Brenner János élete a Sekrestye Színpad előadásában

csepel.hu

Nagy sikerrel játszották a Sekrestye Színpad amatőr színjátszói Boldog Brenner János életéről szóló zenés előadásukat a Királyerdei Művelődési Házban január 19-én. Minden korosztálynak szólt az Át tudnám ölelni a világot! című darab, amely Iváncsits Tamás eredeti zenés drámájának (A jó pásztor – In memoriam Brenner János) felhasználásával készült. Az érdeklődőket Borbély Lénárd polgármester, Kertész Péter plébános és Szabó Ferenc jezsuita szerzetes köszöntötték. Az előadáson részt vett még Morovik Attila alpolgármester és Czibulyáné Szonday Szilvia önkormányzati képviselő. 

A polgármester köszöntésében örömét fejezte ki arról, hogy a ciszterci szerzetes életútjával megismerkedhetnek a csepeliek is. „Mi magyarok büszkék lehetünk rá, hogy Brenner János neve, hite elmélyülhet a kerület életében. Önkormányzatunk úgy döntött, hogy róla közterületet nevez el. A Gróf Széchenyi István Általános Iskola és a Spar üzlet közötti tér ezentúl Brenner János nevét viseli. A hamarosan elkezdődő felújítást részben a Fővárosi Önkormányzat támogatásából és a csepeli önkormányzat saját forrásából finanszírozza” – tette hozzá.  A másfél órás színdarab a tavaly boldoggá avatott János atya életét mutatta be az újmiséjétől a haláláig, zenés és prózai jelenetekkel. A vértanúságot csak dalban mondták el a szereplők, köztük gyermekek is színpadra léptek. A társulatot Sztancsikné Losonczi Tímea vezeti, a zenés előadást is ő alkalmazta színpadra.  Brenner János ciszterci szerzetes és káplán az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés áldozata, akit a kommunisták öltek meg. 1931-ben Szombathelyen született, vallásos családban nevelkedett, mindkét testvéréhez hasonlóan a papi hivatást választotta. 1955-ben szentelték fel, majd püspöke Rábakethelyre küldte káplánnak. Buzgó lelkipásztori munkáját az egyházüldöző hatalom szimpatizánsai nem nézték jó szemmel, brutális kegyetlenséggel 1957-ben meggyilkolták. Vértanúhaláláról hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni.  Szülőhelyén iskolát neveztek el róla, az elmúlt év decemberében pedig Budapesten, a Szentimrevárosban emeltek szobrot tiszteletére.

csepel.hu

A.Zs.

19 hozzászólás “Brenner János élete a Sekrestye Színpad előadásában” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Biszku adott utasítást a gyilkosságra!

  2. Józan szerint:

    Te voltál a futár?

  3. Qqriq szerint:

    Nem egyedi eset volt, politikai okból elkövetett gyilkosság, tipikus ÁVO-s módszer. Egy diktatúrában semmi sem történhet a hatalom gyakorlóinak legalább a jóváhagyása nélkül. Kádárnak a hatalma megszilárdításához volt szüksége Biszkura, aki vállalta a piszkos munkát és fellépett mindenféle reakcióval szemben, ez a gyakorlatban általános terrort, megfélemlítést jelentett. Történészek véleménye szerint közvetlenül irányíthatta a forradalom utáni megtorlást. A feljegyzések alapján elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy „sok az enyhe ítélet, s viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma”.

  4. Józan szerint:

    Ez csak akkor bizonyíték, ha valóban te vitted a parancsot! 😛

  5. Qqriq szerint:

    Erre mondják, hogy a közvetett bizonyítékok zárt logikai láncot alkotnak.

  6. Nagyapó szerint:

    “Józan úrnak bajok vannak a fejével. Petét rakott bele a politika, ami felemésztette a szürkeállományát.(Tonyka)”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Qqriq szerint:

    “Hogy az állambiztonság által megszervezett gyilkosság történt, abból maguk a hatóságok sem csináltak olykor titkot. Papok vallatásakor gyakran hangzott el a fenyegető mondat: „Te is úgy akarsz járni, mint Brenner János?” Brenner atya mellett tudunk más papi áldozatokról. Tisztázatlan körülmények között ölték még 1957. február 28-án Grősz József kalocsai érsek korábbi gyóntatóját, Kenyeres Lajost, 1957. december 7-én az ösküi káplánt, Szekuli Pált, 1959-ben Lengyel László tiszakerecsenyi református lelkészt. 1957. december 31-én végezték ki Gulyás Lajost, az Ausztriához közeli Levél református lelkészét. Többször előfordult az is, hogy a forradalom után papokat veréssel egybekötött kihallgatásra idéztek be a rendőrségre.”
    https://mno.hu/hetvegimagazin/uzentek-is-brenner-janos-megolesevel-a-kommunista-allam-ismet-barmit-megtehet-2433944

  8. Józan szerint:

    Mennyivel hitelesebb lenne a csepeli városvezetés egyházpolitikája és a Fidesz-KDNP keresztény beállítottsága, ha LEGALÁBB EGYSZER MEGJELENNÉNEK A KERESZTÉNY EGYHÁZAK EGYETEMES/ÖKOMENIKUS IMAHETÉN!

  9. Qqriq szerint:

    Józan, tudod az egyházpolitika állami és kormányzati szintű politikát jelent. Jó hogy nem a társasház intézőbizottságát bírálod az egyházpolitikája miatt. Az egyházak elégedettek a jelenlegi kormány egyházpolitikájával, ami a legjobb bizonyítéka a hitelességének.

  10. Józan szerint:

    Én arról beszélek, amikor valamely városvezető, például Borbély megjelenik egy egyházi eseményen ha valamit át kell adni! Talán a most zajló egyetemes/ökomenikus imahéten is megjelenhetne, ha keresztény egyáltalán! Borbélyt és Némethet a Luther-kép átadásakor láttam a református templomban, a reformáció 500-dik évfordulójára meg Ábelt küldte! Katolikus templomban még egyiküket sem láttam, csak Nagyapót néhány vasárnapon! Pedig ugye Németh gyermekkorában ministrált!

  11. Qqriq szerint:

    Ezzel szemben Tóthék a Munkásőrségről neveztek el sunyi módon utcát. Nem tudták megtagadni legbensőbb énjüket, KOMMUNISTA mivoltukat.
    “A legfontosabb, hogy a Munkásőrséget át tudjuk menteni, egy új, baloldali felállású vezetés legitim szervezeteként a baloldali erők segítésére és támogatására.” (Borbély Sándor, a Munkásőrség utolsó országos parancsnoka, 1989. október)

  12. Jobban szerint:

    Józan: ökumenikus, nem ökomenikus. OK?

  13. Nagyapó szerint:

    A Kádár alatt szocializálódottaknak ismeretlen kifejezés az ökumené (a keresztények egységtörekvése), sokkal egyszerűbb az ökológia (környezettan), de leginkább az internacionalizmus!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Jobban szerint:

    Valóban.

  15. Józan szerint:

    Nagyapó, téged sem láttalak katolikus létedre soha az egyetemes imahéten egyetlen alkalommal sem! Legalább Pintérné néha megjelent, az utóbbi időkben ő sem! Ma pedig Gyuri atya, Németh Szilárd jó barátja tartotta a beszédet! Dehát a Fidesz-KDNP-ben csak díszkeresztények vannak, erre utal a LIDL-kereszt állítás is! Hívő ember csak Isten dicsőségére állít keresztet, nem bosszúból! Különben meg nekem megfelel az egyetemes imahét megnevezés is, nem vagyok 2006-ban Balog Zoltán által megkeresztelt újkeresztyén, hogy tudjam a ökumenikus szó helyesírását!

  16. Jobban szerint:

    “Gyurcsány Ferenc vatikáni látogatása
    A vatikáni vesszőfutás után nem túlzás azt állítani, hogy a magyar szocialisták kiírták magukat a kulturált viselkedésű európai politikusok sorából. A pápai állam ősi falai sok mindent láttak már, de arra aligha akadt példa, hogy egy miniszterelnök feljelentse országa katolikus egyházát. Gyurcsány Ferenc azt a viselkedésbeli minimumot sem tudta teljesíteni, amelynek betartására még a létező szocializmus idején regnáló helytartók is kínosan ügyeltek. Senkit ne tévesszen meg, hogy a Vatikánban feltűnő szelídséggel fogadták Gyurcsány alaptalan vádaskodását. Azt már Szophoklész óta tudjuk, hogy a némaságnak is hatalmas súlya van. ”
    http://www.politicalcapital.hu/konyvtar.php?article_read=1&article_id=1260

    “Gyurcsány Ferenc egyszerűen megfosztaná a szólásszabadságtól a papokat és a lelkészeket, mivel azt ígérte, hogy hatalomra kerülése esetén tilos lesz megszólalniuk közéleti kérdésekben. Az egyházzal kapcsolatos, erősen megkérdőjelezhető megszólalásaival többször is nevetségessé vált bukott miniszterelnök (ő volt az, aki saját bevallása szerint rendszeresen bérmálkozott) azt is ígérte, hogy majd ő megtanítja az egyháziakat arra, mi is a Szentírás.”
    http://www.origo.hu/itthon/20180212-gyurcsany-ferenc-papok-tanitas-szolasszabadsag-tiltas.html

  17. Jobban szerint:

    Józan, a magyar helyesírást nem Balogh Zoltán miatt kell(ene) tudnunk.
    Sikerült már a kákán megtalálni a csomót?
    Az ökumenikus imahéten lehet, hogy példásan jelen volt, de….”Ne ítélj, hogy ne ítéltess!”

  18. Qqriq szerint:

    Kérlek Uram, add, hogy egyszer gyurcsányi is úgy végezze, mint Ceaușescu…ÁMEN!!

  19. Józan szerint:

    Sokak szerint Orbán végzi úgy mint Ceausescu! Kérdés az, hogy ki lesz Elena!

Itt lehet hozzászólni !