Csepel testvérvárosában tüntették ki Németh Szilárdot

csepel.hu

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, Csepel egykori polgármestere 2019. január 17-én a Varsóhoz közeli Wołomin község főtemplomában a boldog Jerzy Popiełuszko országos emlékbizottságától a „Rosszat jóval győzd le” nevet viselő kitüntetést vett át a kommunista titkosszolgálat által meggyilkolt mártírpap emlékének és szellemiségének magyarországi terjesztéséért.

A plakett átadásához kapcsolódó oklevelet az emlékbizottság tagjai közül – többek között – Jarosław  Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke, Mariusz Błaszczak védelmi miniszter, valamint Piotr Duda, a Szolidaritás szakszervezet elnöke írta alá.

Németh Szilárd köszönőbeszéde legelején részvétét fejezte ki Paweł Adamowicz családjának és a lengyeleknek a gdański polgármester tragikus halála okán.

Az államtitkár szavai szerint „Popiełuszko atya a magyarok hőse is, hiszen az ő tragédiája elválaszthatatlanul összefonódik a XX. századi Kelet-Európa, így Magyarország kálváriájával.

Nemcsak szavakkal tette a dolgát, de időt és energiát szánt arra is, hogy felkeresse a letartóztatott személyek családjait, hogy vigasztalja a szenvedőket, segítséget nyújtson a megélhetési gondokkal küszködők számára”.

Ahogy XVI. Benedek pápa fogalmazott „Popiełuszko Krisztus papja és vértanúja, hűséges és fáradhatatlan tanúja volt: legyőzte a rosszat a jóval, egészen vére ontásáig”.

Németh Szilárd kitért arra is, hogy az atya nemcsak életében, hanem halála után is képes volt tömegeket megmozgatni: „2010-ben boldoggá avatási szertartásán közel 150 ezer ember gyűlt össze.

Lengyelország függetlenségének, és újjászületésének frissen ünnepelt 100. évfordulója kapcsán különösen fontos emlékeznünk azokra a hősökre, akik hittek a keresztény értékek, a nemzeti szuverenitás és szabadság eszméjében, és nagyon sokat, – sokszor az elvárhatónál sokkal többet is – adtak annak megóvásáért és megőrzéséért” – zárta beszédét a politikus.

Az eseményen Popiełuszko családja mellett részt vett dr. Kovács Orsolya, Magyarország varsói nagykövete, Roman Kowalski, Lengyelország egykori magyar nagykövete, Mariusz Błaszczak védelmi miniszter kabinetfőnöke, Elżbieta Radwan, Wołomin polgármestere, Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Szabó József attasé, helyi képviselők, lengyel barátok és egy magyar delegáció is.

Németh Szilárd másnap lerótta kegyeletét Popiełuszko varsói sírjánál.

5 hozzászólás “Csepel testvérvárosában tüntették ki Németh Szilárdot” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Ez igen, szívből gratulálok a megérdemelt kitüntetéshez, ezért megérte olyan sokat dolgozni!
    Jerzy Popiełuszko: Csak az képes legyőzni a rosszat, akiben magában is túlárad a jó.

  2. Horváth János szerint:

    Ezért a kitüntetésért szoptak a csepeliek?

  3. Jobban szerint:

    Szívből gratulálunk Németh Szilárd Honvédelmi Minisztérium államtitkár úr kitüntetéséhez!
    Köszönjük kitartó, Csepel és Magyarország javáért tett fáradozását!
    “Azért vagyunk itt, hogy valamivel hozzájáruljunk ehhez a világhoz. Egyébként miért lennénk itt?” Steve Jobs

  4. Józan szerint:

    Igaz hogy katonai érdemrendjei nincsenek, de ha felteszi Csepel testvérvárosainak a kitüntetéseit, úgy néz ki mint Brezsnyev!

  5. Jobban szerint:

    “Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!” Kölcsey Ferenc

Itt lehet hozzászólni !