Új facsemetékre cserélik az idős nyárfákat

csepel.hu

Idén tavasszal folytatódik a kerületben az elöregedett nyárfák cseréje. A Fővárosi Közgyűlés 2017 augusztusában – 19 igen, 2 tartózkodás mellett – döntött arról, hogy a felügyelete alatt álló közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai vattázó nyárfát.

Tokody Marcell jobbikos politikus előterjesztésében arra hivatkozott, hogy évtizedekkel ezelőtt gyors növekedésük miatt rengeteg kanadai nyárfát telepítettek a városban, melyek manapság sok bosszúságot okoznak.

 

A sűrűn szálló nyárfavatta irritálja a nyálkahártyát, a szembe kerülhet, könnyű belélegezni, a talajon összegyűlve pedig erősen gyúlékony. A kivágott kanadai nyárfák helyére – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – új fákat telepítenek. A kezdeményezéshez 2017 szeptemberében Csepel is csatlakozott, a javaslatot a Jobbik és az MSZP minden képviselője támogatta, a Fidesz-KDNP-ből is csak egy képviselő tartózkodott. A csepeli fasorokban és parkokban található nyárfák jelentős részét közel egy időben ültették, így ezek cseréje a természetes öregedés miatt manapság vált időszerűvé. A nyárfa puhafának számít, gyorsan nő, de gyorsan is öregszik, így ágai könnyen letörnek, a törzse elkorhadhat, balesetveszélyessé válhat. Tavasszal induló virágzása pedig rengeteg panaszt okoz – tájékoztatta lapunkat a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.

A tavaly megkezdett munkálatok idén folytatódnak, eddig összesen 39 öreg fát távolítottak el. A kivágott nyárfák környezetében az őszi és tavaszi faültetések alkalmával 700 db új facsemetét telepítettek, ahol szükséges volt, a talajt is kicserélték. A városi körülményeket figyelembe véve jellemzően szil-, hárs-, kőris-, gömbakác-, gömbkőris-, gömbhárs-, galagonya-, díszalma- és díszkörtefákat telepítenek. A kivágott fákat pedig a megszokott módon tüzelőként osztják szét a rászorulók között. A 2018 őszi és a 2019 tavaszi időszakban többek közt a Katona József, az Árpád, a Damjanich utcában, a Hollandi úton és a Kis-Duna- partján ültetnek fasorokat, emellett több utcában az üres fahelyeket is pótolják. Március végéig pedig a Lámpás és az Erdősor utcai fásítási munkálatokat is elvégzik.

PE

 

csepel.hu

5 hozzászólás “Új facsemetékre cserélik az idős nyárfákat” bejegyzésre

  1. Tóth Ervin szerint:

    A Vermes Miklós iskolában is van ilyen fa. Tavasszal az egész környék úgy néz ki, mint ha havazna. Ezeket nem lehetne lecserélni?

  2. telepi szerint:

    Sok fát kérünk ültetni egy nagy nyárfa helyett

  3. lutria szerint:

    Egy frissen kivágott fából milyen fűtőértékű tűzifa lesz?

  4. Nagyapó szerint:

    A kivágott nyárfák helyére ültetett csemetékből ~30 év múlva lesz szép nagy fa. Igaz, legfeljebb termésük a repítőkészülékes lependék fog gondot okozni, na meg ősszel a sok ronda száraz falevél! De hát az sokkal “kellemesebb”, mint a “vatta”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Qqriq szerint:

    1,9 kWh/kg = 6,8 MJ/kg fűtőérték 50% nedvességtartalom mellett

Itt lehet hozzászólni !