Százmilliók láthatták a magyar szobrászművész alkotását, a Csepelen készült sólyomszobrot

csepel.hu

Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezték az egyik legfontosabb sporteseményt az Egyesült Államokban. A Super Bowl döntőjének idén Atlanta volt a házigazdája, ahol az egyik legismertebb magyar szobrászművész alkotása található.

Nézők százmilliói láthatták élőben Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotását, az acélból készült sólyomszobrot, amely az Atlanta Falcons amerikaifutball csapat stadionja előtt áll  – számolt be a Mandiner.

A szobor már csak azért is különleges, mert a Csepel Művek területén készült, ahol Szőke Gábor Miklós műhelye áll. A szobrászművész  portálunknak korábban elmondta, négy évvel ezelőtt esett a választásuk a gyár egyik csarnokára. A műhelyt folyamatosan alakították, fejlesztették a mostani formájára. Mint mondta, megszerették Csepelt, látják a fejlődést a környezetükben. (A műhelyről tavaly októberben részletes cikket közöltünk. Akkor egy művészeti fesztivál keretében Borbély Lénárd polgármester egy Csepel zászlót adományozott a Szőke Gábor Miklósnak és a stúdió munkatársainak.)

Az atlantai acélszoborról annyit kell tudni, hogy tizenkét és fél méter magas, húszméteres szárnyfesztávolságú, harminchat és fél tonnás, amelyet ezer apró darabból állított össze. Ez egyben a világ legnagyobb szabadon álló madár ábrázolása. A magyar művész korábban a Fradi-sas elkészítésével vált híressé, amely már a város meghatározó része lett.

Az Atlanta Falcons tulajdonosai a helyszínen tanulmányozták a szobrot és ezután döntöttek, hogy a magyar szobrászt kérik el az atlantai sólyom elkészítéséhez, mivel a focicsapat neve sólymot jelent magyarul.

A szobor a művész csepeli stúdiójában, innen szállították 1,5 hónapon keresztül szárazföldön és vízen Atlantába, ahol magyar szakemberekből álló alvállalkozóival közel féléven keresztül dolgozott a szobor installálásán.

 

mandiner.hu / hirado.hu

2 hozzászólás “Százmilliók láthatták a magyar szobrászművész alkotását, a Csepelen készült sólyomszobrot” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Miközben Soros minden pénzt, időt, energiát beleöl abba, hogy lejárassa hazánkat, jó látni, hogy vannak olyan honfitársaink, nemzettársaink, akik ezt valamelyest ellensúlyozni képesek tehetségük és szorgalmuk révén az egész emberiség javát szolgáló maradandó értéket alkotva.

  2. Johnny szerint:

    Qqriq!
    Nyilván, ennek örülni lehet, teszem én is.
    Azonban nem hazaszeretetből és lojalításból készült a szobor, gondolom, hogy a tulajdonos Mercedes Benz búsásan kifizette és az ő ötlete volt. 😉

Itt lehet hozzászólni !