A Katalin-tó partjára tervezett lakóparkhoz vezető út miatt alakult ki vita

Helyi Téma

A Kiserdő melletti tó partján épülne fel a lakópark, amelynek feltáró útja vitát robbantott ki a kerületben

Az utóbbi hetekben több hír és pletyka röppent fel a Kiserdő kapcsán. Többen úgy vélik, lakóparkot vagy plázát építenének az erdőrészen. Lapunk úgy értesült, hogy a Katalin-tó mellett indulhat meg az ingatlanfejlesztés. A lakóparkhoz vezető út építése éles vitát robbantott ki.

A Helyi Téma utánajárt, mi is folyik valójában, miből adódnak a félreértések. Gárday Balázs önkormányzati képviselő véleménye szerint engedély nélkül indultak meg a munkálatok. – Úgy tudom, a Kiserdő állami tulajdon, a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében áll. Információim szerint nem a Kiserdő területére kívánnak építkezni, hanem a mögötte lévő, magántulajdonú telekre. A Kiserdő területén infrastruktúrát akarnak fejleszteni.

Az ügy azért is kacifántos, mert a terület tulajdonviszonyai tisztázatlanok, így nincs rá érvényes szabályozási terv. A terület Hároshoz tartozik, amelynek szabályozása már a ’70-es évek óta megoldatlan, folyamatos egyeztetések alatt áll – sorolta a problémákat lapunknak Gárday Balázs. Véleménye szerint a Kiserdőben jogszerűtlenül indult el a fakivágások után a közművesítés, mivel az 50 cm-nél mélyebb árok ásása engedélyköteles. Zsiláné Bara Éva, a Csevak Zrt. beruházási igazgatója arról tájékoztatott: a fejlesztéssel kapcsolatban valóban megkereste a csepeli vagyonkezelőt az utat építeni kívánó cég mérnöke, aki bemutatta a terveket.

– Nem adtunk engedélyt sem útépítésre, sem közműépítésre. A Kiserdőre nincs érvényes szabályozási terv, mert a terület tulajdonviszonyai nem tisztázottak. Emiatt semmiféleképpen nem adhatunk ki engedélyt út- és közműépítésre – fogalmazott Zsiláné. Információink szerint a fakivágások a XX. kerületi önkormányzat engedélyével, törvényesen zajlanak. Erről is beszámolt a Katalin-tó partján épülő lakópark beruházója, aki szerint az általuk végzett fejlesztések nem ütköznek jogszabályokba. – Téves információ, miszerint az út a Kiserdőn megy keresztül, hiszen az Csepel és Szigetszentmiklós határán épül. Régen is út volt ez a terület. Amikor anno az erdőt magról telepítették, a nagy talajlazító gépek forgolódás közben leszórták a magot az akkori útra is. Jelenleg nyomvonaltisztázás történik az útszakaszon, emiatt kivettünk fákat, amelyeket a zöld sávba átültettünk. Körülbelül negyven 6 és 10 centiméter törzsátmérőjű fát telepítettünk át. Nem is beszélve arról, hogy innen, az erdőből saját költségen már kétszer vitettem el szemetet. Sajnos az erdőt sokan szemétlerakónak használják. A„Szemetet kitenni tilos! – táblát is én helyeztem ki – fogalmazott idősebb Tilki Zoltán, aki hozzátette, törvényes a közművesítés, amit végeznek.

– Az Elműnek országos engedélye van elektromos rendszer kiépítésére, trafóházak létesítésére, így a csepeli önkormányzat nem bírálhatta volna fölül azt a rendelkezést, nem állíttathatta volna le a közművesítést a nyomvonaltisztázott út mentén. Ennek az intézkedésnek a hallatán az Elmű jogászai is értetlenül álltak – zárta szavait a beruházó.

helyitema.hu

10 hozzászólás “A Katalin-tó partjára tervezett lakóparkhoz vezető út miatt alakult ki vita” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Persze “odaszórta” a szél meg a munkagépek a magokat. Na, ne már! több komolyságot Tilki úr!

  2. csepeli szerint:

    Na ez a cikk már végleg mindent összezavart, már semmit sem lehet érteni az egész történetből.

  3. Gordon szerint:

    Dehogynem. Mutyi van, lakóparképítés, meg erdőpusztítás. Azok a szemét magok “tehetnek mindenről”, mert ki mertek szórodni.

  4. ... szerint:

    “a fakivágások a XX. kerületi önkormányzat engedélyével, törvényesen zajlanak.” XX kerület? Mi köze van ehhez a területhez?

  5. Cseplin szerint:

    Hogyan lehet törvényes a fakivágás, ha állítólag a döntés meg lett fellebbezve?

  6. Demeter J. szerint:

    A Tihanyi úton ki adott engedélyt az utak bekötésére – a kerületi polgárok számára jobb kéz szabály adási kötelezettséggel?
    Nincs gazdája az aláírónak, lapítás, sunyítás annál inkább!!

  7. csepeliiszap szerint:

    Csillagtelepen mi a sz@r történik a Krizantém és a Rakéta u.-i házak közötti parkokban? Ároklabirintusok, aknák és több köteg múanyag cső a park közepén. No és a munkagépek által keltett zajról már nem is szólva. Valami csövezés folyik, de hogy mi??? És a parkot ki fogja rendbe tenni???

  8. nagyapó szerint:

    Figyeljünk! “Téves információ, miszerint az út a Kiserdőn megy keresztül, hiszen az Csepel és Szigetszentmiklós határán épül.” mondja a főmérnök asszony. Valahol Brazília és Peru határán lehet ez a terület, ezért senkiföldje, de azért van jogerős határozat, amit megfellebbeztek ugyan, de azért jogerős!
    Csodálatos a technika. A XX. század végén már lánctalpasokkal ültetik a fákat, szépen sorba. Ennyire „hűjének” néznek minket?
    Azt viszont gondolom, hogy a beruházó sok pénzt fektetett be eddig – kérdés hova – és most fut a pénze után, mert egy év múlva nehezebb, esetleg lehetetlen lesz a kivitelezés.
    Tetszik, hogy a beruházó kirakott egy “Szemetet kitenni tilos!” táblát, ami olcsóbb, mint a tisztántartás, amit a Fidesz, karöltve az MSZP-vel egyszer már elvégzett.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. lolka szerint:

    Valószinü, hogy valamelyik kábel tv. társaság dolgozik. A Nyuszi, Csikó sétányokat is felásta tavaj ősszel a digi tv. társaság, árkok aknák, müanyagcsövek stb. de azóta sem történt semmi (előbb piacot kéne kutatni aztán ásni, nem forditva)
    A “kiserdőt” valamikor fenyőerdőnek szánták és valóban magról ültették, védősávnak a lakótelep és a Duna Tsz. közé, csak nem volt gondozva és kiszáradtak a fenyők. Gyakori tűz is pusztitott, évente többszőr. Szerintem a Pilisi Parkerdőnek annyi köze van ehhez a területhez, hogy ők ültették a magokat. A többi fa vadon nőtt.

  10. jani szerint:

    Mifelénk már van digi kábel csak éppen a Csepp TV- t nem lehet fogni, pedig az ajánlatukan a fogható csatorák szerepelt.
    Próbáltam érdeklődni mikor lesz fogható ” tárgyalás alatt ” a témaválaszokat kaptam.
    Szerintem addig nem kellett volna engedni őket működni mig nincs fent a kerületi adás a kábelen.
    Mérgemben kihuztam egy szalag kábelt és azon nézem a Csepp TV. / elég ramaty minőségben/ Lehet hogy talán már lehet fogni az adást kábelen de nem volt türelmem keresni. Ha valaki tudja fogható e már az adás tegye közkincsé.
    Köszi.

Itt lehet hozzászólni !