Megújulnak a csepeli iskolák

csepel.hu

Ahogy előző számunkban már beszámoltunk róla, elkezdődött a csepeli iskolák bejárása és felmérése. A Csepeli Gyermeksziget Program keretében – az összes óvoda és bölcsőde kertfelújítása után – 2020-tól az iskolák épületének rendbetételét, az udvaros megszépítését kezdi el az önkormányzat. Borbély Lénárd polgármester munkatársaival már járt a Szárcsa, az Eötvös, a Mátyás, az Arany János és a Kölcsey általános iskolákban.

Eötvös iskola: milyen fejlesztések lesznek?

Az Eötvös József Általános Iskola az elsők között volt az állapotfelmérésben.

A munkálatokról kérdezve Hajduk Katalin intézményvezető lapunknak elmondta, a többi iskolához képest kedvezőbb helyzetben vannak, mivel az elmúlt 15 évben több fontos felújításon is átesett az épület. Például kicserélték a nyílászárókat, az elektromos hálózatot, a világítótesteket, a mosdók fele megújult, ugyanakkor sor került a kazánok cseréjére is. A tankerület és az önkormányzat mellett a szülők és a kollégák rengeteget segítettek abban, hogy a korszerűsítések megvalósuljanak, az épület állagát megőrizzék. Az Eötvös a második legnagyobb gyereklétszámú iskola a kerületben, 1941-ben adták át, 1978-ban bővítették. Az utolsó felújítás tavaly nyáron zajlott le, mivel nem volt minden szinten fiúvécé, így ezek kialakítása elsődleges fontosságú volt – hangsúlyozta az intézményvezető. Ugyanakkor a 2020-tól induló fejlesztések között említette a korszerű kertrendezést, locsolórendszer kiépítését, de az udvar térkövezését, a nagy udvar balesetveszélyes aljzatának felújítását is fontosnak tartja. Ahogy fogalmaz, időszerűvé vált a sportudvar modernizálása, szeretnének új edzőgépeket, játékokat felszereltetni. Az intézmény falain belül pedig kiemelt feladat a teljes körű mosdófelújítás, a közösségi terek, a szaktantermek, a tornaterem, az öltözők, az osztálytermek, a tanárik, a szertárak korszerűsítése, bútorcseréje. Bár az osztálytermekben működik a tankerület bútorcsereprogramja, a tanárikban azonban megújításra szorulnak a régi bútorok. Az intézmény korszerűsítésén túl az iskolának van még egy megvalósításra váró terve. Az egykori orvosi rendelő, mely az önkormányzat jóvoltából táncterem és tornaszoba lett, egy gondnoki lakással is rendelkezik. Ezt a helyiséget életvitel-teremmé alakítanák, kiscsoportos foglakozások színtere lenne – emelte ki Hajduk Katalin. Majd hozzátette: az önkormányzat elkötelezett a program mellett, jelentős összeget fordít az iskolák fejlesztésére, felújítására. Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy ilyen átfogó módon rendezzék az iskolák helyzetét.

PE

csepel.hu

 

10 hozzászólás “Megújulnak a csepeli iskolák” bejegyzésre

  1. Strici3 szerint:

    A fenti foto nagyon durva.
    Mintha ertene hozza….
    De ha kitanulja a szakmat polgarmestersege utan elmehet milliardosnak

  2. Nagyapó szerint:

    Teljesen felesleges az iskolát felújítani! Be kell zárni, megvárni míg kellően lerohad, azután eladni lakóparknak!
    Igaz eetásak?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Strici3 szerint:

    Munkasor eetars!
    A JO ALLAPOTU iskolat kell lebontani (Borbely Lenard).
    Sokatszorra rugott ongolt oreg.

  4. Nagyapó szerint:

    Strici3! Gy.k., hogy az óvodások is megértsék! A jó állapotú iskolát bezárták, eladták, állapota leromlott, le kell bontani. Majdnem erre a sorsra jutott a Szt. István 170 alatti iskola is.
    Megjegyzem a cikkben sehol nem szerepel a “A JO ALLAPOTU iskolat kell lebontani” idézet. Lehet, hogy ez is egy szoci kamu hír (fake news)?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Strici3 szerint:

    Megjegyzes helyett olvassa a fonokei nyilatkozatait.
    Es megtalalja.
    Nem jo allapotu bezarva tonkremenve eladva.
    Borbely Lenard hozza tette:
    Sajnalatos hogy az alig 40 eves jo allapotu Gorgey iskolat le kell bontani.
    Lassssan olvasssssa hogy megertse…..

  6. Nagyapó szerint:

    Strici3! Az alábbiakra gondolt? “Hosszas huzavona után végre rákerült a pecsét a tulajdonjogi lapra, így újra az önkormányzat lett a tulajdonosa a csepeli Görgey Artúr iskola épületének. A kerület vezetése, Borbély Lénárd polgármester javaslatára, a helyiek véleményét kikérve, közösségi tervezés alapján szeretné a terület sorsát rendezni. Ha a csepeli szocialistákon múlik, lakópark lett volna a helyén.

    Bizonyára sokan emlékeznek Csepelen a hajdan szebb időket is megélt iskolára. Az intézmény az országban elsőként vette fel Görgey Artúr nevét, sokan szerették az iskolát, hajdani diákok, tanáraik és a környékbeliek is jó szívvel emlékeznek vissza rá. Aztán a szocialista városvezetés bezáratta a Görgeyt, mondván: egyre kevesebb az iskolás, nem éri meg fenntartani. A terv az volt, hogy eladják az épületet egy magáncégnek, hogy lakópark épüljön a helyén. Nem volt egyszerű kivitelezni, mert zöldterületről volt szó, a rendelkezések szerint pedig Budapesten sehol nem lehet lakóparkot tervezni zöldövezeti helyre. Megoldották volna ezt is – megígérték a befektetőknek –, ám a gazdasági világválság elsöpörte céget. Az épület állaga közben egyre csak romlott. Az udvarokat belepte a gaz és a parlagfű, termeiben, folyosóin hajléktalanok tanyáztak. 2010-től az új, fideszes városvezetés próbálta visszaszerezni az ingatlant. Egyszer hajszál híján sikerült. Egy ingatlanforgalmazó cég azonban alig néhány millió forinttal többet ígért a nem nyilvános liciten. Szociális célú hasznosítási javaslattal keresték meg az önkormányzatot, vagyis minden jel arra mutatott, hogy akár hajléktalanszálló is lehetett volna az épületből. Az önkormányzat azonban nem értett egyet semmilyen lakófunkcióval, így a szociális hasznosítási móddal sem. A csepeli városvezetés most az ott élő lakosokat bevonva, közösségi tervezés keretében kívánja rendezni a terület sorsát. Információink szerint első körben a veszélyes épületegyüttest bontják el, majd megtisztítják a területet. A munkálatok 2019 elején indulnak.” (csepel.hu/hireink/kozelet/item/11885-ujra-a-csepelieke-a-gorgey-iskola-epulete)

    Fentiek alapján: Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Strici3 szerint:

    Nem erre gondoltam.
    Marcius 27.-ei cikk az amk atadasarol.
    Figyelmesen lassan olvassa.

  8. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Március 27., Felújított udvarok, ….. bejegyzés, 2. bekezdés, 8.sor.

  9. kerdes szerint:

    Bontják az iskolát. Király.
    Nyugtassanak meg, hogy a bontás előtt ellenőrizték, hogy nincsenek azbeszt csövek, szigetelések az épületben. Vagy ha vannak, azokat nem ott zúzzák össze, hanem megfelelő módon szállítják el és nem kerülhet a levegőbe azbeszt. (ha a környező házakból indulok ki, akkor a eternit csövek lehetnek benne.)

  10. Dagobert bácsi szerint:

    A Szent István út 170-es iskolát nem adták el, az valami pénzt hozott volna Csepelnek! Ellenben a csepeliek pénzéből felújították, majd átadták az Ökumenikus Szeretetszolgálatnak! Hogy használatra-e vagy örökbe, azt nem tudom, majd Ábel Attila megírja! A III/III-as ügynök elnök úr, köszöni jól van! Az illető Filozófus fedőnévvel tevékenykedett, feladata az evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése volt.

Itt lehet hozzászólni !