Andy Vajnát gyászolja a filmes szakma

MTI, Mandiner, Life.hu

Ilyennek látta Andy Vajnát utolsó napjaiban egy barátja

Schwarzenegger, Stallone és Antonio Banderas mellett magyar filmes kollégái is gyászolják a vasárnap elhunyt Andy Vajnát.

Egyre több részlet derül ki Andy Vajna halálával kapcsolatban is. Most egy barát vallott arról, milyennek látta a producert az utolsó napjaiban.

Hollywood „egy forradalmi erejének, kedves barátjának” nevezte Arnold Schwarzenegger a vasárnap elhunyt Andy Vajnát, akivel az 1991-ben bemutatott Total Recall – Az emlékmás című és a Terminator 3.: A gépek lázadása című filmjében dolgozott együtt.

Vajna „bebizonyította, hogy nincs szükséged nagy stúdiókra, hogy olyan hatalmas filmeket készíts, mint a Terminator 2. – Az emlékmás vagy a Total Recall. Hatalmas szíve volt, és az egyik legnemeslelkűbb pali volt. Hiányozni fog. Gondolataimban a családdal vagyok” – írtaaz amerikai színész Twitter-üzenetében, amelyet a Variety című amerikai filmes honlap idézett.

Antonio Banderas, aki az 1996-ban bemutatott Evita című film forgatásán dolgozott együtt a producerrel. „Isten veled, barátom. Köszönök mindent. Adios amigo mío. Gracias por todo”– írta spanyolul is. Banderas Chet alakította a filmben, amelyet öt kategóriában – köztük Banderast a legjobb színészi alakításért – jelöltek Oscar-díjra. A film egyik producere Andy Vajna volt és a forgatás legnagyobb rész Budapesten zajlott.

Sylvester Stallone, aki a Rambo című filmek főzereplőj volt, Instagramon búcsúzott a néhai producertől. A színész „úttörőnek” nevezte Vajnát. „Akkor hitt az ‘Első vér’ című, első Rambo-filmben, amikor még senki. Összetört a szívem” – fogalmazott a Floridában élő színész.

A magyar filmes szakma is gyászol

Goda Kriszta rendező Andy Vajnára emlékezve úgy fogalmazott, hogy „pár év alatt alapvetően bizonyította azt, hogy a magyar filmeknek a hazai nézettségét fel lehet hozni egy olyan szintre, ami korábban azért nem nagyon fordult elő és olyan nemzetközi díjakat kapott Magyarország a magyar filmek által, ami szintén utoljára 30 éve volt”.

Fenyő Iván színművész az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készült a Szabadság, szerelem című film kapcsán azt mondta a műsorban, hogy az egyik legprofibb magyar produkció volt, amiben valaha dolgozott, Hozzátette: az egész munkát Andyt Vajna profizmusa, maximalizmusa jellemezte. „Nagyon magas volt a mérce, nagyon profi munka volt. Nagyon sok és magas elvárásai voltak (…) és ugyanakkor mégis mint ember nagyon nagyvonalú volt, nagyon jószívű volt, nyitott volt nagyon és mindenkihez volt egy jó szava”– emlékezett vissza az M5 kulturális csatornán Fenyő Iván.

Muhi András producer felidézte, hogy egy producernek nem feltétlenül azt a filmet kell megcsinálnia, ami neki személyesen tetszik, viszont mindent a maga értékein kell tudni kezelni „és azt kell mondjam, hogy így lett az én szememben nagyon nagy producer, hogy azokban a műfajokban is, amik nem a sajátjai voltak, fölismerte, hogy kik az igazi tehetségek és kik azok, akiket támogatni kell és ennek lett az eredménye az Oscar-díj”.

2010 óta 130 nemzetközi díj

Az M5 kulturális csatorna vasárnap esti híradójában elhangzott, hogy a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos 2010 óta látta el pozícióját. Irányítása alatt óriási közönségsikereket és kiemelkedő nemzetközi eredményeket hozott a magyar film. A Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott filmek több mint 130 nemzetközi díjat nyertek el.

„Én sajnos soha nem vagyok elégedett semmivel, tehát úgy gondolom, hogy mindig lehet valamit fejleszteni rajta, de szerintem az utolsó nyolc évben egy hosszú utat jártunk be, egész átszerveztük a filmszakmát és ennek kezdjük látni az eredményeit már” – így beszélt Andy Vajna 2018 áprilisában a magyar film napján az M5 kulturális csatornának adott interjújában.

A híradóban elhangzott, hogy a legnagyobb sikert talán Nemes Jeles László Saul fia című filmje aratta, hiszen a legjobb idegen nyelvű film kategóriában elnyerte az Oscar-díjat, akárcsak a Mindenki című film, mely a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat zsebelhette be, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét pedig Arany Medvével jutalmazták Berlinben. A híradóban felidézték, hogy Andy Vajna nevéhez fűződik minden idők egyik legsikeresebb magyar filmje is, A miniszter félrelép, amely 750 ezres mozis és több milliós televíziós nézettségével minden létező magyar rekordot megdöntött.

Ilyennek látta Andy Vajnát utolsó napjaiban egy barátja

Egyre több részlet derül ki Andy Vajna halálával kapcsolatban. Most egy barát vallott arról, milyennek látta a producert az utolsó napjaiban.

Andy Vajna tragikus hirtelenséggel elhunyt otthonában január 20-án. Mint arról már beszámoltunk, a producer valószínűleg az ágya mellett esett össze éjszakavagy hajnalban, a holttestére ugyanis reggel a szőnyegen fekve talált rá a gondnok.

A lapnak nyilatkozott Hámori Eszter publicista is, aki pénteken találkozott régi barátjával, Andy Vajnával.

Még nem tértem magamhoz. Péntek este voltam fent nála, és jót beszélgettünk. Fáradtnak tűnt, és annak is érezte magát, nem tudta, miért. A frontra fogtuk a dolgot”– mondta, majd hozzátette, Vajna beszélt neki arról, hogy nemrég egyszer rosszul lett, és orvoshoz kellett mennie. „Andy elismerte, hogy egy hirtelen rosszullét után azonnal bement a kórházba, és hogy az orvosok szerint ez volt a szerencséje. Nem mondta, ez mikor volt, de úgy beszélt a dologról, mint amin már túl van. Most is látom magam előtt, ahogy mondja: Kutya bajom, rossz pénz nem vész el.

Forrás: MTI, Mandiner, Life.hu

7 hozzászólás “Andy Vajnát gyászolja a filmes szakma” bejegyzésre

 1. Qqriq szerint:

  Számomra ez a haláleset nagyon hasonlít Welsz Tamás halálának különös körülményeihez. Mindinkább megerősödik bennem az a gyanú, hogy Soros vagy a CIA keze benne lehet a dologban.

 2. Józan szerint:

  Ugyan már! Soros vagy a CIA pénzét kezelte? Qui prodest, tartották a rómaiak! Majd előkerül egy szerződés, hogy kié a valóságban a vagyon! Vagy kiderül hogy pontosan annyi állami hitelt vett fel, mint amennyit a vagyon ér! Kizárt hogy Timike örököljön, esetleg lemondhat az örökségről az állam javára, vagy Orbánéra!

  A Kossuth Rádióban a világ egyik legnagyobb producerének nevezték! Tényleg csinált egy-két jó filmet, például a Rambó. Aztán amikor már senki nem adott neki pénzt, hazajött! Meg ugye kint rettentő pénzbe kerül a gyógyítás, itthon meg ugye “ingyen” van! Itthon megnyiltak a pénzcsapok, meg adómentesen nyithatott kaszinót, nem semmi! Mindezt papírok nélkül, hogy mind ez az övé, ilyen csak a mesében van!

 3. Józan szerint:

  A filmes szakma meg majd kap egy új cézárt, aki a pénzt osztja, lehet hogy éppen Lőrincet, végtére is okosabb mint Zuckenberg!

 4. Betke szerint:

  Józan, ott a pont! 😊

 5. Nagyapó szerint:

  Szabó István filmrendező: Andy Vajna rendbe hozta a szétesett magyar filmgyártást.
  Goda Krisztina hangsúlyozta: Andy Vajna elhozta az aranykort a magyar filmipar számára.
  Koltai Lajos: köszönet jár mindazért, amit a magyar filmért tett Andy Vajna.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 6. Qqriq szerint:

  Vajna úr az ismertségét kihasználva minden igyekezetével hazánk jó hírnevének öregbítésén munkálkodott szerte a világban. Amit Soros próbál lerombolni. Szerintem ez éppen elegendő indíték.

 7. Lennox szerint:

  Jobb lett volna, ha csak a filmes biznisznél marad.

Itt lehet hozzászólni !