Pákozdon kiásták a lövészárkokat is

Beszélő kopjafák az aradi vértanúknak

Népszabadság

Pákozd a magyar honvédelem jelképe marad. Korábban a honvédelem napját ünnepeltük a pákozdi csata napján, most a helyszínén kialakított katonai emlékpark lett a magyar honvédség emlékhelye. Október 6-án az aradi vértanúk kertjét avatják a Mészeg-hegyen.

A pákozdi Mészeg-hegy a magyar katonai hagyományőrzés emlékparkja lett. Sokáig csak az 1848-as pákozdi csatára emlékeztető obeliszk állt itt, mely 1951-ben került a hegytetőre, majd a 70-es években megépült a csata emlékmúzeuma, s a kilencvenes évek legelején kissé távolabb, a hegy lábánál felépült a Don-kanyarban elesettek kápolnája. Ekkor szűnt meg az egykori győztes ütközet mezeje csupán győzelmi kultuszhely lenni. Akkortól már történelmünk egyik legnagyobb vereségére is emlékeznünk kell Pákozdon. Mostantól pedig a győzelmi obeliszket körülvevő parkban egészen sokszínűvé válik az emlékezés.

A cserjés, kopáros hegyen lesz emlékhelye Doberdónak, a Don-kanyarnak, a Vitézi Rendnek, a békefenntartóként elesetteknek, de talán a legszebb a 13 aradi vértanú ligete lesz. Egy kopjafa kert. Tizennégy faragványos, szép tölgyoszlop emlékeztet a kivégzett tábornokokra. Beszélő fák. Mindegyik egy-egy vértanú megszemélyesítése, s bevésve őrzi azok utolsó mondatát, magába foglalja bronz portréjukat, motívumaikkal pedig utalnak az ábrázolt hős származására, katonai rangfokozatára, kivégzésének módjára is. Kiss Ernő oszlopára például szem motívum is került, mert az ítélet végrehajtásakor nem engedte bekötni a szemét, Lázár Vilmos oszlopáról hiányzik a gallérmotívum, mert neki hivatalosan nem volt tábornoki rangja, Damjanichét pedig palmetta díszíti, a fehér tollas, szegedi 3. zászlóalj emlékére. A tizennegyedik oszlop, Batthyányé, egy stilizált templomtorony. A faművek alkotója Csibi László fafaragó művész volt, aki Huszka Józsefnek a magyar turáni ornamentika című könyvéből merítette a tradicionális motívumokat. A bronzplakettek Világhy Árpád munkái. Október 6-án Szekeres Imre honvédelmi miniszter avatja majd fel a vértanúk fáit.

A pákozdi military emlékpark azonban további érdekességekkel is szolgál majd. Új kiállítóház épül, a hegytető körül pedig rekonstruálták a második világháborús lövészárkot a lőállásokkal, fedezékekkel. Fiatalabb generációk már csak a nagyapák háborús történeteiből és filmekből ismernek ilyet. Hónapokig, évekig élni, halni benne a fronton borzasztó lehetett, de most érdekes végigsétálni rajta. Természetesen felújították az 1951-ben állított obeliszket is, a kiállítási épület pedig már korábban megújult, emelettel, modern hadászati kiállítással és kávézóval bővült.

Korábban a pákozdi csata napja a magyar honvédség napja volt, most a helyszíne lett a honvédelem emlékhelye. A park februárra lesz teljesen kész, uniós támogatásból, 220 millió forintért.

nol.hu

Itt lehet hozzászólni !