Középpontban a parasport a Szivárvány tagóvodában

csepel.hu

A magyar parasport napja alkalmából öt csepeli tagóvoda vett részt a Szivárvány tagóvoda „Mozdulj” mozgásműhelyének programján február 22-én. Az eseményen a házigazdák mellett a Napsugár, Hétszínvirág, Kerek Világ és a Fenyves tagóvodák növendékei kapcsolódtak be a közös foglalkozásokba. A vendégeket Koska Attiláné, a Szivárvány tagóvoda vezetője köszöntötte azzal, hogy az óvodában az a céljuk: a gyerekekkel elfogadtassák a másságot. Megjelent Morovik Attila alpolgármester, Metz Tímea, az önkormányzat ágazatvezetője és Sas Sándor paralimpikon.

A foglalkozáson az óvónők arról beszélgettek a gyerekekkel, hogy milyen a fogyatékossággal élő sportolók élete és hányféle fogyatékossági típus létezik. Vannak látás-, hallás- és mozgássérültek. Játékos feladatokon keresztül a gyerekek megtapasztalhatták, milyen érzés kerekesszékkel közlekedni, „vakon” (bekötött szemmel) labdázni, sétálni és futni.

Gajdos Viktória óvónő foglalkozásán például zsámolyokat kellett megtalálni bekötött szemmel, majd gördeszkán ülve és gurulva labdáztak úgy, hogy a gyerekek lábai nem érhettek a földre. Megtanították őket arra is, hogy a látók hogyan segíthetik a nem látókat. A Szivárvány Tagóvoda a „Mozdulj” mozgásműhely mellett foglalkozásokat szervezett a gyermekeknek a vizuális műhely, énekes műhely és mese műhely keretei között.

Sas Sándor ajándékokkal kedveskedett a gyerekeknek, majd arról beszélt, hogyan lett mozgássérült, majd később nemzetközi hírű parasportoló. Kilenc hónapos korában egy orvosi műhiba miatt kényszerült arra, hogy járógéppel közlekedjen. Tizenhárom éves korában került kerekesszékbe, de közben sportolt, focizott.

Sas Sándor érdeklődésünkre elmondta, hogy február közepén Dubaiba utazott a parasportolók világkupa döntőjére, de nem tudott versenyezni, mert megsérült. Erőemelőként minden nap edz, készül a márciusban tartandó magyar bajnokságra. Májusban Egerben rendezik meg a világkupát, júliusban pedig Kazahsztánban a világbajnokságot. Fekvenyomásban ő tartja a magyar rekordot 220 kilogrammal. Kilencéves fia, Dániel szintén sokat mozog, de még nem döntötte el, melyik sportágat választja.

Az Országgyűlés a 2017. december 12-i ülésén szavazta meg a kezdeményezést, hogy hivatalosan is országos napja legyen a magyar parasportnak. Ezt minden évben február 22-én ünneplik. A dátum választása jelképes, mert 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja a Mozgásjavító Intézmény falai között. Az első, intézményesített sportszervezetet olyan legendák alakították meg, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka és Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte. A klub a név választásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelgett, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Cs. A

 

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !