Emlékszobát avattak néhai Benkovics Zoltán tűzoltó dandártábornok tiszteletére

Csepel.hu

Az egykori polgári védelmi dandártábornok személyes tárgyai, egyenruhája és kitüntetései méltó helyre – a Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhely volt törzsparancsnoki szobájába kerültek. A kiállítóhely a hidegháború idején, az 1960-as években a mentési feladatok vezetési központjaként épült Csillagtelepen.

Saját áramfejlesztővel, levegőszűrővel, víznyerő berendezéssel, irányítóval, laborral és kiszolgálóhelyiségekkel rendelkezik, amelyek eredeti állapotukban maradtak fenn – ma múzeumként üzemel.

Emlékszobát avattak néhai Benkovics Zoltán tűzoltó dandártábornok tiszteletére, amelynek szimbolikusan a Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhely törzsparancsnoki szobája ad otthont. A tábornok polgári védelmi – katasztrófavédelmi szolgálata alatt bejárt életútjának emlékei mind megtalálhatók a szobában, a díszegyenruhától kezdve a személyes tárgyakon át a kitüntetésekig. Benkovics Zoltán tábornok három évtizedig szolgált a polgári védelem, majd a katasztrófavédelem állományában, így méltóbb helyre aligha kerülhettek volna személyes tárgyai.

Az emlékszoba avatásának megnyitóján beszédet mondott Papp István, a Polgári Védelemért Alapítvány elnöke, aki megköszönte a katasztrófavédelem és az egykori polgári védelmi munkatársak, de mindenekelőtt a család segítségét az emlékszoba kialakításában. Benkovics Zoltán tábornok fia, Bence szintén köszönetet mondott a szoba kialakításában segédkezőknek. Hangsúlyozta – édesapja személyes tárgyai méltó helyre kerültek. Az átadást megtisztelte még a Benkovics család, Ábel Attila, Csepel alpolgármestere, Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató és Tatorján István nyugállományú polgári védelmi ezredes, a Polgári Védelemért Alapítvány elnökségi tagja. A szoba berendezésében közreműködött Babán József, a Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhely gondnoka.

Fotó: Gubis Mariann

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Csepel.hu

3 hozzászólás “Emlékszobát avattak néhai Benkovics Zoltán tűzoltó dandártábornok tiszteletére” bejegyzésre

  1. Strici2 szerint:

    Nem ismertem nem tudtam ki volt O
    Utana olvastam.
    Nem hiszem hogy csepelen lakott de az biztos nem itt tanult es dolgozott.
    Mondhatni semmi koze nem volt a kerulethez.
    A tuzolto muzeumban jobban ertelme lett volna az emlekszobanak.

  2. Lovas szerint:

    Miért, Petőfi itt lakott?

  3. Strici2 szerint:

    Petofi?
    Mindjart utana nezek…

Itt lehet hozzászólni !