Kevesebb politikus lesz Csepelen ősztől

Index, Csepel.info

A hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás és becsületsértés miatt elítélt, MSZP-s Takács Krisztián (balra) szelfizik Bangóné Borbély Ildikóval (jobbra), míg a háttérben Horváth Gyula, a szövetséges DK csepeli elnöke beszédet mond néhány szimpatizánsnak

Pár nappal ezelőtt hisztérikus sajtótájékoztatót tartott Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP Kabán élő politikusa remegő hangon közölte, hogy kevesebb politikus lesz Csepelen a bejelentett lakosságszám csökkenése miatt, és ez szerintük választási csalás.

Az ellenzéki Index nagy erővel csapott a lehetőségre, hogy páros lábbal szálljon bele a kormánypártba. Ám hamar rájöttek, hogy csak a szokásos MSZP-s átveréssel van dolguk – amin úgy tűnik most berágtak. Bangóné ugyanis teljesen más adatokat használt fel és másról is beszélt a sajtótájékoztatón, mint ami a valóság. A szocialisták azért kerülhettek nehéz helyzetbe, mert hónapok óta tárgyaltak a többi ellenzéki párttal az önkormányzati választásokhoz kapcsolódó pozíció-osztozásról, amit most az elejétől újra kell kezdeniük, méghozzá kevesebb kiosztható pozícióval. Az alábbiakban Fábián Tamás és az Index cikkét idézzük.

Csökken a népesség, nem kell annyi önkormányzati képviselő

Nem Csepel az egyetlen hely az országban, ahol 2014-hez képest annyival csökkent a lakosság létszáma, hogy amiatt a 2019-es önkormányzati választások után kevesebben lesznek majd a képviselő-testületben, mint jelenleg. 

Az erzsébetvárosi ügyekkel foglalkozó Hetedhétker blog hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Helyi Választási Iroda február 1-i határozata szerint 2019. január 1-én 49666 fő lakott a kerületben, míg 2014-ben 53288 fő laktak hivatalosan Erzsébetvárosban. Öt év alatt 3622 fővel csökkent a kerület bejelentett lakosainak a száma.

A népesség csökkenésének politikai jelentősége, hogy míg 2014-ben 12 képviselő jutott be egyéni választókörzetből, és 5 kompenzációs listáról, addig 2019-ben a választási iroda határozata szerint már csak 10 egyéni és 4 kompenzációs hely lesz. Ezzel együtt módosulni fognak az egyéni választókörzetek határai is, erről a jegyzőnek március 31-ig kell döntenie.

Takács Mónika, az MSZP Szigethalmon élő csepeli polgármester-jelöltje Szenteczky Jánossal, a párt rágalmazás miatt elítélt csepeli frakcióvezetőjével: nehéz helyzetbe kerültek, újra kell kezdeni az osztozkodást

2014-hez képest Győrben is eggyel kevesebb képviselői mandátumot lehet majd megszerezni idén ősszel. A Helyi Választási Iroda adatai szerint 2019. január 1-én 123562 fő lakott hivatalosan a megyeszékhelyen, emiatt a jelenlegi 23 helyett 22 helyért indulhatnak majd a képviselők.

A csepeli lakosságcsökkenés miatt ott ősztől három képviselővel jut be kevesebb az önkormányzatba, mint öt évvel ezelőtt. A helyzet azonban nem egészen az, mint amit tegnapi sajtótájékoztatóján – amelyről mi is beszámoltunk – Bangóné Borbély Ildikó felvázolt. A szocialista politikus azt mondta, hogy míg 2018 januárban a KSH adatai szerint 76 182 fő lakott a kerületben, addig 2019 januárban a csepeli választási iroda már csak 72 759 főt talált. Vagyis szerinte egy év alatt eltűnt közel 3500 választó.

A Helyi Választási Iroda ugyanis sem most, sem 2014-ben nem a KSH adataiból dolgozott, hanem az önkormányzatok adatbázisából, hiszen utóbbiak tartják nyilván, kik rendelkeznek bejelentett lakcímmel az adott településen. (Ezzel szemben a KSH azokat veszi számba, akik ténylegesen az adott helyen laknak, nem számít, hogy van-e lakcímkártyájuk-e vagy sem.)

A 2014-es csepeli választási iroda adatai alapján 75053 fő lakott a kerületben, míg 2019 január 1-én 72759 ember rendelkezett lakcímkártyával. Vagyis Csepelen öt év alatt 2294 fővel csökkent a bejelentett lakosok száma, nem pedig egy év alatt 3423-mal, ahogy azt Bangóné állította.

A lakosság számának csökkenése ettől még valószínűleg nemcsak az említett településeken érinti az önkormányzati választásokon megszerezhető mandátumok számát, és az is igaz, hogy ahol kevesebb egyéni körzet lesz, ott a jegyzőnek módosítania kell a választókerületek határait. Hogy kiderüljön, hány ilyen településről van szó, Bangóné írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, és közérdekű adatkérést is benyújtott a Nemzeti Választási Irodához.

Forrás: Index

 

9 hozzászólás “Kevesebb politikus lesz Csepelen ősztől” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Ennél sokkal lényegesebb, Orbán 190:3 arányban felfüggesztette saját magát!

  2. Horváth János szerint:

    Ebben biztos voltam, de ez azt is jelenti, hogy eddig is elhallgattatok minden, a Fidesz
    számára kellemetlen ügyet. Ugyan ez történik a Csepeli Hírmondóban is. Magyarul, megveze-
    titek a választókat.

  3. Qqriq szerint:

    Te meg az offolást függeszthetnéd már fel, Dagobert.

    Kérdéses, hogy az okmányiroda lakcímbejelentéssel kapcsolatos eljárási gyakorlata mennyiben járult hozzá a lakosságszám csökkenéséhez:
    – szállásadói engedély nélkül nem engednek bejelentkezni bérelt ingatlanba (ami mellesleg olyan állapotot szül, hogy okirathamisítás tényállása is felmerülhet),
    – valamennyi tulajdonos (haszonélvező) nyilatkozatát kérik a bejelentéshez, nem elegendő csak az egyiké,
    – csak helyrajzi számmal rendelkező külterületi, zártkerti ingatlanra nem engednek bejelentkezni.

  4. Horváth János szerint:

    Na akkor már csak azt áruljátok el, hogy a KSH honnan szedi az adatait!

  5. Nagyapó szerint:

    “Az utolsó pillanatban változtatták meg a néppárti képviselők, hogy miről szavazzanak tegnap. Ugyanis a többórás ülés közben a német néppártiak megtudták, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknél ott a már aláírt kilépő nyilatkozat. Az egyik pont, hogy miről szavazzanak, vállalhatatlan volt a Fidesz számára. Ezt végül teljesen átírták a néppárti képviselők. Ez a pont egyébként a második pont volt, ezt írták át: ugyanis elfogadta végül a Néppárt a Fidesz javaslatát, hogy a Fidesz felfüggeszti a saját részvételét a Néppártban, nem pedig a Néppárt függeszti fel a Fideszt.”
    Nem mindegy, hogy fal mellett sírni, vagy sír mellett falni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. lutria szerint:

    “A főpolgármester szerint a sajtó akkor szolgálja közönségét, ha objektív, ellenőrzött híreket közvetít, hangja kiegyensúlyozott, tárgyilagos és nem elfogult.”

    Akkor mi ez itt a Bangóné és a többi nem fideszes cinkelése?

  7. PU szerint:

    @Horváth János – Qqriq!

    HVG 2019. 03. 21. 12:18
    /20190321_Fogyatkozo_csepeliek_Bangone_kicsit_elszamolta_magat
    ÁTLÁTSZÓ 2019. 03. 21.
    /arnyekra-vetodott-az-mszp-csepelen/

    “KSH és az NVI más forrásból és más módszertan szerint számol. Ha valakinek lakóhelye és csepeli tartózkodási helye is van, a KSH a tartózkodási helyén számítja be, az NVI pedig a lakóhelyén.”
    “Bangóné almát hasonlított össze körtével.”

  8. Horváth János szerint:

    Nagyapó! Manfred Weber nem igazán ezt nyilatkozta, márpedig ő eléggé autentikus.

  9. Horváth János szerint:

    PU! A cikk utolsó előtti bekezdése csak az idő intervallumot kifogásolja, a tényeket nem.

Itt lehet hozzászólni !