Balesetmegelőzési tanácsok az őszi-téli időszakra

csepel.hu

Ősszel eljön az ideje a gépjárművek őszi-téli időjárási viszonyokra történő felkészítésének.

Fontos feladat az autók világításának ellenőrzése, az esetlegesen tapasztalt hibák mielőbbi kijavítása, hiszen a rosszul beállított fényszórók balesetveszélyes helyzetet teremthetnek. A KRESZ egyik elve a „Látni és látszani” alapelv; nem elég, ha mi látunk, minket is észlelnie kell a többi autóvezetőnek és a gyalogosoknak is.

A hideg időjárás és a fokozott igénybevétel előtt érdemes mind az akkumulátort, mind az elektromos rendszert szakemberrel átvizsgáltatni. A téli közlekedéskor világítóberendezések, a fűtés és az üvegek páramentesítéséhez használt elektromos berendezések jelentős igénybevételnek teszik ki a gépkocsi akkumulátorát valamint a teljes elektromos hálózatát, nem beszélve a téli fagyok károsító hatásáról.

Fontos szem előtt tartani, hogy 7 Celsius fok alatt a nyári gumik tapadása és menettulajdonságai megváltoznak, hatékonyságuk romlik, ezáltal a kocsi irányíthatósága csökken. A téli gumicserét ne a havazáshoz, hanem a hőmérséklethez igazítsuk, és ne feledkezzünk meg a helyes guminyomás beállításáról sem!

A megváltozott útviszonyok mellett is biztonságosan meg kell tudni állni, ezért a téli felkészítés során szenteljünk figyelmet a fékekre, a fékfolyadékra.

Fontos, hogy megfelelően kilássunk a szélvédőn, ezért idejében gondoskodjunk járművünk „fagymentesítéséről”; érdemes ellenőriztetni a hűtőfolyadék fagyáspontját, a nyári szélvédőmosó folyadékot a téli időjáráshoz igazodóra cserélni és azt folyamatosan pótolni.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a balesetmegelőzés legfőbb eszköze az emberi tényező!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !