Interaktív kiállítás nyílt népi mesterségekről a Csepel Galériában

Csepel.hu

A kosárfonás, textilfestés, szövés, bőrművesség és a nemezelés technikáját mutatja be Joóné Marika nyugdíjas óvónő Játékos évek interaktív kiállítása a Csepel Galériában.

December 3-án Pálffy Katalin szobrász köszöntötte az érdeklődőket, a kiállítást dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke nyitotta meg.

Az Erdősor utcai óvodások táncos műsorral kedveskedtek a megjelenteknek, majd a játéktársaság elnöke méltatta Marika munkásságát. „Mind a mai napig aktív óvónői szolgálatot teljesít, tisztelik és nagyra becsülik munkáját, egyéniségét. Életpályája során már fiatal korában különösen élénk volt a kézműves gyermekjátékok terjesztésében” – fogalmazta beszédében Györgyi Erzsébet.

A kiállító olyan családból származik, ahol többféle kézművességet műveltek az elődök. Édesanyja textiliparban dolgozott, édesapja cipészként, nagymamája szövéssel foglalkozott, nagyapja tímár volt. Tőlük megtanulta és továbbvitte a népi mesterségeket, ezt jól tükrözik a kiállított játékok, bábok, használati tárgyak, Róza babák. „Mindegyik technikát megszerettem, de nem tudnék választani közülük, hogy melyiket kedvelem a legjobban. Igyekszem a gyermekek és a szülők érdeklődését, kíváncsiságát fenntartani e szép szakmák iránt. Szenvedélyem lett a hobbim, először agyagbabákat készítettem. Bár gyermekkoromtól kezdve óvónő szerettem volna lenni, egyáltalán nem bántam meg” – mondta el oldalunknak Marika.

A tárgyait otthonában külön témák szerint felcímkézve, dobozokban tárolja. Jelenleg is aktív tagja a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnak, szabadidejében pedig a Bethesda Gyermekkórházban kézművességre tanítja a beteg gyerekeket.

Most gyermek csoportoknak tart majd kézműves foglalkoztatást a csuhé kosárfonás technikájáról, a nemezelésről és a textilfestésről a galériában.

A kiállítás megtekinthető december 3-14. között 8-16 óráig, hétfőtől csütörtökig (278-0711).

AZS

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Interaktív kiállítás nyílt népi mesterségekről a Csepel Galériában” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    “how it’s made?” by hungarian style? 😉
    Discovery Hungary?
    😀

Itt lehet hozzászólni !