Képmentő: a csepeli mentőállomás és kacifántos története

Csepel.info

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A csepeli mentőállomás épülete évtizedekig állt a Táncsics Mihály úton. Sok ezer csepeli és környékbeli beteghez, sürgősségi esethez indultak innen az életmentők. Egy idő után már botrányos körülmények közül.

A rendszerváltás utáni állapotokat jellemzi, hogy az épület egy oktatási intézmény magántulajdonába került. Bár az oktatási intézménynek nyilvánvalóan nem tartozott a feladatai közé az állomás rendben tartása, a fenntartást innentől sem a mentőszolgálat, sem a kerület korabeli vezetése nem érezte magáénak. Az ezredfordulóra ráadásul az állomás már egyáltalán nem felelt meg a modern feltételeknek, helyiségei pedig beáztak, bepenészedtek.

2002-ben, a dübörgő gazdasági fejlődésre és a szociális, egészségügyi rendszerváltásra hivatkozva teljes megújulást hirdetett a fővárosi MSZP-SZDSZ-es vezetés: a csepeli kórház teljes felújítása mellett a mentőállomás rendezése is a választási program része volt. Győzelmük után azonban inkább gyorsan bezárták a csepeliek kórházát. Egyúttal azért megígérték, hogy helikopteres leszállópályával ellátott mentőállomást építenek Csepelnek – azt állítva, hogy ez a legjobb, amit az itt élők kaphatnak. De persze csak akkor, ha megint rájuk szavaznak a választásokon.

2004. októberében a mentősök kétségbeesett levéllel fordultak a csepeli önkormányzat képviselő-testületéhez. Az életmentők elpanaszolták, hogy még az egyetlen működő esetkocsin sincs se lélegeztetőgép, se szívritmus-szabályzó, melyek a csepeli kórházbezárás miatt jelentősen megnövekedett mentési idő miatt létfontosságúak lennének. A meglévő berendezések – EKG, infúziós pumpa, defibrillátor, vákuummatrac stb. – életkora azonos vagy magasabb az esetkocsiénál, a folyamatos használat miatt pedig már alkalmatlanok a betegellátásra. Nincs olyan nap, hogy egy vagy több életmentő eszköz el ne romlana, előfordul, hogy egyetlen sincs működőképes állapotban – figyelmeztetnek akkor a csepeli mentősök.

Kórházbezárás, kétségbeesett segítségkérés ide vagy oda, csak 2008 nyarán adták át a  300 négyzetméteres, négy kocsiállású új épületet a rendelőintézet mellett. Az évekig ígérgetett helikopter-leszállóhely nélkül persze, amit a környékbeli magas házak miatt a magyarázat szerint nem lehetett megcsinálni. A nagy csinnadrattával átadott új mentőállomásba azonban – mint később kiderült – egyáltalán nem építettek légkondicionálást, és még a cirkó-fűtést is 100 négyzetméteresre tervezett rendszer biztosította. Mondanunk sem kell, hogy szintén maradt a régi technika, valamint – kapaszkodjanak meg – a kocsibeállásokat úgy tervezték, hogy a modernebb, nagyobb mentők ne is férjenek be.

2010 után az új csepeli önkormányzati vezetés igyekezett mindenben segíteni a mentősöknek. Új felszerelés, új mentőautó, jobb körülmények, sőt, ma már szolgálati lakások is állnak a rendelkezésükre. A durván alultervezett cirkó fűtés négyszer ment gallyra, végül 2017-ben adta meg végképp magát: akkor egy magánvállalkozó az önkormányzatnál is gyorsabban ajánlott fel egy újat. Így azonban ma már a fűtés is megfelel a feltételeknek.

Az ártó pletyka azonban nagy úr, és az egészségügyi fejlesztések árnyékéban sokan szeretnék rossz színben bemutatni a mentősöket. A napokban épp a Facebookon híresztelték azt, hogy szegény mentősöknek a takaróik is elfogytak, annyira rossz az ellátás. Ez azonban csak egy szokásos Facebook-álhír volt, amit az Országos Mentőszolgálat közleményben cáfolt: “mentőegységeink rendelkeznek takarókkal is, az ellátás, pótlás központilag történik. A mentőellátás folyamatos és zavartalan, a személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.” – írták akkor.

Csepel.info

6 hozzászólás “Képmentő: a csepeli mentőállomás és kacifántos története” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Tudomásom szerint kettő csepeli mentőgépkocsi van, a négy gépkocsi állás is túlméretezett! (8 éve van hatalmon a Fidesz Csepelen, miért nincs 4 mentőgépkocsi Csepelen? Mi akadályozza ebben Németh Szilárdot? Meg abban hogy végrehajtsa az ígéretét a Csepeli Kórház újra nyitásában! A cirkót meg nem is ti cseréltétek ki!

  2. Pilsner Urquell szerint:

    Miért, Dagobert? Nyolc éve hány mentőkocsi volt Csepelen? És miért nem nyittatta ki a Csepeli Kórházat az, aki bezáratta?
    Odaf@sol az asztalomra, aztán fel vagy háborodva, hogy nem nyalom föl készségesen?

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Miért, te írtad a posztot? Aki írta, az kötözködik az előző vezetéssel, hogy nagyobb mentőgépkocsik nem férnek be! Ha már kötözködik, akkor miért nem intézi el, hogy azokkal a nagyobb mentőkkel együtt négy kocsi legyen Csepelen?

    Nem Németh Szilárd ígérte annak idején a kampányában, hogy újra nyitatja a Csepeli Kórházat? Ha már ígérte, akkor a hatalma teljében, Orbán alelnöke, miért nem teljesíti? Aki bezáratta, az nem tudja kinyitatni, mert nincs hatalmon!

  4. Pilsner Urquell szerint:

    Ja, persze, ha visszakapná a hatalmat, biztos kinyittatná. De, jaj, ó, szegényke!…
    Én is megigérem, hogy kinyittatom, csak hoci ide nekem az oroszlánt!

  5. Werthan szerint:

    A fenti hozzászólásokat kéretik a kerület országgyűlési képviselőjének, Szabó Szabolcsnak feltenni!!!

  6. Johnny szerint:

    Miért?
    A Szabi ígérte, hogy megnyittatja a kórházat?
    Amúgy a kisebb Mercik és a Toyota Hiace korszakában tervezett garázsok, akkor megfeleltek, csak most nem. Ennyi.
    A faszt szteppeltek már ezen?
    Vegyetek amcsi, komoly mentőket, az meg sehová nem férne be. 😛

Itt lehet hozzászólni !