Ki tud többet Mátyás királyról?

Csepel.hu

Mátyás király emlékév alkalmából rendeztek vetélkedőt a Dél-pesti Tankerületi Központ tanulóinak november 16-án a Mátyás Király Általános Iskolában. A kedves versenyzőkhöz ellátogatott Borbély Lénárd polgármester, a vetélkedő védnöke és a tankerület képviseletében Tóth Endre intézményvezető-helyettes, aki nagy segítséget nyújtott a program szervezéséhez.

A vetélkedő résztvevőit, a soroksári Grassalkovich, valamint a csepeli Karácsony, Katona, Szárcsa, Széchenyi, Nagy Imre és Vermes általános iskolák csapatait és felkészítő tanárait Juhász Katalin intézményvezető köszöntötte.

Mátyás király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából a nemzetpolitikai államtitkárság a 2018-as évet Mátyás király emlékévvé nyilvánította. Az iskola tantestülete ezért döntött úgy, hogy névadójuknak adózva megszervezik a Mátyás király és kora című kerületi vetélkedőt a 7-8. osztályos tanulókból álló 4 fős csapatoknak. „A Mátyás napi vetélkedés, a királyválasztás nálunk már 25 éves hagyomány. Iskolánk névválasztásakor olyan személyt kerestünk, akinek személyiségében, munkásságában, életútjában olyan jegyeket, mozzanatokat találunk, amit példaértékűnek tartunk” – mondta el köszöntésében az intézményvezető.

Borbély Lénárd polgármester megköszönte a diákok részvételét és a felkészítő tanárok munkáját, majd jó versenyzést kívánt mindenkinek.

A májusban meghirdetett szellemi és ügyességi vetélkedőre szeptember közepéig lehetett jelentkezni. A hat iskolából benevezett diákok olyan témakörökben versengtek egymással, mint Mátyás király életrajza, hadjáratai, meséi, mondái, ismert szólásai, közmondásai, de illet tudni a reneszánsz kor zenéjét, ruhaviseletét, ételeit és táncait is. A bemutatott digitális kisfilmekből kiderült milyen volt a középkori Buda királyi várpalotája, a lovagi élet, Mátyás könyvtára vagy Beatrixxal való házassága. Akik készítettek reneszánsz női fejdíszt, sisakot, pajzsot, korhű udvari viseletet, korabeli fegyvereket, több pontot kaptak a zsűritől. Az ügyességi vetélkedőn az állóképesség mellett főleg a gyorsaság döntött a medicinlabda hajításban is.

A vetélkedőt a Dél-pesti Tankerületi Központ és a Magyarság Háza támogatta. Mindenki kapott emléklapot, könyvet és csokit, a dobogós díjazottak még oklevelet és sportvásárlási utalványt, a felkészítő tanárok pedig könyvutalványban részesültek.

Az iskolai csapatok közül a Széchenyis tanulók bizonyultak a legjobbnak, magas pontszámmal megnyerték a versenyt. A második helyen a Vermes iskolások végeztek, a harmadik helyezésnek a Nagy Imre általános iskola tanulói örültek.

AZs.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Ki tud többet Mátyás királyról?” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Mit köszönhetünk az “igazságos Mátyásnak”?
    1. füstadó,
    2. rendkívüli hadiadó,
    3. koronavám,
    4. kapuadó,
    5. városi adók,
    6. nincstelenek adóztatása,
    7. egyházi személyek, valamint a nemesség teljes adó és vámmentessége,
    8. pénzrontás, mint egyetemes adófajta

Itt lehet hozzászólni !