Egy különleges fotográfus Csepelről: Rizsavi Tamás

csepel.hu

A csepeli születésű Rizsavi Tamás fotográfus máris a világhírnév felé tart: képeit nemcsak a magyar újságok és marketingcégek vásárolják meg, hanem olyan neves külföldi lapok is, mint a National Geographic. Mindemellett rendes polgári foglalkozása is van: mozdonyvezető a MÁV-Start Zrt.-nél.

A vasutas munkájáról ugyanúgy nem mondana le, mint a fotózásról. Munkájáról, kalandjairól korábban a Sétáló utcai könyvtárban mesélt az érdeklődőknek.

Rizsavi Tamás az Eötvös József Általános Iskolába járt, és gyerekkora óta két dolog érdekli igazán: a vasút és a fotográfia. A gyerekvasútnál hat évet szolgált, a MÁV-Startnál pedig hét esztendeje mozdonyvezető. Először a vonatokat fényképezte, aztán mindent, amit meglátott és érdemesnek talált megörökíteni. „Tíz évig autodidakta módon tanultam a fotózást, utána elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamat. Először csodálkoztak, mit keresek én egy OKJ-s tanfolyamon, hiszen akkor már külföldön is ismerték a képeimet, de a vállalkozásom gyakorlásához szükséges volt megszerezni a végzettséget. Néhány tantárgy ugyanakkor határozottan az előnyömre vált, például a művészettörténeti ismeretek.” Rizsavi Tamás képeinek különlegessége a gazdag színvilág, a ritka szemszögekből készített fotók, az elcsípett pillanatok, amelyekért fáradhatatlanul megdolgozik. Vallja, hogy egy igazi fotográfusnak rengeteg kitartásra, türelemre és kutyagolásra van szüksége egy jó fotó elkészítéséhez; aki nem így tesz, nem lesz belőle említésre méltó fotós. Néha napokig járja a várost, mire sikerül elkapnia a megfelelő pillanatot. Egyik specialitása az extrém fotózás, amikor magasból készíti a felvételeket. „Ilyen helyekről sosem készülnek képek. Felmásztam már számos panelház és híd tetejére, az Országház vagy a budai vár kupolájának csúcsára, legutóbb egy daru legmagasabb pontjára a most épülő Puskás stadionnál. Emlékszem egy esetre, amikor az Erzsébet híd pilonjának tetejéről fotóztam Budapestet, mert ebből a nézőpontból még nem készült kép a városról. Egyszer csak megállt egy rendőrautó a hídon, egy sávon rögtön leállították a forgalmat, engem pedig felszólítottak, hogy azonnal másszak le. Persze volt engedélyem a mászásra, de egy félreértés miatt ezt nem tudták. Csepelről is több alkalommal készítettem magaslati fényképeket panelházak vagy a víztorony tetejéről. A 314 méter magas lakihegyi adótornyot is megmásztam. Erre csak egyszer van lehetőség egy évben, amikor áramtalanítják.”

Cs. A.

csepel.hu

Egy hozzászólás “Egy különleges fotográfus Csepelről: Rizsavi Tamás” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    Védőfelszerelés? 🙂

Itt lehet hozzászólni !