A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

Origo

Hálásak vagyunk 1956 valamennyi hősének, mivel nagy szerepük van abban, hogy ma élvezhetjük a szabadságot – mondta a határon túli magyarságnak és a magyar külképviseleteknek küldött videóüzenetében Szijjártó Péter külügyminiszter.

A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen. Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint 1956 októbere azért volt kivételes, mert megvalósult a nemzeti egység, „ha úgy tetszik, a nemzeti együttműködés rendszere”. A nemzeti ünnep reggel a zászlófelvonással kezdődött.

Szijjártó Péter a határon túli magyarságnak és a magyar külképviseleteknek küldött videóüzenetében hangsúlyozta:a hálának abban is ki kell fejeződnie, hogy Magyarország most is ragaszkodik szuverenitásához, szabadságához.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium keddi, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a miniszter videóüzenetet küldött a határon túli magyarságnak és az összes magyar külképviseletnek, ésa felvételt minden nagykövetségen és főkonzulátuson levetítik az ünnepi megemlékezéseken.

A tárca közlése szerint a miniszter az üzenetben arról beszél:1956-ban a magyar emberek azt mondták, elég volt a zsarnokságból, a diktatúrából, a megfélemlítésből, és abból, hogy mások akartak dönteni a magyarok sorsáról, és mások akarták megmondani, miként éljenek a saját hazájukban.

„A magyar nemzet a szabadságharcosok nemzete. Ezt 1956-ban is bebizonyítottuk, amikor a magyar emberek elég bátrak voltak ahhoz, hogy az iszonyú túlerővel is szembeszálltak, és bár várták, de nem kapták meg a segítséget, mégis kitartottak céljaik mellett, mégis a végsőkig harcoltak a magyar szabadságért” – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyarok soha nem fogják elfogadni, hogy mások mondják meg, hogyan éljenek hazájukban.Mi, magyarok soha nem fogjuk elfogadni, hogy mások döntsenek a mi jövőnkről. Ezzel tartozunk 1956 hőseinek– mondta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: 1956 hősei egy szabad, szuverén, önálló Magyarországot akartak, amely független a birodalmaktól, és olyan országért áldozták életüket, amely kiáll önmagáért, és saját maga dönthet sorsáról.

1956 üzenete, hogy ha Magyarország kezébe veszi saját sorsát, akkor a világ folyásán is képes változtatni– fogalmazott a miniszter.

Kósa Lajos Debrecenben, az Egyetem téri ’56-os emlékműnél rendezett koszorúzási ünnepségen beszélt. Kiemelte: a szabadság 12 napja a bátor magyar emberek fellépése volt a magyar szabadságért, a magyar függetlenségért.

„A magyar emberek összefogtak, és nem a lakosság lázadt fel, hanem a magyar nép, a magyar nemzet,a nemzet rázta le magáról a rabigát, és szállt szembe az idegen hatalommal és kiszolgálóival– mondta Kósa Lajos.

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde 15 órakor kezdődik a Terror Háza Múzeumnál.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !