csökkenti a vírusfertőzés terjedését és csökkenti a betegséget megkapók számát, így egyértelműen hasznos. Már akkor is hasznos, ha még nem is számoljuk a betegszabadságok és a betegségekkel elveszített munkaerő számát, amit egy oltással ki lehet küszöbölni.

  12. Attila szerint:

    bolemann lajos!

    Amerikában halálos áldozata is volt az oltásnak, nem most, hanem 30 évvel ezelőtt. Gyógyszermaffia létezik, az egyik legjövedelmezőbb iparág. Hogy laboratóriumi vírus-e? Ki tudja. Sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehet egyelőre. Nanotechnológia igen nagy ütemben fejlődik, de nem hiszek az ilyen pánikkeltésben. Egyébként épeszű ember sem képes eldönteni, hogy most valójában mi is a valóság vírussal kapcsolatban. Már megint ott tartunk, hogy a média és a politika tudatlanságban tartja az embereket. Így nem csoda, ha mindenféle magyarázat megjelenik az üggyel kapcsolatban.
    Most itt van Ukrajna. H1N1-nek indult, utána már nem tudják, hogy lényegében mi fertőz, így néhány blogon megjelentek feltételezések. Hihetetlen, hogy ennyi idő alatt ne tudják megmondani, hogy igazából mi fertőz. Mexikói esetnél gyakorlatilag egyből tudták, hogy miről van szó.

  13. Öreg halász szerint:

    Attila,

    “gyógyszermaffia” létezik, hiszen ez legalább akkora üzlet, mint a fegyverkereskedelem. De nem érdekük megrendíteni az oltóanyagba vetett bizalmat, mivel ezzel hatalmas pénztől esnének el. Nem érdekük kamuoltást sem kifejleszteni, hiszen az legalább akkora erőfeszítést igényelne, mint az igazi, akkor meg minek?

    Szerintem az a rémhír, amit te elhiszel pont arról szólt, hogy mekkora baromságokat tudnak még elhitetni az emberekkel. Valóban kísérletről van szó, de az emberi hülyeségről szóló kísérletről.

    Ami pedig a halálesetet illeti: minden oltásnak van kockázata. Azért van mégis oltás, mert az oltás nélküli kockázat és kár több nagyságrenddel nagyobb.

  14. Attila szerint:

    Öreg halász!

    “A mutáció lehetősége annál nagyobb, minél több embert fertőz meg a vírus.”
    A mutáció egyik formája, a rezisztensé válás. Antibiotikumok ok nélküli használatának is ez a nagy hátulütője, hogy a baktérium hamar védetté válik. Mutálódik. Mutálódás nem csak a betegség “másságában” jelentkezik, hanem a kezelés eredményességében is.

    “Szerintem az a rémhír, amit te elhiszel pont arról szólt, hogy mekkora baromságokat tudnak még elhitetni az emberekkel.”

    Nem tudom milyen rémhírt hittem el. Pont arra céloztam, hogy nincs egy hiteles forrás, amire az ember nyugodt szívvel tudja azt mondani, hogy ez így van.
    Ha a gyógyszermaffiát nem egy homogén csoportként kezeljük, akkor lehetnek érdekellentétek. Miért ne mondaná egyik a másik érdekeltsége alá tartozó pl. védőoltásra, hogy az rossz. Ugye, azért azt senki nem feltételezi mondjuk az omnivestről, hogy az politikailag korrekt minden oldal felé, vagy a politika semleges az ő irányába. Vagy ilyen a hospinvest, amiről azért sejthető, hogy melyik politikai erő támogatja. Lehetne sorolni a Molért folyó harcot, vagy a gázszállítás problémáját.

  15. Öreg halász szerint:

    Attila, az influenza vírusos megbetegedés, nem baktérium, hanem vírus terjeszti. Pont ezért teljesen más.

  16. Attila szerint:

    Ki mondta, hogy nem az? Mutálódásra hoztam fel példának az antibiotikum és baktérium kapcsolatát. Vírus is képes mutálódni.

  17. Jeniszej szerint:

    Lehet, hogy a sok kisemmizet elbocsátott meglopott éhező lelkileg is tönkretett családok között súlyosabb, lehet az influenza lefolyása?
    Olvastam, hogy a betegségekkel – a lelkileg szellemileg ép társadalmakban az emberek könnyebben viselik el a betegségek támadását.

  18. Vátesz szerint:

    Én beoltattam magam mindkét vakcinával, ahogy lehetett (kb. egy hónapja), s semmi káros nem történt, amivel riogatják az embereket.
    Ebből nem kellene politikai ügyet kreálni, én megbízom a vakcina előállítóiban és az ellenőrző szakemberekben is.

  19. bendegúz szerint:

    Öreghalász! Jól mondod! Állítólag a vakcinában biznisz is van! Mellékhatása azonban csak egyeseknél jelentkezik, de ott súlyos milliárdokban mérhető!

  20. titok szerint:

    bolemann lajos!

    Könyörgöm oltasd be magadat és a családodat.Aztán megbeszéljükl van-e mellékhatás.
    A zöldséges ahova járok ,ma reggel mondta ,hogy beoltatta magát és két napig nem tudott felkelni.
    Mindenki vállalja a saját ostobaságát, aztán nem kell ezen vitázni,egy biztos az egyik tábor sajnálkozni fog a másikon.

  21. titok szerint:

    Ejnye-ejnye Vátesz itt is hunhíren is?Nem tudom mikor indul újra.
    Hát azt a cikket bár ne raktad volna be eszterláncnak ,azóta is fújok rád.

  22. bendegúz szerint:

    Majd megennétek Ti még a fehér kotlószart is, ha megsuhant a kaszás!!!

  23. Vátesz szerint:

    Titok: Gondolod, hogy most én miattam blokkolják a hunhírt, akkor én nagyon veszélyes személy vagyok. Garázdálkodok a bumm.sk-n és az ujszo.com-on is. A hunhírrel az a baj a barikad-hoz és a kuruc-hoz képest, hogy oda is lehet beírogatni, s a fórumozók nagyobbakat rúgnak a hatalomba, mint a szerkesztők.

  24. Chamea szerint:

    Fosnak, mert eltapsolták az adót és nincs tartalék, mint olyan és összeomlik az ország, ha mindenki betegszabira megy. Talán nem nekünk kellene eltartani a munkanélkülieket meg a szülőknek az érettségivel rendelkezőket, hanem mindenkinek dolgoznia kellene.

Itt lehet hozzászólni !