Sólyom: ’56 miatt becsüli a világ a magyar nevet

MTI, HírExtra

A világ még ma is ’56 miatt becsüli a magyar nevet – mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 53. évfordulóján.

Az államfő kiemelte: három vezérmotívum uralta azokat az 1956-os megemlékezéseket, melyeken részt vett. Ezek közül a legfontosabb, hogy az ’56-hoz való hűség azt jelenti: nem engedjük összemosni a szabad Magyarországot az 1989 előtti rendszerrel – mondta.

Hozzátette: 1956 élményének lényege az a felszabadulás volt, hogy végre kimondtuk az igazságot, és ezzel visszanyertük méltóságunkat.

“A rendszerváltás lényege is ez volt: a Kádár-rendszer hazugságától való megszabadulás. És e mögött e kérdés: miben éltünk az utóbbi években? Mennyire telepedett rájuk ismét a hazugság?” – jelentette ki az államfő.

Sólyom László szerint a harmadik visszatérő gondolat 1956 arca: a felszabadult öröm és a gyász kettőssége.

Mint hangsúlyozta, minden évforduló emlékeztetett arra, hogy már fele Kádár-korszaknyi idő telt el a rendszerváltás óta, s hogy szembe kell néznünk nemcsak azzal, mit csináltunk ’56-tól ’89-ig, de ugyanennyire azzal, mit tettünk azután a megtalált igazsággal.

Emlékeztetett: mind az ötvenhatos forradalom, mind a rendszerváltás 1989-90-ben, lényegüket tekintve abszolút tagadásai voltak az állampárti kommunista vagy szocialista rendszernek. Mindkettő túllépett a reformkommunista törekvéseken, amelyek nem akartak forradalmi törést, lényegi leszámolást a szocialista rendszerrel, hanem annak keretén belül adtak volna több szabadságot – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: Nagy Imre nagysága éppen abban állt, hogy felismerte és vállalta azt a történelmi szerepet, amelyet a forradalmi magyar nép neki szánt. Kilépett ebből a körből, és inkább meghalt, de nem lépett vissza – mondta az államfő.

Sólyom László szerint “emiatt az abszolút törésvonal miatt nincs folytonosság ’56 és a Kádár-rezsim között, és nincs folytonosság Kádár és az új demokratikus jogállam között”.

A köztársasági elnök azt is kiemelte: a tisztánlátást abban, hogy ’56 és a rendszerváltás alapkérdése ugyanaz, gyengítette az alapvető normák bizonytalanná válása is. Mint mondta, ez a bizonytalanság a morális válság.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése ezt a morális válságot tette sokkoló módon nyílttá – fogalmazott, majd folytatta: “az alapoknak ezt az elbizonytalanodását erősítette meg és tette tartóssá a parlamenti többség, amikor a hatalom megszerzésének Őszödön bevallott módját bizalmi szavazáson jóváhagyta”.

Sólyom László elmondta, hogy érzése szerint a legőszintébb ünnepélyes események a halottakra való emlékezések voltak. Hozzátette: a forradalom már a legelső óráktól áldozatokat követelt, november 4-e után már csak áldozatokat.

A megtorlás során nemcsak embereket akasztottak fel, vagy géppuskáztak le számolatlanul, hanem ’56 legnagyobb ajándékát, a szolidaritást is megölték – jelentette ki.

Reményét fejezte ki azonban, hogy a fiatalok ötvenhatja az örömben és lelkesedésben talál gyökeret.

Kiemelte: a világ még ma is ’56 miatt becsüli a magyar nevet.Az államfő beszédét többször is a kitörő taps szakította félbe.

A műegyetemi megemlékezésen részt vett többek közt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, Mádl Dalma, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Péceli Gábor, az egyetem rektora, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.

A köztársasági elnök az ünnepségek után 56-os szervezetekkel együtt megkoszorúzta az ’56-os Műegyetemi Emlékművet.

hirextra.hu

56 hozzászólás “Sólyom: ’56 miatt becsüli a világ a magyar nevet” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Egyetértek a köztársasági elnök úrral.

  2. Jeniszej szerint:

    Valaki valahol kereste, hogy hol található Budapest XX. kerületében az 56-os hősi halottak, áldozatok névsora.
    Közreadom:
    A kommunista diktatúra és az 1956-os forradalmat és
    Szabadságharcot követő megtorlás kivégzett vértanúinak névsora
    Pesterzsébeti temető 93 név.
    A három márványtábla általam méltatlan helyen, a klozet falán a WC. tábla mellett található, szemben a bejárattal tuja fák takarásában.

  3. Kovács Ernő szerint:

    csepeliiszap: Még nem vagy Nagytétényben? Az első sorban szeretnélek látni tátott szájjal a Fidesz tv-ben!

  4. vermes szerint:

    Nesze te hibbant, itt van neked az elvtárs:
    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=77337195&t=9151102
    Ezt te tetted fel az index fórumára, amikor még lelkes Gyurcsányhátsó-cuppantgató voltál.
    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=77420126&t=9151102
    Ezt meg nyomtasd ki és vidd délután a Jobbik-rendezvényre. Hátha kapsz tőlük egy nyaklevest…
    Te, te… jobbikbal…

  5. csepeli szerint:

    Ahogy már megszoktuk tőle, Sólyom ismét nyíltan pártpolitizált.

  6. Papi szerint:

    vermes!
    Higyél nekem ez a két “lököt” (Kovács Ernő és csepeli) csak azért írogat ide mert ezt a párt utasítást kapták Tóth et.-től! Addig mig az ő hülyeségükre reagálunk addig nem foglalkozunk a valós gazdasági és erkölcsi problémákkal. Ez az oka annak, hogy ők ide írogatnak! Ha meg érdemben nem úgy reagálsz ahogy nekik tetszik akkor jőn a mocskolódás, rágalmazás ez a stílusuk szeríntem egy betüt sem érdemelnek!

  7. Papi szerint:

    Jeniszej!
    A Csepel halottainak a névsorra vajon hol van?

  8. CsepeliXXI szerint:

    WITTNER MÁRIA BESZÉDE
    Elhangzott, a Magyar Parlamentben, 2001. február 25-én.

    Megilletődve állok a Magyar Országházban, ahol történelmünk kimagasló személyiségei a magyar nép javára alkottak törvényeket, mint Tisza István, Klébensberg Kunó, Hóman Bálint, de itt alkottak törvényeket egy hamis eszme nevében is, mely egy jobb sorsra érdemes nemzet elvesztésén munkálkodott.

    Ma, a kommunizmus áldozatainak emléknapján megidézem az áldozatokat – élőket és holtakat -, hogy együtt vádoljuk a szocialista köntösbe bújt hóhérainkat.

    Vádoljuk őket, mert a lenini utat nagy igyekezettel honfitársaink csontjaival kövezték ki. A világ legdrágább, legfájdalmasabb útja ez, s a továbbhaladásunk tétje milliónyi emberélet volt.

    Vádoljuk őket, mert a nemzetünk kiváló polgárait küldték bitófára és gyalázták meg holtukban is.

    Vádoljuk őket a Gulágon embertelen körülmények között elpusztult honfitársaink nevében.

    Vádoljuk őket az otthonuktól megfosztott és kitelepített polgárok nevében, kiknek kiszemelt otthonukba betelepedtek, elrabolva egy élet munkáját.

    Vádoljuk őket a recski haláltáborban meg kínzott, megalázott emberek nevében.

    Vádoljuk őket a munkaszolgálatosok nevében.

    Vádoljuk őket a 298-as parcella halottai nevében, az ÁVH mint erőszakszervezetük által fogva tartott megkínzott és agyonvert emberek nevében.

    Vádoljuk őket a 6 millió meg nem született magyar gyermek nevében.

    Vádoljuk őket a “legdrágább – kincs”, a gyermek nevében, akitől elvették az apát, az anyát, az otthon melegét.

    Vádoljuk őket a “legfőbb érték”, az ember nevében, akit egy tollvonással küldtek bitóra, vagy zártak börtönbe hosszú évekre.

    Vádoljuk őket a megalázott, megkínzott honfitársaim nevében.

    Vádoljuk őket a sortüzek áldozatai nevében.

    Vádoljuk őket, mert kiölték az emberekből a hitet, a reményt, a morált, egy emberibb, tisztább élet reményét.

    Vádoljuk őket Mindszenty bíborosért. Az Istenhez hü papokért, akiket börtönbe zártak hitükért, mert erkölcsre, hazaszeretetre nevelték népünket.

    Vádoljuk őket, mert kifosztották az országot, hogy a dolgos Magyar Nép munkájából – elveiket megtagadva – lettek vörös kapitalisták.

    Vádoljuk őket a magyar parasztok nevében, akiket megfosztottak földjeiktől, életterüktől, így téve kiszolgáltatottá őket.

    Vádolom a nyugdíjasok nevében, akiktől elrabolták a hosszú dolgos élet gyümölcsét, bizonytalanná téve biztos nyugdíjas éveiket.

    Vádoljuk őket történelmünk meghamisításáért.

    Vádolnak az élők és vádolnak a holtak. És vádoljuk őket, mert hitünkben megcsaltak, megloptak.

    Ezért megállapítom az áldozatok nevében, soha nem lesznek képesek arra, hogy magyar politikusként egy Nemzet felemelkedése érdekében cselekedjenek.

    Itt teszem fel a kérdést: milyen morál alapján ülnek egy magyar parlamentben még most is és alkotnak törvényeket egy általuk tönkretett, kifosztott, megalázott nemzet számára

    Ezért a Szent Korona tana és a magyar nemzet nevében erkölcsi hullává nyilvánítom őket.

    2001. február 25.

    Wittner Mária parlamenti beszéde

  9. Papi szerint:

    CsepeliXXI!
    Ez szép volt!!!!!!!
    De vigyáz mert a ballosok rasszistának, vagy fasisztának fognak ki kiáltani mert szót mertél emelni ezekért a halottakért! Hiszen ne feled, hogy aki a Maygar érdekekért szól azt a fent emlitett jelzőkkel illetik!
    Igaza van Wittner Máriának NINCS és NEM IS LEHET NEKIK MÉGBOCSÁTANI!
    Ezek mint haza árúló gyilkosok!

  10. csepeli szerint:

    Wittner Mária elmebeteg.

  11. Papi szerint:

    csepeli!
    Viszont Wittner Mária neve fent marad és tisztelettel, megbecsüléssel fognak rá emlékezni mig te és a fajtád a történelem szemétdombján fogjátok végezni. Micsoda óriási különbség!

  12. csepeli szerint:

    Papi!

    Wittner Máriára mint egy megtébolyodott szerencsétlenre fognak visszaemlékezni. Rád meg mint egy kis fórumozó fasisztoid idiótára.

  13. CsepeliXXI szerint:

    Papi!
    Vártam,hogy az erkölcsi hullák itt is prüszkölni fognak.
    Igy is lett.

  14. Demeter J. szerint:

    Az elnök úr jobban tenné, ha az elmúlt 20 év anyagi gyarapodását és erkölcsi, morális fejlődését ( ha talál ilyeneket) helyezné beszédei fókuszába. Ehhez a rendszerhez már neki is köze van.
    A munkanélkülieket, a falvakban élőket,a lenyomorodottakat, a kisnyugdíjasokat aligha érdekli, mit értékel az előző korszakokról.

  15. CsepeliXXI szerint:

    Megyünk, valami láthatatlan
    áramlás szívünket befutja
    akadozva száll még az ének,
    de már mienk a pesti utca.
    Nincs már teendő: ez maradt,
    csak ez maradt már menedékül,
    valami szálló ragyogás kél,
    valami szent lobogás készül.

    Zászlóink föl, újjongva csapnak,
    kiborulnak a széles útra,
    selyem-színei kidagadnak:
    ismét mienk a pesti utca!

    Ismét mienk a bátor ének,
    parancsolatlan tiszta szívvel,
    s a fegyverek szemünkbe néznek:
    kire lövetsz, belügyminiszter?

    Piros a vér a pesti utcán,
    munkások, ifjak vére ez,
    piros a vér a pesti utcán,
    belügyminiszter, kit lövetsz?

    Kire lövettek összebújva ti,
    megbukott miniszterek?
    Sem az ÁVH, sem a tankok
    titeket meg nem mentenek.

    S a nép nevében, aki fegyvert
    vertél szívünkre, merre futsz,
    véres volt a kezed már régen,
    Gerő Ernő, csak ölni tudsz?

    … Piros a vér a pesti utcán.
    Eső esik és elveri,
    mossa a vért, de megmaradnak
    a pesti utca kövein.

    Piros a vér a pesti utcán,
    munkások – ifjak vére folyt
    -, a háromszín-lobogók mellé
    tegyetek ki gyászlobogót.

    A háromszín-lobogó mellé
    tegyetek három esküvést:
    sírásból egynek tiszta könnyet,
    s a zsarnokság gyűlöletét,

    s fogadalmat: te kicsi ország,
    el ne felejtse, aki él,
    hogy úgy született a szabadság,
    hogy pesti utcán hullt a vér.

  16. vermes szerint:

    csepeli!
    Hozzászólásaidból látom, hogy még mindig van lejjebb… 🙁

  17. Papi szerint:

    csepeli!
    Csak ennyire tellett töled ilyen gyenge vagy! Mondtam én a te fajtádnak észérve nincs csak mocskolódni tudtok!

  18. csepeli szerint:

    Papi!

    Észérvekről beszélsz pont te? A mocskolódást kifogásolod pont te? Tükörbe néztél már? Olvasd már el a saját hozzászólásaidat visszamenőleg! Mutass 1 darab észérvet! Mutass 1 olyat, amikor nem mocskolódtál!

  19. vermes szerint:

    csepeli!

    Te jobb, ha hallgatsz! A te hozzászólásaidból süt a gyűlölet és a sértettség.

  20. Papi szerint:

    vermes!
    Ne foglalkoz vele nem érdemes! Nem szeretem Sólyom Lászlót de ebben a felszólalásában sok igazság volt! Azért kiváncsi lennék arra, hogy ezek az álnok tolvajok Gyurcsány, Bajnai Lendvay stb, hogy tudnak a tükörbe nézni ennyi hazudozás után!

  21. csepeli szerint:

    Látod, Papi, megint csak fröcsögsz, mocskolódsz. Gyakran kell törölgetned a monitorodról a nyáladat?

  22. baniko21 szerint:

    Kedves Papi és Vátesz!
    Lehet dicsőiteni Wittner Máriát, szivetek joga, de ne felejtsétek el, hogy
    még elég szép számmal élnek olyanok, akik akkor voltak fiatalok.
    Akármennyire is nehéz nektek elfogadni, az akkor tüntető egyetemisták,
    résztvevők nem a rendszer megdöntéséért tüntettek. Az, hogy két-há-
    rom nap után már olyanok is “forradalmárok”-ként szerepeltek, akik
    köztörvényes büntettük miatt ültek, és kiszabadultak megváltoztatta
    az utcák hangulatát. Pont ő miattuk, sokan vissza mentek lakásukba,
    és nem forradalmárkodtak tovább. Apukám mesélte, hogy a Rákóczy
    uton egészen a Keletiig az üzletek ablaki kitörve, kirabolva, a csikos
    rabruhák halomban otthagyva. Szüleim is, teherautóval többen szedték
    össze a XI.ker-ben a sebesűlteket, de ettől még egyszer sem mondták
    hogy forradalmárok voltak.
    Mostmeg olyanok is állitják, akik 56-ban 8-9 éves kis gyerekek voltak.
    Csak utánna kell számolni, hogy mikor születtek. Annyira meg Ti sem
    lehettek elvakúltak, hogy kisgyerekeket forradalmároknak nevezzetek.

  23. Papi szerint:

    Kedves baniko21!
    Most megleplek! Én már éltem akkor! Ha jól tudom Wittner fegyverrel harcolt az oroszok ellen (ezért dícsőitem)! Egyébként nekem 56 elsősorban szabadságharcot jelenti! De amire reagáltál (gondolom csepelinek írt válaszom) fennt tartom. Nem mindent fogadok el a mit a kormány vagy az ellenzék mond!

  24. nagyapó szerint:

    baniko21!
    Igen ilyeneket a Fehér könyvben lehetett olvasni. Az 50-es években nem voltak politikaiak. Mindenki köztörvényes volt. Mindszenty bíboros ugyancsak köztörvényes volt.
    A Rákóczi úton (nem Rákóczy) én is láttam a betört kirakatokat, amit a szovjet tankok zúztak be, és nem hiányzott belőlük semmi (gondolom szülei sem vittek el semmit), sőt becsületperselyt tettek ki a forradalmároknak, amiből a bedobott pénzt senki nem tulajdonította el (Gyurcsány, Bajnai még nem élt).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  25. tóth maria szerint:

    ki ez a két “zseni?” csepeli és Ernő????????? talán egy kicsit többet kellene olvasni a történelmet, hátha valami derengeni fog,milyen hülyeségeket beszéltek.

    érveket felhozni fiúk, nem fröcsögni!!!!!!!

  26. vermes szerint:

    Ernő nem mindig képes öt szónál hosszabb mondatokat agyilag feldolgozni. 🙂

    Írni sem…
    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=80507555&t=9151102

  27. Papi szerint:

    tóth maria! vermes!
    Mielött “követveznétek” engedjétek meg, hogy egy kicsit (nagyon nagyon kicsit) védjem Ernőt. Amikor a Csepel SC-ről volt szó és a kórházzal kapcsolatban is nagyon normális volt. Tényleg Istenbizony mondom!
    Nem tudom most miért ilyen elmebeteg!

  28. vermes szerint:

    Mert már bezárták a kórházat! Ott kezelték eddig! 🙂

    Szegény buta, mint egy tök.
    A legrosszabb pedig az egészben az, hogy okosnak akar látszani.
    Hűje volt emeszpésként is, meg jobbikbalosként is (most épp ilyet játszik).

  29. csepeli szerint:

    http://mszp.hu/belfold/bovebben/a-szocialistak-az-igazsag-utjat-valasztottak

    Az MSZP a köztársasági elnök október 22.-ei beszédéről

    “Az MSZP a nemzet ünnepén nem kívánt politikai vitát nyitni, ezért csak a központi ünnepségek lezárultával reagál köztársasági elnök úr október 22.-ei beszédére.

    Elnök úr a nemzet közös érzéseit kifejező szép szavakkal emlékezett az 1956-os forradalomról. De beszédében pártpolitikai vitákba is beleszólt, minősítette a parlamenti többséget, ami már nem közös véleményt fejez ki.

    Elnök úrnak igaza van: erkölcsi felelősségünk vállalni a küzdelmet a morális válság lehetősége, az értékzavar ellen. De – különösen a választások közéledtével – morális problémákat és szerepzavart okozhat az is, ha a köztársaság egésze, a nemzet teljes közössége nevében szóló vezető az egyik oldal érveit teszi magáévá. Ha morálisan elmarasztalja a parlamenti többség egyik döntését, ugyanakkor egy szava sincs például arról, hogy a parlamentben továbbra is helyet foglalhat zsidózó, cigányozó, náci beszédet használó képviselő.

    Köztársasági elnök úrnak igaza van abban is, hogy erkölcsileg nem közömbös “a hatalom megszerzésének bevallott módja”. Nem voltak közömbösek annak idején a köztársasági elnöki poszt megszerzésének ismert parlamenti körülményei sem. Ami akkor történt, nem elnök úr hibája volt. De szigorúbbá tette a mércét és megnövelte a jogos várakozást a pártoldalakon és a megosztottságon felülemelkedő elnöki szavak és tettek iránt.

    Elnök úrnak igaza van akkor is, ha az igazság kimondásának fontosságáról beszél. Bízunk abban: elnök úr látja, a kormány és a parlamenti többség az áltatás és önáltatás, a hazug ígéretek helyett az igazság útját, az ország valódi helyzetével való szembenézést vállalta és választotta, és ezt saját érdekeinél is fontosabbnak tartja.

    Lendvai Ildikó,
    az MSZP elnöke”

  30. Papi szerint:

    Hogy mer beszélni ez az hazug némber amikor ő még bevitette azokat az embereket akik valamilyen modon 56-hoz voltak kapcsolhatók. Csepeli legalább ezen ne akarj vitatkozni mert ez tény! Miért nem tünnek el ezek a mocskok a történelem szemét dombján?

  31. Jeniszej szerint:

    Ejnye ejnye Kedves banikó21! Én azt hiszem, hogy nem ismered
    A forradalmak tulajdonságait és nem olvastad figyelmesen az egyetemisták követeléseit.
    Talán igazad lehet, hogy manapság kicsit többen érzik azt magukról, vállalják, hiszik magukról forradalmiságukat. 56 vonatkozásában.
    56 sodrában sok fajta ember vett részt. Ez nem baj – ez is csak azt bizonyíthatja a forradalom igazi igazságos célját, mert ha nem a lett volna, nem szélesedhetne a mai napig az emberek gondolat világában.
    Apukád mesélte:” hogy a Rákóczy
    úton egészen a Keletiig az üzletek ablaki kitörve, kirabolva, a csíkos
    rabruhák halomban otthagyva”
    Lehet, hogy szüleid a sok borzalmat nem akarták elmesélni neked.
    Mégis mit gondolsz milyen felső hatalom tudta eldönteni a kiszabadult rabokról abban az időkben, hogy a köztörvényesnek megbélyegzett bűnöző a csíkos ruha viselője.
    Mégis a kiszabadult sok nincstelen rabnak ki adott ruhát? Örültek, ha minél előbb civil ruhához jutnak.
    Gondolod a vékony csíkos ruhában az ország különböző részeibe, otthonaikba vagy éppen nyugatra, vagy Hegyeshalomig eljutni nem kellően felruházkodva – nem volt kellemes.
    Forradalomban mindenki részt vehet. Voltak gondolat vezérek az elitek a tanultak, de voltak munkások, parasztok, tanulók és csak egyszerű emberek. Szóval mindenki.
    És ezek között voltak bűnözők is, akik a forradalom oldalán fegyvert fogtak.
    A forradalmak front katonái általában nem csak az elithez tartózóak. De hát ez a forradalmak tulajdonsága.
    Vannak ugye olyan földrészek országok, ahol ma virágzó fejlődő társadalom nőt ki a betelepített bűnözőkből.
    Tévedsz, mikor azt alítod, hogy gyerekek nem vettek részt a harcokban ott a Práter utca környékén és máshol. Igaz nem meggyőződésből. Forradalmakban bele is lehet sodródni a fiatalos hév, csak úgy viszi magával az embert.
    Végül nem hiszem szüleidről, tudatosan azt sugallták neked, hogy a dicső 56-os forradalom a köztörvényesek felkelése volt. Írásod mintha ezt sugallná.
    Biztos vagyok benne, hogy szüleid is igaz szívű forradalmárok voltak tetteik alapján. Az biztos!

  32. Jeniszej szerint:

    Baniko21:
    Mit gondolsz kedves? – a szuronyokkal megtámogatott véreskezű elvtársi vezetés 56-ban, meddig maradhatott volna helyén Moszkva támogatása nélkül. – Megmondom egy percig sem!
    Akármennyire is nehéz nektek elfogadni, az akkor tüntető egyetemisták,
    résztvevők a rendszer megdöntéséért tüntettek!

  33. Jeniszej szerint:

    Tisztelt! Banikó21:
    Ugye majd azért gyerekeidnek, utódaidnak elfogod mesélni, hogy a rendszerváltás után húsz ével az elvtársak (elvtársaid) rabruha nélkül is, fosztogattak. Igaz most egy egész ország vádolja őket az ország kifosztásáért, az egyszerű emberek megnyomorításáért.

  34. baniko21 szerint:

    Jeniszej!
    Ez amit leírtál, nem fedi a valóságot.Nekem biztos, hogy nem elvtársaim.
    A fosztogatás, osztogatás már a rendszerváltás pillanatában megkezdő-
    dött. A szocik csak rátettek még egy jó nagy lapáttal. Emlegetitek itt,
    hogy a Kádár-rendszerben mennyi ember ült politikai okok miatt, de
    érdekes, hogy most mégis jártatják a szájukat, de azok az emberek
    akik a rendszerváltás miatt (pld. elvesztették munkahelyeiket, stb.)
    páriákként tengődnek Nektek nem fáj? Tagadjátok le, hogy hány gyerek
    éhezik, fázik. Hány ember került ki az utcára? Legnagyobb hibánk, hogy
    a múlttal jobban foglalkozunk, mint a jelenünkkel, vagy a jövőnkkel.
    Ne gondold, hogy a szüleim nem meséltek a borzalmakról is. Többek
    között, az agyonvert kiskatonákról, akikre ráfogták, hogy ávósok,
    vagy a Köztársaság téri védők brutális meggyilkolásáról, szív kivágásról.
    Vagy az általad is emlitett kiskorúak értelmetlen haláláról.
    Kiváncsi lennék,- hiszen okunk volna rá bőven -, ha most egy ilyen ese-
    mény következne be, mi is történne? Gondolod a jelenleg hatalmon lé-
    vők nem lépnének fel ellenünk? Egyébként erre az egész 20 évre jellem-
    ző, hogy államformánk megnevezéséből éppen a “NÉP” szót törölték.
    Most annyira szabad vagy, hogy a világon senkinek nem számít élsz-e,
    halsz-e, csak 4évente van szükség rád. Vagy Te nem így látod?

  35. atlétaa szerint:

    A
    nagyapó,ha kinyitja száját hazudik,ha kinyújtja kezét lop.

  36. atlétaa szerint:

    Hajrá Szenteczky-Hajrá-CSEPEL FC……….

  37. Gordon szerint:

    Mindig érdekes kijelentéseket olvashatunk, amikor banikó olyasmihez szól hozzá, melyről fogalma sincs (pl.: történelem, társadalmi folyamatok, államforma).

  38. Gordon szerint:

    “Az MSZP a nemzet ünnepén nem kívánt politikai vitát nyitni, ”

    Ennek az álszent politikának köszönhetjük, hogy Trianon, a második világháború, ’44, ’48, ’56, ’68, ’89, vagy a különböző korszakok a mai napig kibeszéletlenek maradtak. A múltban sem kívántak vitát nyitni (meg mások sem)… de a ruszki tankok árnyékában és védelmében visszakúszni Budapestre és a hatalomba azt “kívántak”.

    A “nem kíván politikai vitát nyitni” az MSZMP jogutódjától kimondottam furcsán hangzik. Nem kívánnak vitát nyitni a saját politikai múltjukról, saját magukról? Ez így nem fog menni…

    Én vitát kivánok nyitni… ja, hogy ahhoz ismerni kéne legalább a fontosabb eseményeket, a fontosabb előzményket, a fontosabb folyamatokat? Hát igen… csirkeaprólékot osztogatni a szerencsétlen tudatlanoknak szavazatszerzés gyanánt sokkal könnyebb (bár 2009-óta tudjuk, hogy már “nincs ingyenebéd”).

    Legalább a banikó féléknek pár napig tele (volt) a hasuk.

  39. baniko21 szerint:

    Gordon!
    Már többször volt szerencsénk egymáshoz, de ilyen lekicsinylő, semmi
    hozzászólásod még nem volt irányomban. Igaz még egy válasszal hóna-
    pok óta adósom vagy. Nagy elfoglaltságod miatt,biztos kiment a fejedből.
    Nem mondhatnám, hogy örülök neki, hogy ennyire ledegrarálsz, de szi-
    ved joga. Más dolog valamint minden indoklás nélkül leírni, és más érdem-
    ben válaszolni a kérdésekre. Gondolom annyi tudásom talán nekem is
    van, mint neked, csak legfeljebb nem arra használom, hogy másokat
    pocskondiázzak, semmibe vegyek. A vita tudod akkor vita, ha vitatkoznak
    és nem kijelentenek, valamint érvekkel próbálják a vitapartnert meggyőz-
    ni, nem csak úgy sárbadöngölni. A történelem tudásod nem vitatom, de
    elöbb győzödj meg arról, hogy akit indokolatlanul sértegetsz, az mennyi
    tudás birtokában van, a másik két általad emlitett támákra ugyanez vo-
    natkozik. Üdvözlettel.

  40. csepeli szerint:

    Gordon, te tényleg ekkora seggfej vagy?

    “Az MSZP a nemzet ünnepén nem kívánt politikai vitát nyitni” – ez azt jelenti, hogy nem 23-án nyitják a vitát, hanem másnap, azaz 24-én. Vagy csak az első sort olvastad az egész nyilatkozatból? Te hatökör!

  41. médi szerint:

    Az, hogy a “szocializmust” az elvtársak megbuktatták semmit sem igazol azonkívül, hogy a kapzsiságukat nem tudták kielégíteni. Állítólag nem volt gazdaságos a “kádárrendszer” persze ez most eléggé az, néhányuknak.
    56-ból a munkástanácsok hagyománya megbecsülendő lenne, sajna ma már csak rabszolgák vannak.
    Gordon már mindenkit bevett a GÜSZ-be. Ezzel az aljas modorral sok kárt tesz, hatástalanítsátok!
    baniko nem érdemli meg ezt az útszéli modort!

  42. Gordon szerint:

    csepeli! Jelenleg ott tartunk, hogy az elvtársak október 23-ára sem hajlandóak október 23-án emlékezni, hanem 21-én, vagy 22-én. Hozzászólásom a Magyar Szocialista Párt álszent, negédes, a fontos kérdéseket a szőnyeg alá söprő történelemszemléletéről szól. Többek között ezzel (és csirkaaprólék osztogatással) édesgetik magukhoz hozzád hasonló félművelt embereket. Ha tudnál olvasni a sorok között, akkor értenéd “te hatökör”, hogy miről beszél Gordon.

  43. Gordon szerint:

    médi! A GÜSZ megbukott. Egykori ellenfeleim azóta nagyrészt az olvasóimmá váltak.

  44. Gordon szerint:

    “Jelenleg ott tartunk, hogy az elvtársak október 23-ára sem hajlandóak október 23-án emlékezni, hanem 21-én, vagy 22-én.”

    Kiegészíteném azzal, hogy ha mégis 23-án emlékeznek, akkor azt csak kordonok között, a néptől elzárva teszik.

    Hát idáig süllyedtek…

  45. miska72 szerint:

    atlétaa ha kinyitja a száját, akkor nem vette be a gyógyszerét. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  46. médi szerint:

    Mindjárt elájulok Gordonkától! Segítség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  47. csepeli szerint:

    Gordon, a félműveltség még mindig jobb, mind az a tized-, század-, vagy ezredműveltség, ami neked van!

    Egyébként ha az MSZP ünnepel szerinted rossz napon, akkor Sólyom miért 22-én mondott ünnepi beszédet, és miért 22-én koszorúzott 2007-ben is? Azt meg már nem is említem, hogy 2006-ban nem ment el az 56-os emlékmű avatására 23-án, mert félt! Tudod, amelyiken Gyurcsány viszont ott volt!

  48. médi szerint:

    Gyurcsány nem fél, azért tartja a gorillákat, mert szociálisan érzékeny. Jee.

  49. miska72 szerint:

    gyurcsány nem fél? gyurcsányt fel…….!

  50. miska72 szerint:

    Halottátok a hírt? Gyurcsány felújítottt kúriát vett!

  51. Mózsi szerint:

    Nem találkoztunk Csepeli a 23-ai csepeli megemlékezésen, ahol NSz rövid beszédet mondott. Kár, mert akkor arról is lehetne fikázó stílusban szolnod. Látod ezt kihagytad. Pedig igen tanulságos volt, amit mondott, és minden szavával egyet értettem. Többet nem mondok, fúrja az oldalad.
    Azt persze lehet bírálni, amit elnök úr mondott, de ne felejtsük el, hogy a 2006-os választást oly mértékben befolyásolta a regnáló kormány, hogy egy konszolidált országban ennél jóval kevesebbért politikusok végeznek magukkal.
    Az viszont kiveri a biztosítékot nálatok – Csepeli, 1-3G,stb – ha egy pl. autóvásárlásnál az eladó nem fejti ki az igazság minden részletét. Akkor semmis a szerződés ugye? Egy országgal-nemzettel ezt meg lehet tenni?
    Elképzelem L.I savanyú arcát, amikor aláírta a navével jelzett reagálást.
    Úgyhogy kedves csepeli szocialisták hátrébb az agarakkal, keressétek meg szépen a magatok lapulevelét és bújjatok alá.

  52. Papi szerint:

    Gordon!
    Minek vitatkozol egy olyan hazug, tolvaj, aljas banda tagjával mint csepeli? Ezzek itt nyílvánossan bele hazudnak az emberek arcába és ha rájuk bizonyítod milyen aljasok rögtön mocskolni fognak. Egy olyan párt szószolója csepeli, Kovács Ernő, Zed, stb vannak még amelyik nyílvánossan okt.23-ra forradalmat mond és maguk között ellenforradalomnak titulálják. Mit is mondott Vadai csepeli, Kovács Ernő akkor miért nem kiabáltattok a felháborodástól? Fél évvel ezelőtt még teli torokkal szídta Kovács Ernő a Jobbikto most már vadd Jobbikosnak mondja magát de odáig már nem jutott el sem ő sem a pártja (maszop), hogy a szólamokon változtasson.

  53. nagymelü szerint:

    jeniszej ugy találkoznék egy szer veled

  54. […] Sólyom: ‘56 miatt becsüli a világ a magyar nevet […]

  55. WITTNER MÁRIA miért nem hozta nyilvánosságra vádiratát, a népbírósági jegyzőkönyveit az utóbbi húsz éveben?
    WITTNER MÁRIA hogyan lehetett egy zárkában bűntársával Sticker Katalinnal?
    WITTNER MÁRIA miért kapott kegyelmet 1. r. vádlottként, míg a többieket kivégezték? (Kegyelmi tanácskozás jegyzőkönyve…??)
    Ő maga azt írja, nyilatkozza több helyen, hogy nem harcolt – ebből következőleg szabadságharcosnak tartja magát…
    Túl sok a kérdőjel az ’56-os tevékenységét illetően Wittner Máriának.

Itt lehet hozzászólni !