Élet-halál harc a listás helyekért

Gált, Baráthot és Vitányit elküldhetik elvtársaik

Magyar Hírlap

Minél későbbre, a decemberi pártkongresszus előtti időszakra tolják az MSZP vezetői az országos választási lista összeállítását, így szeretnék elkerülni a várható konfliktusokat. Utóbbiból azért akad így is bőven.

Somogyban például Suchman Tamás nem szerepel a megyei névsorban, a helyiek “csak” az országos listára ajánlották. A volt privatizációs miniszter közölte: szeretne tovább politizálni, ha nem kap befutó helyet az MSZP pártlistáján, akkor akár más pártban is.

Rendezetlen Donáth László ügye is, akit korábbi választókerületében – generációváltás után – az óbudai kerületi pártszervezet már nem akar elindítani. Az MSZP vezetése a hétvégén közölte a VI. kerületi szervezettel, hogy – a helyiek terve ellenére – nem indíthatják el az alpolgármester Hatvani Csabát. Helyére Donáth Lászlót tették, illetve tették volna. A kerületiek azonban közölték: külső jelöltet nem látnak szívesen. Ugyancsak viharos volt a jelöltállítás a XV. kerületben (ez Kiss Péter választókörzete is), ahol Hajdú László polgármestert, parlamenti képviselőt választás elé állították: vagy polgármesterként, vagy parlamenti jelöltként indulhat. Hajdú nem mutatott kompromiszszumkészséget, ezért szavaztak az ügyről. A képviselő két pad között a földre esett, a helyiek ugyanis képviselőjelöltként Hetyei Lászlót, polgármester-jelöltnek pedig a kerületi elnök Tóth Imrét szavazták meg.

Az MSZP országos listájáról a várakozások szerint harmincan futhatnak be, de – az átfedések miatt – nem feltétlenül az első harminc. A megyei listavezetőknek kötelező elindulniuk egyéni körzetben is, és ha az egyéni mandátumot elnyerik, úgy az országos listán az őket követő lép a befutó helyre. Ugyanez érvényes a megyei listás helyekre is. Az országos listán az első helyeken a párt tisztségviselői (elnökhelyettesek, alelnökök, elnökségi tagok, választmányi elnök stb.) szerepelnek, de ügyelni kell a női és ifjúsági kvótára is. Miután a befutó helyek száma és a játéktér ezek alapján (is) szűkös, bizonyosan lesznek olyan emblematikus személyiségek, akik esélytelen helyre sorolódnak. Ilyen lehet Gál Zoltán, Baráth Etele, Vitányi Iván, Mécs Imre, vagy Tóth András volt titokügyi államtitkár.

magyarhirlap.hu

3 hozzászólás “Élet-halál harc a listás helyekért” bejegyzésre

  1. - szerint:

    Vajon a csepeli listás helyekért lesznek majd harcok?

  2. Gordon szerint:

    Én is épp erre gondoltam. Ideje lenne ha mindkát mszp-s csepeli képviselő pihenőre menne.

  3. lolka szerint:

    Ez már csak formaság, vagy csak amolyan utórángóreflex….

Itt lehet hozzászólni !