Birkózóünnep előtt emlékezés: Méltó síremléket kaptak a magyar birkózólegendák

Pesti Srácok, Csepel.info

A világbajnokság előtt egy nappal leleplezték a magyar birkózósport egyetlen kétszeres olimpiai bajnokának, valamint mesterének felújított síremlékeit.

A rákoskeresztúri új köztemetőben áll Kozma István, a hatalmas termete miatt Pici becenévre hallgató birkózólegendánk, valamint az edzője, Keresztes Lajos síremléke. Kozma 1964-ben Tokióban és 1968-ban Mexikóvárosban is olimpiai bajnok lett nehézsúlyban, míg a könnyűsúlyúak közt versenyző Keresztes az 1924-es párizsi olimpia ezüstérmese és az 1928-as amszterdami olimpia bajnoka. A síremlékeket Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, valamint Bokor Sándor, Parajd polgármestere és Albert Mátyás, a Székely Birkózó Akadémia elnöke leplezte le.

A székely származású Keresztes Lajos a magyar birkózósport nagy hatású versenyzője és edzője volt, legkiemelkedőbb tanítványa a fájdalmasan fiatalon elhunyt Kozma István. A müncheni olimpiára készülő Kozma éppen egy birkózóversenyről vitte haza az edzőjét 1970-ben, majd amikor már egyedül ült a kocsiban, az Alkotmány utca és a Honvéd utca sarkán belerohant a járművébe a 15-ös busz. Az óriási erejű sportolónak tíz bordája eltört, de így is saját kezével feszítette szét az összetört autót, hogy ki tudjon kászálódni belőle. A baleset utóbb mégis végzetesnek bizonyult, mivel az egyik törött borda megsebesítette a sportoló egyetlen veséjét. Több műtét után alig 30 évesen hunyt el a magyar birkózás máig legsikeresebb alakja, aki jó eséllyel készült a harmadik olimpiai bajnoki címe megszerzésére.

Forrás: Pesti Srácok

4 hozzászólás “Birkózóünnep előtt emlékezés: Méltó síremléket kaptak a magyar birkózólegendák” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Jól megy a kék öltöny a székely zászlóhoz!

  2. Pilsner Urquell szerint:

    Dagobert!
    A cinikus mellékes megjegyzés rosszul megy a tárgyhoz (két tiszteletre méltó halott síremlékének leleplezéséhez).

  3. kilgore trout szerint:

    NSz úgy néz ki, mint egy jól megtermett Rákosi-utánzat. 🙂

  4. Dagobert bácsi szerint:

    Pilsner Urquell! A két sportolónak eddig is volt síremléke! NSZ csak azért cseréltette ki, hogy úgy látszék, neki most is fontos szerepe van! Mitől ő a birkózószövetség elnöke, azért mert 12 éves koráig birkózott? A mitől ő a honvédelmi államtitkár, azért mert Orbán parkolópályára tette?

Itt lehet hozzászólni !