Leidl Péter villanyszerelő nemzetközi sikere

Csepel.hu

A villanyszerelők között negyedik helyezést ért el és kiválósági érmet kapott a 21 éves Leidl Péter, a Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium korábbi diákja a szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills versenyén. Felkészítő tanára Takács János, a Weiss Manfréd iskola oktatója.

A megmérettetésen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője vett részt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Európa-bajnokságot szeptember 26-28-a között rendezték meg Budapesten, a Hungexpo területén. Áder János köztársasági elnök a záró rendezvényen méltatta az esemény jelentőségét és gratulált a díjazottaknak.

A lelkiismeretes, eredményes munkára a világon mindenütt szükség van – mondta Áder János. A versenyzőknek azt üzente: legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely az egész világon versenyképes. „A szakmájában sikeres ember egyforma: abban, hogy mesterek akarnak lenni. Ők mindent tudni akarnak a szakmájukból, amit megtanulni csak lehetséges. Az igazi mester mindig alkotó ember, akinek nemcsak a saját, hanem mások megelégedése is fontos.”

A magyar csapat versenyzői 27 szakmában indultak, és összességében jó eredménnyel zártak az erős nemzetközi mezőnyben. A három versenynapon százezer látogató kereste fel a Hungexpo területét. Leidl Péter villanyszerelő még korábban megnyerte a szakmák országos bajnokságát, majd tavaly ősszel az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu-Dhabiban rendezett világbajnokságon szerepelt eredményesen a világ legjobb fiatal villanyszerelői között. A Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákja évek óta tudatosan készült arra, hogy szakmájának legkiválóbbjai között legyen. A villanyszerelők között tizenhat induló versenyzett a mostani Európa-bajnokságon. A csepeli fiatalember a dobogóra kerülést tűzte ki célul, de végül minimális különbséggel, három ponttal lemaradt róla.

Csepeli szempontból mindenképpen érdemes megemlíteni még két nevet, hiszen a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) készítette fel őket a versenyre. Nagy Ádám János épületasztalos és Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett szakmájukban. A sikeres szereplés dicséri a BKSZC Weiss Manfréd iskolában évek óta folyó magas szintű oktatói munkát, és azt a támogatást, amelyet a legjobb diákjainak nyújtanak a versenyekre való felkészülésben.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara immár hagyományosan megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). Ezek célja a gyakorlatigényes szakmák – beleértve a magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !