Megemlékezés Strein Oszkár egykori kényszermunkásról

csepel.hu

Az egy évvel ezelőtt 94 esztendősen elhunyt Strein Oszkár egykori kényszermunkásra, Csepel díszpolgárára emlékeztek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sétáló utcai könyvtárában október 17-én.

A Helytörténeti esték programsorozatának keretében levetítették Csarnai Attila csepeli újságíró dokumentumfilmjét, a Málenkij robot Csepelen című alkotást, amely a II. világháború után a Csepelről a Szovjetunióba hurcolt 300 férfi sorsáról szól, s amelyben Strein Oszkár utolsó csepeli túlélőként számolt be megpróbáltatásairól. Az esemény vendége volt Hack Gábor és Nánási Rezső, akiknek az édesapjukat vitték el a Szovjetunióba.

Strein Oszkár fiatalkorának legmegrázóbb élménye volt, hogy 1945 januárjában 300 férfi társával együtt a szovjetunióbeli Liszicsanszk bányászvárosba hurcolták kényszermunkára, ahonnan három és fél év múlva térhetett haza. Az éhezés, kimerültség és a betegségek következtében jó néhányan sosem térhettek haza, őket névtelenül temették el a város környékén. A magyarok többségét 1948-ban engedték el. Strein Oszkár a dokumentumfilmben megemlítette, hogy mindenkinek tudnia kell arról, mik történtek magyarok százezreivel annak idején, mert fájóan tanulságos a történetük. A csepeli önkormányzat Csepel díszpolgára címet adományozott neki 2016-ban.

A Málenkij robot Csepelen című filmet először a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Házban vetítették le 2017 februárjában, az eseményen Strein Oszkár is részt vett. Később a HírTV tűzte műsorára több alkalommal az alkotást.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !