Januártól biztonságosabb lesz a használt autó vétel

Origo.hu

Soha nem vettek olyan sok új és használt autót Magyarországon, mint az elmúlt években. Ám a használt autóknál mindig ott lebegett a veszély: vajon a kocsi nem lopott-e, valóban balesetmentes, és tényleg annyit futott, mint amennyit a hirdetésben írnak róla? Ezt hamarosan könnyű lesz ellenőrizni.

Január végén indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform: a rendszerben ingyen lekérdezhetőek lesznek az autók adatai, így elkerülhetjük, hogy például lopott autót vegyünk. A Belügyminisztérium egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Így rendszám alapján meg lehet tudni az autó műszaki adatait, például

  • a kilométeróra állását,
  • a jármű baleseti “előéletét”,
  • és elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is.

A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül, viszont a tulajdonos személyes adatai továbbra sem lesznek hozzáférhetőek. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül használhatja. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett rendszert már teszteli a BM.Az ingyenes szolgáltatást várhatóan január végétől használhatják az autósok.

Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1-nek azt mondta, a BM fejlesztésével lehetővé válik, hogy egy-egy autó jövőbeli tulajdonosa pontos és valós adatokat kapjon.Így elkerülheti, hogy manipulált, esetleg körözött járművet vegyen meg. Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a fejlesztés egyaránt szolgálja az autóvásárlók és a kereskedők érdekeit.

Forrás: Origo

 

4 hozzászólás “Januártól biztonságosabb lesz a használt autó vétel” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Egyrészt mi a helyzet a külföldről behozott kocsikkal? A vizsgáztatást, okmányok ügyintézést, mindent megoldanak a kereskedők 2 nap alatt és mindig minden oké. Vajon ezt hogy sikerül?
    Másrészt, ahogy a képen is látszik, már most sem szokás rendszámmal hirdetni az autókat, ezután a kereskedők még jobban takargatni fogják a rendszámtáblát esetleg csereberélni. Az tuti, hogy a fényképes hirdetésekben kitakarják, de arról is gondoskodni fognak, hogy a telepen, első megtekintéskor sem lesz használható a telefonos applikáció. Csak akkor, ha a kereskedő kegyeskedik elárulni a rendszámot, amit ugyebár csak komoly érdeklődő kedvéért hajlandó megtenni.
    Harmadrészt a BM-nek nincs naprakész nyilvántartása, akár egy évvel is le van maradva a biztosítási adatok, így a kárelőzmény tekintetében is. És ez szerintem nem is rendszerhiba, hanem szándékosság, mivel a kereskedők nem akarnak fizetni semmiért sem, ezért felfüggesztik az eladás alatt álló autók kötelező biztosítását, ezzel átmenetileg kivonva a forgalomból a járművet.
    Negyedrészt mi az, hogy biankó adásvételi szerződés? Mert másképp nem igazán hajlandóak a kereskedők autót venni, főleg nem készpénzért. Az üzletkötés úgy zajlik, hogy: itt, ott, amott írd alá, ezt is, azt is, gyorsan-gyorsan, haladjunk, nem érünk rá… Ezt a problémát már nagyon régen orvosolni kellett volna. Ha bármi probléma adódik az autóval a vásárlást követően, a kereskedő felteheti a kezét, hogy neki ehhez nincs köze, miközben a kilométerórát azért “valaki” gondosan visszapörgette a vásárlás előtt. A kilométeróra visszaállítása egyébként bűncselekmény lenne hivatalosan, de túl sok eljárás még nem indult emiatt.
    Összegezve: az autókereskedők egy jól működő bűnszervezetet működtetnek valamint mindent átsző a korrupció, amit nehéz megtörni.

  2. Lovas szerint:

    Ha egy kocsinak nem lesz friss adata, az kevesebbet fog érni. Ennyi.

  3. Johnny szerint:

    A km óra állást honnan fogom megtudni?
    Hagyjuk már…

  4. keménylegény szerint:

    Egy profi kereskedőnek minimum két cége van.
    Semmiesetre sem a hirdetésben megadott cég az eladó.

    Az import autó levizsgáztatásához a kereskedő kötelező biztosítást köt, amit másnap megszüntet.
    A vevő meg a kötelezője megkötésekor döbben rá, hogy a nevére írt jármű esetleg napokon át – biztosítási szempontból – ellátatlan volt. Az is érdekes,hogy szinte minden meg hirdetett import autóhoz van külföldi szervizkönyv és eredeti számla.

    A magántulajdonú autók eladóit sem kell félteni.
    A tulaj az új gépjárművet 60 ezer km-ig számla nélkül szervizelteti.
    Ekkor az órát visszatekeri 15 e km-re, majd ártatlan pofával beviszi a márkaszervizbe, a 15 e km-es szerviz tényét bevezetteti a szervizkönyvbe.
    A rendszer ezt az óraállást továbbítja a központi nyilvántartásba, miközben a járműbe nem ennyi van beletaposva.

Itt lehet hozzászólni !