Gyurcsányék az orosz titkosszolgálattal világították át a magyart

Magyar Nemzet

Gyurcsány és Szilvásy

A titkosítás alól feloldott iratok szerint a felmentett vádlottak súlyos károkat okoztak azzal, hogy az orosz hírszerzés állományába tartozó személyek poligráfos vizsgálat alá vethették az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal egyes munkatársait.

Hivatalosan is fény derült a kémbotrány néven ismert büntetőügy eddig titkosított részleteire, miután a Legfőbb Ügyészség tegnap nyilvánosságra hozta a vádirati tényállás kivonatát és a történtek kapcsán folyamatban volt bírósági ítéletek egyes elemeit. Eszerint a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői, Szilvásy György volt titokminiszter, Galambos Lajos és Laborc Sándor, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egymást váltó főigazgatói, valamint az ügyben felbukkant orosz hátterű biztonsági cég, a Zömök Kft. tulajdonosa, Püski László közreműködött abban, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatának (FSZB) megbízottjai információszerző tevékenységet végezzenek hazánkban.

A közzétett vádirati tényállás szerint Szilvásy a Parlamentben megbeszélést tartott az NBH-t akkoriban vezető Galambos Lajossal, valamint az FSZB helyettes vezetőjével, aki kormányzati körökben jól ismert személy volt, és korábban többször járt hazánkban.

Az egyeztetésen egyebek mellett szóba került, hogy a polgári elhárítás állományától információk szivárognak ki illetéktelen személyekhez, s ekkor az FSZB helyettes vezetője felajánlotta, hogy az általa irányított szervezet szakemberei poligráfos vizsgálattal segíteni tudnak a kiszivárogtató felkutatásában. Szilvásy – annak tudatában, hogy a vizsgálat hírszerző tevékenységet jelent, és így az oroszok a hazánk ellen felhasználható információ birtokába jutnak – együttműködésre utasította Galambost.

A főigazgató ennek alapján abban állapodott meg az orosz fél által kijelölt ezredessel, hogy két szakember érkezik hazánkba a vizsgálatok elvégzésére. Galambos ezután arra utasította az NBH pszichológusát, hogy állítson össze kérdéssorokat poligráfos átvilágításhoz, és működjön együtt azok elvégzésében az általa konspirációs céllal bolgár pszichológusként megjelölt személyekkel. A főigazgató ezzel együtt kijelölte a vizsgálatban részt vevő, az NBH hivatásos állományába tartozó, részben már vezető beosztásban levő, részben pedig ilyen beosztásra szánt, tiszti rendfokozatú tizenhat személyt.

Titokban érkeztek az oroszok

Ezután hazánkba érkezett a két ­FSZB-s – akiknek szállítása és kísérése Püski László feladata volt –, Galambos pedig arra adott utasítást, hogy a kijelölt irodában rejtett hang- és képfelvevő berendezést helyezzenek el, amelyek segítségével figyelemmel lehet kísérni a vizsgálat menetét. A főigazgató az állomány előtt titokban akarta tartani az oroszok közreműködését, valamint a vizsgálat tényét is. Az oroszok úgy juthattak be az NBH épületébe, hogy Galambos utasítására mindezt semmilyen módon nem dokumentálták.

A vizsgálatok úgy zajlottak, hogy az adott személy átvilágítása alatt az egyik FSZB-s az irodában a poligráfot kezelte, kollégája pedig egy másik helyiségben kísérte végig a vizsgálatokat, s a jelen lévő tolmácsok fordításában az elhangzottakra reagálva kérdéseket, utasításokat adott.

A két orosz fokozatosan tágította az előzetesen egyeztetett szempont- és kérdésrendszert, amelyek a ­pszichológiai profil felállításához szükséges kérdések felé tolódtak el, így sor került a kötődési faktorok, félelmek, a megbízhatóság, a kompromittálás, a labilitási faktorok, a külföldi kapcsolatok, a reagálási módok és a presszionáló tényezők feltárására.

Az NBH szakpszichológusa többször jelezte Galambosnak, hogy a vizsgálat menete eltér az előzetesen leegyeztetettől, azonban a főigazgató úgy rendelkezett, hogy az átvilágításokat az oroszok irányításával folytassák tovább.

Laborc Sándor nem tett feljelentést

Galambos, Szilvásy és Püski tevékenysége folytán az FSZB-sek adatokat szereztek a vizsgált személyek esetleges támadhatóságáról, beszervezhetőségéről, ezáltal az NBH támadhatóságának veszélye megnőtt, s mindez hazánk nemzetközi érdekeit is veszélyeztette. Miután Galambost leváltották, az NBH élére Laborc Sándor került, aki azután, hogy tudomást szerzett a történtekről, arra utasította a hivatal pszichológusát, hogy készítsen jelentést az átvilágításról, és belső vizsgálatot rendelt el.

Az eljárás igazolta a pszichológus által leírtakat, Laborc azonban nem tett feljelentést, hanem jelezte Szilvásynak, hogy potenciális kockázati helyzet alakult ki az átvilágított személyeknél, ezért hatékony védelmi intézkedések szükségesek. Laborc leírta, hogy Galambos különösen érzékeny és védett információk­kal segítette a vizsgálat lebonyolítását, és ezek alapján az a szakmai álláspontja, hogy a véletlenség vagy tudatlanság kizárt, ugyanakkor a célzat nem ismert.

Laborc – miután egy társszolgálattól azt a jelzést kapta, hogy az oroszok egy beszervezett forrásból hazánkra vonatkozó információk birtokába jutottak, s ez a forrás egy magas beosztású, a nemzetbiztonság területén tevékenykedő személy – a vizsgálati jelentésben Galambossal kapcsolatban közölte: a volt főigazgató tevékenysége súlyos károkat okozott a magyar–amerikai viszonyban, kapcsolata az oroszokkal tényszerű, az információ kiszivárogtatása pedig bizonyított.

A vádirat tényállásindítványában az ügyészség arra a megállapításra jutott: Laborc azért nem tett feljelentést, hogy Galambos mentesüljön a büntetőjogi felelősségre vonás alól – áll a Legfőbb Ügyészség által közzétett dokumentumban.

Mindannyian megúszták a felelősségre vonást

Az ügy szereplői ellen a Budapesti Katonai Ügyészség kémkedés és bűnpártolás bűntette miatt 2011 decemberében emelt vádat. A büntetőpert elsőként a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa tárgyalta, s a 2013-ban kihirdetett ítéletében két év tíz hónap börtönbüntetéssel sújtotta Galambost, valamint azonos mértékű büntetést szabott ki a felbujtóként elmarasztalt Szilvásyra is.

A tanács bűnösnek találta Laborcot is, akit hivatalos személy által elkövetett bűnpártolásért egyéves börtönbüntetésre ítélték, ám annak végrehajtását két évre felfüggesztették, Püskit pedig felmentették a vádak alól. A vádhatóság fellebbezése nyomán a Fővárosi Ítélőtábla 2015-ben súlyos eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárás lefolytatásáról rendelkezett.

A megismételt perben eljáró Kaposvári Törvényszék mind a négy vádlottat felmentette, és megállapította: a parlamenti találkozó ténye nem volt bizonyítható, a pszichológus és tolmácsok ügyeltek arra, hogy érzékeny információ ne kerüljön az oroszok birtokába, illetve nem merült fel adat arra, hogy az átvilágított személyeket megkísérelték beszervezni, illetve a vizsgálat következtében hazánk vagy az NBH nemzeti, nemzetközi érdekei veszélybe kerültek.

Az ügyészség fellebbezést jelentett be a döntés ellen, így az ügy ismét az ítélőtáblára került. A táblabíróság 2017 szeptemberében helybenhagyta a „második” elsőfokú ítéletet, azaz a vádlottak szabadon és büntetlenül távozhattak, miután a Kúria 2018 májusában helybenhagyta a vádlottak felmentéséről rendelkező döntést.

Forrás: Magyar Nemzet

20 hozzászólás “Gyurcsányék az orosz titkosszolgálattal világították át a magyart” bejegyzésre

  1. lutria szerint:

    És ez a tizenéves történet hogy jön a csepel infóba?

  2. keménylegény szerint:

    Mindenki megússza a felelősségre vonást, akit a bíróság felment a vádak alól.

    A fenti ügyben sokatmondó, hogy az ügyészségnek közel 10 év alatt sem sikerült olyan vádiratot összeállítani, ami megállta volna a helyét a bíróságon.

  3. Johnny szerint:

    …mert meg sem történt?
    Azt’ a “magyarról” (rólam) mi a faszt tudnak Putyinék?
    Az NSA többet, gyanítom én.
    Lapozzatok fiúk!

  4. EgyNarancsBolsi szerint:

    Azta! Gyurcsány Ferenc, a szemkilövető, a hazaáruló, stbstb. 2010 előtt a vitya nagy mellénnyel ellenzékiben megmondta “Önöket elfogjuk számoltatni!” HAHAHAH KACC KACC KACC
    Lassan 10év telt el és még a parlamentbe is visszajutott! 😀 😀 😀 De azért bólogassatok még a nagy vezíreteknek! 😀 😀 😀

  5. Jobban szerint:

    „Nincsen sok választás. Azért nincs, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt el sem tudtuk korábban képzelni. (…) És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit! Nem tudtok mondani az elmúlt négy évből olyan jelentős kormányzati intézkedést, amelyre büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végén. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?
    A beszéd elsősorban nem trágársága miatt vált ki indulatokat, hanem azért, mert kiderül belőle, hogy a 2006-os választási kampányban a Gyurcsány-kormány tudatosan eltitkolta az ország nehéz gazdasági helyzetét, miközben már a választások utáni megszorításokra készültek.”
    https://www.origo.hu/itthon/20160916-oszodi-beszed-gyurcsany-ferenc.html

  6. Jobban szerint:

    “Tíz éve bukott meg az elmúlt 30 év legkártékonyabb miniszterelnöke .
    Ennek alkalmával az interneten megtrollkodták Gyurcsány monológját…”
    http://mindenszo.hu/gyurcsany-visszaemlekezo-videojat-zsenialisan-megtrollkodtak/

  7. Jobban szerint:

    “A szombathelyi eset megmutatja, hogy amint döntési helyzetbe kerül a bevándorláspárti ellenzék, azonnal nekilát a migráció szervezésének. A szombathelyi ellenzéki pártok – MSZP-DK-Jobbik – első lépésként azonnal megalakították a bevándorlási bizottságot. Nyilvánvaló szándékkal, hogy elkezdjék a bevándorlás szervezését, és Szombathelyet bevándorló-várossá tegyék.

    Szombathelyen nemrégiben az ellenzék átvette az irányítást a közgyűlés fölött, így egyértelműen elfogadták a migrációs bizottság megalakítását, mindegy volt, hogy a Fidesz elfogadja-e a határozatot.

    A migrációs bizottság feladata többek között az lesz, hogy megvizsgálják, mennyi illegális bevándorló van a városban, illetve azt is, hogy hány letelepedési kötvényes érkezett oda.”
    http://mindenszo.hu/nagyon-nagy-a-baj-maris-a-migraciot-szervezi-a-hatalomba-kerult-szombathelyi-ellenzek-ellenzeki-szavazok-figyelem-ezt-akarjatok/

  8. Horváth János szerint:

    Miért van az, hogy egyesek képtelenek egy értelmes hozzászólást kiizzadni magukból, már
    évek óta?

  9. Jobban szerint:

    “…Gyurcsány-kormány idejében Szilvásy György titokminiszter tudtával és engedélyével bolgár pszichológusnak álcázott orosz ügynökök »világították át« a magyar titkosszolgálatokat…
    Gyurcsány Ferencnek pedig ebben a helyzetben valamilyen nagyon jó válasszal kell előrukkolnia arról, hogy hogyan történhetett ilyen miniszterelnöksége idején. Ha ez elmarad, akkor semmilyen alapja nem lesz a jelenben sem nemzeti érdekről, sem Európáról, sem a nyugattal kötött szövetségről még megszólalnia sem….”
    https://mandiner.hu/cikk/20190404_ungar_peter_gyurcsany_ferenc_magyarazattal_tartozik

  10. Jobban szerint:

    Horváth János, miért “savanyú szőlő” mindig? Mert fáj az igazság? Miért folyamodik a személyeskedéshez? Talán mert “ennyi” a mondanivalója? A piszkálódás helyett az érdemi párbeszéd pártján kellene állnia függetlenül, hogy kivel folytatja azt, x hozzászólóval vagy idézett állítással.

  11. Jobban szerint:

    “2002-ben Dobrev Klára pont annak a Medgyessy Péternek volt a kabinetfőnöke, akit aztán férje, Gyurcsány Ferenc váltott, és öt évig hazudta azt mindenkinek, hogy vezeti az országot.”

    “A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint Dobrev Klára biztosan ott lesz az Európai Parlamentben, ahol az Egyesült Európa lázálmát készül képviselni – derül ki az Echo TV Informátor című műsorából, ahol többek közt felidézik: az „európai demokraták” brigádvezetőjének, Dobrev Klárának a nagypapája még a Szovjetunió kiszolgálója volt, véreskezű kommunista. Elhangzott: azon kívül, hogy Gyurcsány feleségének mentelmi joga lesz, a Demokratikus Koalíció belpolitikai főpróbának is tekinti az európai parlamenti választás kampányát. A Nézőpont Intézet elemzője elképzelhetőnek tartja, hogy Dobrev 2022-ben az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is lehet.”
    https://pestisracok.hu/informator-a-szovjetuniot-az-europaira-csereli-az-apro-klan-udvoskeje-gyurcsanyne-dobrev-klara-video/

  12. Horváth János szerint:

    Hülye vagy gyerek! Mondtam már régebben, fegyvertelenekkel nem vívok szellemi párbajt!

  13. Jobban szerint:

    Horváth János…”….aki mondja”…szól a mondás.
    Amúgy, ha már önként erre a döntésre jutott, tartsa is be.
    Nem érint rosszul ha “sikerülne” ezt betartania. Ne csak ígérgessen mint a balliberális oldal.

  14. Jobban szerint:

    Ejnye, ejnye, bejnye, mindig az a fránya személyeskedés…más mondanivalója nincs?

  15. Horváth János szerint:

    Személyeskedés? Nem, ténymegállapítás.

  16. Jobban szerint:

    Személyeskedés…hiába, ennyire telik….érveléshez érvek kellenének…

  17. Horváth János szerint:

    Nem veszed észre, hogy pontosan a saját gondolataidat, érveidet hiányolom?

  18. keménylegény szerint:

    https://24.hu/belfold/2019/04/09/elso-fokon-pert-nyert-a-szeviepezes-miatt-botka-laszlo/

    Így járt egy bizonyítékok nélkül vádaskodó ember.

    A SZEVIÉP-et vádat itt a csepel.infón is kibüfögte már magából néhány kinevezett “értelmiségi”.

  19. Nagyapó szerint:

    keménylegény! Nem kell fenekét földhöz vernie örömében az elsőfokú ítélet után. A SZEVIÉP-ről sorra jelennek meg korrumpálási ügyletek (L. Újhelyi).
    Szorul a hurok!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. keménylegény szerint:

    https://24.hu/belfold/2019/04/10/szabo-balint-szeged-hazkutatas/

    Nagyapónak igaza volt, szorul a hurok.
    Aki másnak vermet ás, …..

Itt lehet hozzászólni !